Проверяваните адвокатски кантори са свързани с пране на пари за руски олигарх, включен в санкционния списък на ЕС и САЩ

Проверяваните адвокатски кантори са свързани с пране на пари за руски олигарх, включен в санкционния списък на ЕС и САЩ
Зам.-главният прокурор Иван Гешев, снимка: бТВ

Адвокатските кантори, които бяха обискирани в края на декември м.г., са свързани с пране на пари на руски олигарх, включен в санкционния списък на ЕС и САЩ. Това обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев в интервю за бТВ.

"В конкретния случай става въпрос за организирана престъпна група, която се занимава с пране на пари, част от транзакциите, които проверяваме, имаме данни, че са стигнали до офшорни дружества, които са на руски олигарх, който е в санкционния списък на ЕС и САЩ. Ние имаме и международни задължения. Съзнавайки какво ще се случи, въпреки че имаше основания за неотложност, поискахме разрешение от съда да бъдат претърсени определени адвокатски офиси и лични домове. Като в това искане за разрешение сме посочили какво точно търсим. Резултатът е, че единият от това адвокатско дружество – адвокат Карадалиев - има трето обвинение по трето дело", заяви Иван Гешев и поясни, че в случая се касае за присвояване и изпиране на милиони евро. Става дума за адвокат Лазар Карадалиев, защитник на укриващия се Цветан Василев. Адвокатът е обвиняем и по други две дела, свързани с акцизни стоки и с укриване на материали по случая КТБ. "Ние имаме доказателства за този човек и сме предприели конкретни действия. При претърсванията намерихме нещата, които търсихме. Намерихме един договор, въз основа на който са тръгнали нещата към руския олигарх, за когото казах", поясни още зам.-главният прокурор.

"Недосегаеми хора в България няма. Когато има доказателства за престъпление, всеки може да бъде обвинен. Могат да бъдат претърсвани адвокати, прокурори, депутати. Защо да не могат да бъдат претърсени и адвокатски кантори?", допълни Гешев и коментира, че според него готвеният от адвокати протест във връзка с претърсванията на канторите "почива на недостатъчна информация за повечето, а за тези, от които изхожда, е въпрос на защитна позиция – атаката е най-добрата защита".

Иван Гешев заяви още, че обвиненият в източването на приватизирани предприятия бизнесмен Николай Банев е комуникирал тайно от ареста с руски лобисти, с които заедно са планирали медийна и политическа кампания в негова защита. "Г-н Банев не може да предизвика съчувствие в мен, преди няколко дни в килията му в кутия от натурален сок беше намерен телефон, какъвто няма право да ползва в ареста. Извадена е експертиза и се вижда комуникация с руски лобисти, неофициални представители на руската държава. Това е предателство към собствената държава. Обещавана му е адвокатска защита пред европейския съд от руски адвокати. Медийна кампания в Русия. Обсъжда се организирана хибридна война. Даже и за медийна война срещу прокуратурата се говори, като се споменава и името на един конкретен роден журналист, който да започне всичко това", заяви той.

"По делото има писмени доказателства за определените суми. Чакаме резултати от службите в Швейцария. При определен момент е имало 1 млн. лв. в Швейцария. Сезирали сме максимално бързо съответните швейцарски власти. Днес ще уведомим министъра на правосъдието Цецка Цачева с доказателствата, с които разполагаме, и смятаме, че те ще ѝ бъдат полезни. Благодарим на Министерството на правосъдието за съдействието", уточни той. Гешев допълни, че по делото предмет на разследване са четири предприятия.

"Баневи ги бяхме обявили за издирване доста преди да бъдат задържани. Ние сме осъществили определена процедура по издирване. Не се занимавам с екскурзиите на обвиняемите. Другият вариант беше да чакаме да си дойдат, ако те не си дойдат, щяхте да кажете "Защо не ги задържахте във Франция", като ги знаехте къде са", обясни зам.-главният прокурор на въпрос защо властите не са изчакали Баневи сами да си дойдат в България, а са били задържани във Франция.

По отношение на подадената жалба от подсъдимата за подкуп в особено големи размери бивша кметица на "Младост" Десислава Иванчева в съда в Страсбург Гешев заяви, че това не означава, че България ще бъде осъдена. На въпрос как ще коментира условията в ареста, в който тя беше държана, зам.-главният прокурор отговори, че тя има право да се защитава по всякакъв начин. "Обвиняемите могат да се защитават по всякакъв начин, дори като лъжат. 30 г. затвор е достатъчна мотивация за това. По отношение на ареста на Иванчева се развива една медийна фиксация. Дали задържаните ще са с белезници или не, решава съдът. За това няма отношение прокуратурата. Зад Иванчева стои една политическо-медийна групировка, която я защитава активно", заяви той.  

Иван Гешев обясни още, че скоро се очаква да бъде екстрадиран от Турция Димитър Желязков – Митьо Очите, като обаче предстоят още няколко процедури, сред които и лично президентът Реджеп Ердоган да даде разрешение. Той коментира и случая със семейство Арабаджиеви, като обясни, че това кога ще бъдат открити, е въпрос от компетенциите на конкретни полицейски служби от други държави. "По последна информация те бяха във Франция, но оттам не ги установиха. Няма данни дали са напуснали Франция или Европа. Това, че се крият означава, че ги е страх от правосъдието. Ако нямаше проблем, никой нямаше да се крие", заяви още Гешев.

