Проверяват почтеността на депутати и министри


Депутати и министри може да бъдат проверявани дали са почтени. Ще бъдат разработени и въведени системи за проверка на почтеността на лица, заемащи висши държавни длъжности. Това е записано в Тригодишния план за действие за изпълнението на Националната програма за развитие: България 2020 в периода 2018-2020 г. Идеята е да бъде проверявана почтеността на хората, които заемат изборни длъжности, които са на ръководни и изпълнителни длъжности в държавната администрация, хората на високи длъжности в структурите на държавните контролни и надзорни органи, както и на представителите на държавата в частни дружества. За целта се предвижда да бъдат разработени тестове за проверка на почтеността на лицата, заемащи длъжности в публичния сектор.

Всички това е част от група мерки, чиято цел е ефективно противодействие срещу корупцията. Планирано е реалната работа по разработването на системи за проверка на почтеността на хората на висши държавни длъжности да започне през октомври тази година. Идеята е година по-късно системата реално да започне да се прилага. А за да може да се оцени дали един човек е почтен или не, ще бъдат разработени стандарти за почтеност на три категории служители – висши държавни служители, служители с ръководни функции и служители с експертни/контролни функции. Крайната цел е укрепване на институционалната среда за по-висока ефективност на публичните услуги за гражданите и бизнеса.

Сред другите мерки, посочени в плана за действие, са идентифициране на възможностите за корупционни практики при управление и разпореждане с държавна собственост, предоставена на Висшите учебни заведения. Ще се направи опит да бъдат очертани корупционните рискове, възпрепятстващи процеса за придобиване на качествено висше образование и подготовката на професионални кадри за нуждите на българската икономика.

Ще бъдат идентифициране и възможностите за корупционни практики при управление и разпореждане с държавна собственост от областните управители. Идеята е да бъдат ограничени възможностите за взимане на решения по целесъобразност. А крайната цел е да се възпрепятства възникването на корупционна среда и възможностите за корупция.

Отговорната институция за реализирането на всички тези мерки е бившата БОРКОР, която сега е дирекция към Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) . От комисията вчера уточниха пред "Труд": "Колегите от дирекция "Превенция на корупцията" сега разработват стандарти за почтеност във връзка с проверките, на които подлежат служители според закона за КПКОНПИ. Те са готови да разработят етични стандарти и за други държавни администрации. Но за целта е необходима промяна в нормативната база, с която да се регламентира точно кои служители подлежат на проверка от този вид".

Изпитват митничарите при назначение

При кандидатстване за работа в Агенция "Митници" и при повишение и сега митничарите трябва да преминат тест за интегритет. Целта на теста е да се провери психологическата настройка на кандидата към корупционни схеми. Освен това кандидатите да заемат ръководна позиция в системата на Агенция "Митници" трябва да преминат и през тест, който да оцени техните качества на лидери и ръководители. Тестовете са разработени от Института по психология на МВР. 

Оценката на резултатите на хората, които са попълнили тестовете, също се прави от експертите на Института по психология. Целта е да се скъса връзката между проверяващия и администрацията, където човек кандидатства за работа.

Полицейски началници 17 години не са тествани с полиграф

В МВР за пръв път от 30 години насам има недостиг освен на редови полицаи и на кандидати за началници, коментира действащ експерт от Института по психология на ведомството. Той уточни, че има предвид не какви да е полицейски началници, а компетентни и лоялни, които биха могли да издържат конкурс – с тестове за етика, за интелигентност и за физическа годност без ходатайство. Като пример за некомпетентност в комбинация с корупция нашият източник посочи случая, при който трафикант на бежанци спечели обществена поръчка за превоза им в Гранична полиция.

Петдесет и двама полковници и генерали минаха през 2001 г. на детектор на лъжата, припомни пред "Труд" доайенът на криминалните психолози проф. Бойко Ганчевски. 43% от тях се провалили, но имената им останали с гриф "строго секретно" в папките. Оттогава не е известно висше ченге да е качвано на полиграф у нас. Той е задължителен на входа на силовите структури в САЩ, а вътре в тях ежегодно агенти на ФБР проверяват с най-различни тестове хората от ЦРУ и обратно.

Пуснаха ген. Кирчо Киров под парична гаранция

Предишна новина

Съдът: Не е обида, че Катанов е лакей

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.