Провали се атаката на Лозан Панов срещу председателя на САС

Провали се атаката на Лозан Панов срещу председателя на САС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да образува дисциплинарно производство срещу председателя на Софийски апелативен съд (САС) Даниела Дончева, с което опитите за безпрецедентна атака срещу нея от страна на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов бяха пресечени.

Панов поиска председателят на САС да бъде подведена под дисциплинарна отговорност още през есента на 2017 година заради твърдения на един от подчинените й  - съдия Милен Василев – че Дончева му е отнела дело и е издала четири незаконосъобразни заповеди в тази връзка.

В резултат на това самата Даниела Дончева поиска да бъде извършена проверка на дейността й, а председателят на ВКС инициира отделен одит. В крайна сметка Инспекторатът към Висшия съдебен съвет не откри дисциплинарни нарушения в дейността на председателя на САС.

Въпреки това Лозан Панов продължи да настоява за образуване на дисциплинарно произодство, макар че в конкретната процедура бяха извършени редица нарушения на Стандартите за образуване на дисциплинарки срещу съдии, което и самата съдия Дончева подчерта като изпрати възражение до дисциплинарната комисия към съдийската колегия на Съвета, в което подробно подчерта поради какви причини и на основание на кои нарушения не следва да бъде образувано дисциплинарно производство срещу нея.

Това мигновено мотивира председателя на ВКС и съдебния кадровик и председател на дисциплинарната комисия Атанаска Дишева да поискат от колегите си от Съвета да изменят Стандартите, така че да стане възможно нарушенията да се "преодолеят". Последователно и съдийската колегия, и Пленумът на Съвета не уважиха искането за такива изменения в правилата за образуване на дисциплинарки, като ги сметнаха за "ненавременни".

Казусът дали да се образува дисциплинарно производство срещу съдия Дончева все пак успя да влезе в дневния ред на съдийската колегия, въпреки извършените нарушения при прилагането на Стандартите. Обсъждането на въпроса по традиция се проведе при закрити врата, което не позволи публиката да разбере аргументите в двете посоки, но гласуването показа – "за" образуването на дисциплинарка срещу председателя на САС гласуваха Цветинка Пашкунова, Олга Керелска и Атанаска Дишева, която все пак упражни вот, въпреки че е председател на дисциплинарната комисия, обсъждала казуса с Дончева и на която двукратно бе поискан отвод от двама различни съдии, предложени за наказание, заради съмнения за пристрастност. Останалите десетима кадровици се обявиха "против" образуването на производство. Председателят на ВКС не гласува, тъй като е вносител на предложението.

Този финал на казуса, поставен с решението на кадровия орган, обаче не означава и край на възможностите на председателя на ВКС да продължи с опитите за образуване на производство срещу Даниела Дончева. Законът дава право на Лозан Панов да обжалва настоящото решение на съдийската колегия пред Върховния административен съд (ВАС), а практиката към момента е показала, че ако "съдия номер 1" не успее да прокара свое искане за образуване на дисциплинарка срещу някой съдия, то той обичайно се обръща именно към тази си законова възможност. 

Още по темата

Конституционният съд ще разгледа по същество делото за Истанбулската конвенция

Предишна новина

Съдийската КАК се увеличава с двама от професионалната квота

Следваща новина

Коментари

22 Коментара

 1. 22
  Raid против пълзящи насекоми | нерегистриран
  10
  0
  До коментар #19 от "? | нерегистриран":
  А някой "приятел" на бащата на Мавъра няма ли да разкаже и той спомени за сладкия комунизъм?

  Имай страх, когато лееш злоба и се криеш зад препинателен знак! Поддържаш ИК, имаш се за оригинален, а си ... всички те видяха.

 2. 21
  съдия | нерегистриран
  22
  -6
  До коментар #20 от "Черният проскубан лебед | нерегистриран":
  Провали се атаката на Лозан Панов? Провали се Лозан Панов. Лизан Панов - разказ за черни лебеди, имоти и бягство от отговори ...Лозан Панов съди Комисията за противодействието на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) заради декларация, която не подал пред Сметната палата миналата година. В качеството му на "съдия №1" не спазва закона. Тъп Лебед беше и прост Лебед си остана! Съдията - простак номер 1 оказва натиск на съда. Скандалният председател на ВКС Лозан Панов съди и Сметната палата. ВСС не събра кураж да заклейми натиска.

  Този човек за половин мандат нанесе неизброими вреди на системата.Правно не особено компетентен, първосигнално отмъстителен, дистанциран от колегите си,защото изпитва комплекси от липсата на професионална биография, която се изчерпва със заемането на административни постове или с неуспешен опит да ги заеме /СРС/. Това е най-бледият председател на ВКС в годините на т.нар.преход.

 3. 20
  Черният проскубан лебед | нерегистриран
  19
  -6

  Провали се атаката на Лозан Панов? Провали се Лозан Панов. Лизан Панов - разказ за черни лебеди, имоти и бягство от отговори ...Лозан Панов съди Комисията за противодействието на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) заради декларация, която не подал пред Сметната палата миналата година. В качеството му на "съдия №1" не спазва закона. Тъп Лебед беше и прост Лебед си остана! Съдията - простак номер 1 оказва натиск на съда. Скандалният председател на ВКС Лозан Панов съди и Сметната палата. ВСС не събра кураж да заклейми натиска.