 

Още по темата

340 телефонни терористи отиват на съд за година

Предишна новина

Временният ръководител на Апелативната специализирана прокуратура се кандидатира за титуляр

Следваща новина

Коментари

15 Коментара

 1. 16
  До 15 | нерегистриран
  0
  0

  А "Вие" къде се редите?... До тогава който и да надделее от тях, "Нас" дали ще ни има? Да не паднат ФАС върху "Нас"...

 2. 15
  До 14 | нерегистриран
  2
  -1

  Не миришат фалшивите адвокатски коментари във форума. Путлер е по ИК, ама бъдещия общественополезен труд в полза на всички нас ще ги направи истински свободни от ФАБ.

 3. 14
  До 13 | нерегистриран
  5
  0

  Вашето не е гражданска позиция, а изпълнение на поръчка за жалко възнагражденийце с цел насаждане в обществото на омраза и фобии.

  Не сте добре.

 4. 13
  адвокат–сак | нерегистриран
  0
  -4
  До коментар #12 от "До редакцията | нерегистриран":
  Коментар 11 откровено призовава към насилие, към вавраски, нечовешки действия. А се позовава на НК, където за цитираното престъпление е предвидено съответното наказание. Редакцията обаче не го трие този "силно патриотичен" коментар. Те тези "патриоти" ще ни опазят интересите държавни...

  Не съм трол, а пиша гражданската си позиция. Струва Ви се прекомерна, нали, г-н руски трол? Но когато става въпрос за защита на руската национална сигурност, нещата се обръщат и НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТЕ от човешките права на лицата, извършили престъпни деяния! Отново подчертавам, че за мен, като българска гражданка, предателството , шпионството и измяната на Р. България са най- тежките престъпления и съжалявам, че вече нямаме смъртно наказание. Ако то беше запазено за подобен вид престъпления, то нямаше сега Вие- руският “застъпник“, който “много харесва“ путлер, и НЕ Е български юрист, да се пробва да ме дискредитира заради иузказаната ми гражданска позиция!

 5. 12
  До редакцията | нерегистриран
  5
  -2

  Коментар 11 откровено призовава към насилие, към вавраски, нечовешки действия. А се позовава на НК, където за цитираното престъпление е предвидено съответното наказание. Редакцията обаче не го трие този "силно патриотичен" коментар. Те тези "патриоти" ще ни опазят интересите държавни...

 6. 11
  адвокат–сак | нерегистриран
  2
  -6

  Шпионаж в полза на чужда държава или чужди разузнавателни служби/ напр. русия/ и измяна към Р. България са най- тежките престъпления в нашия НК. А ако съдът докаже по безспорен законосъобразен начин, че КОЛЕГА е съучастник в сговор чуждестранни агенти, с цел извършване на диверсия, вредителство, или извършване на военно нападение от чуждата или трета държава над Р. България,заради лично облагодетелстване- получаване на ен брой парични знаци от определена валута- лично бих му извадила сърцето и бих го принудила да го изяде!

 7. 10
  Хюстън, имаме проблем! | нерегистриран
  14
  -3

  Прокуратурата кацна с дизелов двигател на Марс.

 8. 9
  Спиридон | нерегистриран
  12
  -5

  Снимчицата е трепач. Толкоз си и може горкия. Ко да ги праи Цар Тиква малките тиквички? И те изваяни по Негов образ и подобие. Бостан. Мъка мъка Шефе, ама нали ти си го избра!

 9. 8
  Бай Х, данъкоплатец | нерегистриран
  11
  -5

  Гешев требе ми спешно една ведомост. За да скивам колко си стойностен за моя сметка.

 10. 7
  Гюро Михайлов | нерегистриран
  10
  -5

  След това изказване специализираната тоалетна чиния в специализираната апелативна килия на Иванчева и Петрова потъна в земята от.. ГОРДОСТ. Нашата специализирана прокуратура ви пази от лошите - спете спокойно деца. рs. Къде изчезнахте?

 11. 6
  службаш | нерегистриран
  9
  -5

  Честит имен ден г-н зам. Главен

 12. 5
  Хекимян | нерегистриран
  17
  -1

  Каски, пак се изказваш неподготвен

 13. 4
  Страхотна логика | нерегистриран
  28
  -2

  Комуникацията с руски лобисти, неофициални представители на руската държава /каквото и да представлява това понятие/ е предателство към собствената държава.

  А за комуникацията с американски, европейски, еврейски лобисти какво смята прокурора и това ли е предателство към родината?

  Тъй де и ние простите хора да разберем що е престъпление и кое не е.

 14. 3
  Магнаура, Магнаура, ти си нашата халтура | нерегистриран
  26
  -2

  За всичко което вършим и което се случва от нашето вършене е виновен и отговорен... Путин, каза Гешев! В Карлуково има проблем.

 15. 1
  Гешев, Гешев, | нерегистриран
  45
  -5

  Май и ти не си запознат с разпоредбата от НК, която криминализира използването на информация, придобита с използване на СРС за цели, извън конкретното наказателно производство. С какви цели разказваш това, което сте "прихванали" за Банев? Професионализъм, ама друг път

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.