Проучване: 78,6% от българите искат Божков да се издължи на хазната

Проучване: 78,6% от българите искат Божков да се издължи на хазната
Васил Божков, снимка:БГНЕС/архив

Цели 78,6% от българите смятат, че редно забегналия зад граница олигарх Божков Божков да се издължи на хазната, като си плати 700-те млн. лв., с които завлече държавата и за това се сдоби с обвинение от прокуратурата, наред с още 17 такива за всевъзможни други престъпления, пише "Монитор".

Това сочат данните от социологическо проучване на "Сова Харис". Според тях едва 8,1% са на противоположното мнение, а 13,3% са заявили, че не могат да преценят.

Изследването е засегнало и други разследвани от прокуратурата-президентския съветник Пламен Узунов и забъркания в „Боклукгейт“ скандален бизнесмен Пламен Бобоков, заради чиито чатове помежду им бе образувано разследване за търговия с влияние. Болшинството от анкетираните са категорични, че двамата са погазили законите, като са договаряли назначения на техни кандидати за посланици.

Относно формата на следващото управление на страната пък по-голямата част от българите нямат ясно изразено мнение по въпроса, но 37,2% все пак смятат, че трябва да бъде формирана широка коалиция.

В същото време данните от изследването не отреждат завидна позиция на БСП. Според нагласите за гласуване при избори за НС днес, макар тя да е втора, социалистите изостават на цели 9,1% от ГЕРБ, като за тях бюлетина биха пуснали 12,2% от избирателите при 21,3% за партията на Бойко Борисов.

Под 4-процентния праг за влизане в парламента пък остават формации като ВМРО, "Воля", съюзът на олигархията "Демократична България", "Възраждане", АБВ, "Атака" и НФСБ.

Още по темата

Прокурорската колегия се противопостави на опитите на адвокати и медии да я въвлекат в институционален скандал

Предишна новина

Етични граници на медийните интервенции на защитата в рамките на наказателния процес

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.