Провериха два от най-рисковите складове със стари пестициди у нас

Провериха два от най-рисковите складове със стари пестициди у нас
снимка: БГНЕС (архив)

Междувременно по-рано през деня в четвъртък:

Стана ясно, че по нареждане на ВАП са започнали проверки около нерегламентирано съхранение на негодни за употреба препарати за растителна защита, а на място са изпратени министърът на околната среда и водите Емил Димитров заедно със зам.-главен прокурор Десислава Пиронева, чиято задача е да инспектират два оценени като едни от най-рисковите складове у нас със стари пестициди, намиращи се в землището на село Яворово, община Чирпан.

Обектите са част от започналата поредица проверки, разпоредени със заповед на министър Димитров на Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) и Басейновите дирекции на складовете за съхраняване на препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност.

Разпореждането на министъра е те да бъдат оценени в зависимост от потенциалния  риск от замърсяване на повърхностните, подземните води и почвите и да бъде осигурено безопасното съхранение на препаратите до окончателното им обезвреждане.

Проведе се проверката, по разпореждане на Върховна административна прокуратура (ВАП), за извършване на инспекция от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) относно неправилно съхранявани препарати за растителна защита (ПРЗ) на територията на цялата страна и последвалата проверка на място от зам.-главният прокурор при ВАП Десислава Пиронева, наблюдаващият прокурор и министърът на околната среда и водите Емил Димитров, които посетиха 2 обекта в община Стара Загора. Припомняме, че за тях има сигнали за наличие на складове със стари пестициди. В доклад на МОСВ  се сочи, че същите създават риск за замърсяване на околната среда, а оттам и за човешкото здраве, което изисква и налага незабавна реакция от страна на компетентните органи.

Складовете с пестициди се намират в землището на село Яворово, в бивше ТКЗС. При предварителните проучвания на обектите, извършени от Регионалните инспекции по околна среда и водите и от Басейновите дирекции, е констатирано, че на две места се държат излезли от употреба препарати за растителна защита.

„Пестицидите са на открито, достъпът е възможен от всеки, както сами успяхте да се убедите“, каза пред журналисти в с. Яворово зам.- главният прокурор Десислава Пиронева.

Единият склад е с полуразрушени стени и без покрив и в него по данни на МОСВ се съхраняват 2000 кг негодни пестициди. Другият също е полуразрушен като в него са оставени 1000 кг и 25 л пестициди с изтекъл срок на годност.

И двата склада са необозначени (няма знак за опасност) и са неохраняеми. Препаратите в тях са лесно достъпни и това създава риск от замърсяване.

Зам.-главният прокурор Десислава Пиронева припомни,  че по разпореждане на ВАП още в началото на месец август са установени всички места, за които до момента има данни за наличие на опасни вещества.

„Направи се бърз анализ с оглед степента на риск от най-съществено засягане на човешкото здраве, за отравяне на почвата или риск от попадане във водоизточници. Във всички случаи, ако в рамките на нашата работа констатираме данни за извършено престъпление,  ще сезираме съответната компетентна прокуратура“, каза тя.

Складовете  в землището на село с. Яворово са поредните обекти, открити при проверки, разпоредени от ВАП още през юли, с цел опазване на околната среда и живота и здравето на хората, и изпълнявайки основен конституционен прерогатив на прокуратурата да следи за спазване на законността в защита на държавния и обществен интерес.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров увери, че се прави всичко възможно максимално бързо и в рамките на утвърдения от Министерския съвет за тази година бюджет, негодните за употреба препарати за растителна защита да се преработят и да бъдат изнесени в чужбина.

“Тук само ще се събират, опаковат и транспортират. В България няма да се изгарят пестициди. Всичките ни усилия са насочени това, което е открито да бъде събрано, изнесено и обезвредено в чужбина“, каза министърът.

По-рано загробени пестициди бяха открити на територията на бивше летище до гр. Койнаре и в село Радомирци, община Червен бряг, област Плевен.

В доклад до ВАП от МОСВ се сочи, че по данни към момента, обекти със загробени пестициди са установени на територията на 7 РИОСВ, като най-много са на територията на РИОСВ – Плевен. Въз основа на извършена експертна оценка за по-висок риск от засягане на човешкото здраве и околна среда, са посочени 17 обекта, където приоритетно ще се извършат действия по изгребване, преопаковане, транспортиране до съответна площадка, съхранение, а след това и транспортиране за обезвреждане от лицензирана инсталация в друга държава-членка на ЕС.

Работата по случая продължава. ВАП е изискала и пълен, обобщен доклад след приключването й.

Още по темата

Светослав Стойнов: Независимостта е гарантирана само в съдебната власт и една прокуратура извън нея ще бъде подчинена на силните на деня

Предишна новина

Изпълнителният директор на TikTok подаде оставка, след натиска от политиката на Тръмп

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.