Протестът на надзирателите и съдебната охрана в София приключи с обещание за нови демонстрации


Втори национален протест проведоха в столицата надзирателите и служителите в "Съдебна охрана". Те продължават да настояват за 20% увеличение на заплатите, подобряване на условията за труд и назначаване на още служители в системата. Протестът в София приключи с обещание за нови демонстрации.

Протестът под надслов "Европа и за нас" премина под формата на митинг-шествие. Недоволните тръгнаха в два лъча - от Съдебната палата и от Министерството на правосъдието и стигнаха заедно до Министерството на финансите и до Министерския съвет. Там те неуспешно се опитаха да внесат второ писмо до премиера Бойко Борисов, тъй като не бяха убедени, че посланието им е стигнало до него.


Протестиращите писаха оценка "0" на ресорното си министерство на правосъдието. С балони и привързани към тях табели с надпис "Бюджет 2018" те изразиха мнението си за хода на преговорите с правителството. "Всички наши финансови искания и бюджетни обещания отлитат във въpдуха", обяснява символиката Диляна Маринова: "Към момента нямаме нито едно искане, изпълнено от Министерство на правосъдието", допълни тя.


Протестиращите си тръгнаха обидени от това, че властта се прави, че не забелязва протестите им: "Ние сме държавни служители, отговарящи за националната сигурност на страната и политическото ръководство да не обръща внимание на сллужители от сектор "Сигурност" - това е недопустимо".

Служителите са крайно недостатъчни, а заради ниските заплати дори новопостъпилите бягат, гневен е Светослав Кременски от синдикат "Охрана": "Трима служители от съдебната охрана отговаряме за конвоирането на повече от осем лица, което е в разрез дори и с министерските правила, които са утвърдени".
 С възгласи "Оставка" протестиращите служители на реда направиха импровизиран пъзел от плакатите си на тротоара под прозорците на изпълнителната власт.

Да бъдат чути и в Европа ще разчитат надзиратели и съдебни охранители при следващия си протест - на 26-ти март, когато в София се събират правосъдните министри на страните-членки на Европейския съюз.
 "Ще се обърнем към тях и ще отправим нашите искания; Може би тогава ще бъдем чути", надяват се протестиращите.

В Сърбия задържаха българка, издирвана от Интерпол за убийство

Предишна новина

Защо Турция задържа тези гърци?*

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.