 4. 19
  ? | нерегистриран
  5
  -6
  До коментар #16 от "За по-младите | нерегистриран":


  Спомени от една приятелка на Стефка Бумбалова - майката на К. Шекерджие  Майката на "големия съдия" Красимир Шекерджиев е Стефка Бумбалова. Тя беше известна в Софийския районен съд (тогава той се намираше в Съдебната палата)като много мързелива и много слабо подготвена юристка. Затова председателите на СРС Елена Димова и Тодор Тодоров направиха опит да я уволнят. Но тя намери връзки в Градския комитет на БКП. Връзките й бяха по-особени. Все пат тогава Бумбалова беше млада и яка.  Като дойде демокрацията Бумбалова се "сближи" с един от многото министри на правосъдието и се намести в Инспектората на Министерството на правосъдието. Но след време новият министър на правосъдието Васил Гоцев я уволни - заради това, че се занимаваше само с интриги и мръсотии в министерството. Тя обаче надуши, че Филчев е силният човек в министерството и отиде да му плаче, колко е нещастна. Филчев е добра душа и доста наивен, и я върна на работа, макар и трудно.  След като Филчев стана главен прокурор Бумбалова отново отиде при него да му плаче и да го моли да я вземе със себе си в прокуратурата. - Защото тя "искала да работи за него", моля ви се. Наивникът Филчев отново я спаси, като я направи прокурор в главна прокуратура.

  Впрочем кариерата на "големия съдия" Кр. Шекерджиев се дължи пак на Филчев. Бумбалова публично се хвалеше, че е уредила маминото си синче на държавен изпит при Филчев, който му писал "много хубава оценка". След това пак Филчев й помогна маминото детенце Шекерджиев да бъде повишен от Висшия съдебен съвет и да прескочи едно стъпало в съдебната иерархия. Само че този път хитрата лисана Бумбалова действа чрез заместника на Филчев - покойния зам.-главен прокурор Христо Манчев.  За благодарност след като напусна Филчев Бумбалова първа стана и на общо събрание на прокурорите от ВКП заяви, че с радост се е отървал от игото на Филчев, който я репресирал но сега Бумбалова щяла отдаде всички сили и енергия за новия главен прокурор, слънцето Борис Велчев. Всички бяхме поразени от вероломството и подлостта на Бумбалова. Освен това Филчев я беше включил и в една група прокурори, които ходиха в чужбина да укрепват отношенията с Европа. А други си останахме в България да работим за тоя дет духа.  Та това е накратко професионалната кариера на "големия съдия" Шекерджиев. Крушата не пада по-далеч от дървото. И той като майка си прави кариера с подлост и интригантство и се представя за голям йорист, когато е всъщност едно посредствено, но затова пък коварно юристче. Да живей другаря Шекерджиев ! Да ви е сладко !

  А някой "приятел" на бащата на Мавъра няма ли да разкаже и той спомени за сладкия комунизъм?

 5. 18
  до 17 | нерегистриран
  6
  -6

  Ти дали не си бивша съдийка отВКС,сега член на ВСС?

 6. 17
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 16
  *********-************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 15
  | нерегистриран
  25
  -5

  Чета коментарите и се чудя на някои колеги- така ли си пишете делата, само по заглавията от корицата на делото?!

  Имате ли представа, че Лозан нарочно е внесъл предложението си след изтичане на давностния срок за тези заповеди?!

  Това е причината и дисциплинарната комисия, начело със самата Дишева, да предложи на СК и тя да приеме днес да не се образува дисциплинарка.

  И целият този театър защо е?! За да се каже колко е лош този ВСС. Много му липсват на Лозан говорилнята и скандалите. Защото нищо не работи и като няма скандали се чуди как да оправдае политиканстването си.

 9. 14
  Даниела Дончева | нерегистриран
  6
  -15

  Оххх, отдъхнах си.

  Но време е да разчистя сметките с онази твар с омразното име Милен Василев. Сега ще види той как Империята отвръща на удара /Дарт Вейдър ряпа да яде/. С помощта на моите врачански приятели заведох срещу него н.ч.х.д за обида и клевета заедно с иск за 80 хилки и то в последния ден на срока /не е ли вълнуващо/. С помощта на моите приятели в СРС и ВКС /лично на Спасчо/ успях да изпратя делото на удобен за мен съд, гарантиращо ми сигурна победа /цацата лично ми е обещал/ - Пловдивския РС. Сега ще види той кон боб яде ли. Ще рони кървави сълзи и ще ме моли за милост като Кьосем султан /ама как я харесвам само, а моята прическа е по-добра/. Ще го направя на луд. Ще съжалява за всяка дума от скапаното си заявление.

 10. 13
  | нерегистриран
  21
  0
  До коментар #12 от " | нерегистриран":
  Това на снимката не е Даниела Дончева.

  Едно време така 24 часа слагаха снимки на Янева, постигнати с многочасов труд на фотошоп

 11. 12
  | нерегистриран
  23
  -1

  Това на снимката не е Даниела Дончева.

 12. 11
  ха-ха | нерегистриран
  10
  0

  хапчетата да се пият редовно, че всеки пропуск води до пяна на устата! Нехигиенично е!

 13. 10
  Адвокат | нерегистриран
  16
  -11

  Ма пък е хубавица!

  Което е най-важното!

 14. 9
  Калин Калпакчиев | нерегистриран
  11
  -10

  Трябва да изметем цялата СК!

 15. 8
  Делянчо Слабия | нерегистриран
  25
  -15

  Браво на моите хора в СК! Този път изпълнихте екзактно всичко както съм ви поръчал. Лично ще се погрижа душевните рани на Д2 да бъдат излекувани в спа центъра на х-л Берлин. Браво на Грозданчо /не случайно съм му купил скромна мансардичка в Париж/, браво на Мавъра и бай Боян /от една масонска ложа сме/, браво на Борянка /не случайно съм уредил баща й със скромно яхтено пристанище/, браво и на Нованчо Боянски /много ги разбира тия карти/. Желая ви безсмъртие! Au revoir

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.