Проверяват за частни партита и къщите за гости

Проверяват за частни партита и къщите за гости

С обявяването на новите мерки, в хотелите и ресторантите започнаха масови откази от направените резервации. Според последните правила  хотелите ще могат да работят, но не и ресторантите в тях. Забраняват се и частните тържества за групи над 15 човека. Масово анулиране на резервациите за 8 декември има във всички големи хотели и заведения в страната. Заради ограниченията студентите търсят план "Б" и сега основните запитвания са за къщи за гости. Там обаче, според правилата, купонът може да е до 15 човека, но това не се спазва, показа проверка на Нова телевизия.

За да провери възможен ли е студентски празник по време на пандемия въпреки правилата, екип на медията влезе в ролята на таен клиент и от офертите в интернет избира произволни 10 къщи за гости или малки хотели в различни краища на страната. Представя се за голяма група студенти, която търси вариант за празнуване за 8 декември. В 5 от тях директно успява да резервира за групи над 15 човека, в 2 - опитите са на кантар, а на едно от запитванията екипът получава отказ.

Резервациите извън правилата са по-скоро изключение, отколкото правило, категорични са от бранша. Огромна част от къщите за гости са до 10-15 човека, а в по-големите ще приемат по-малко гости, обясняват от Асоциацията на собствениците.

На свой ред министърът на туризма Марияна Николова обяви, че ще сезира РЗИ, Комисията за защита на потребителите и МВР, с които да извършат масови проверки на къщи за гости и хотели за студентския празник.

"Изразявам своето възмущение и недоумение към някои икономически субекти, които са решили да погазят законите на страната. Никой по никакъв повод не може да си позволява да нарушава тези правила", заяви Николова по повод излъченият репортаж как къщи за гости са готови да приемат над 15 празнуващи, въпреки наложените ограничения. 

Министърът увери, че ако при проверките бъдат констатирани нарушения, обектите ще бъдат затворени до края на сезона и ще понесат цялата строгост на закона.

"Ще сезирам и министъра на вътрешните работи още днес. Ще бъда безкомпромисна спрямо нарушителите, защото безскрупулното поведение само на един е достатъчно да доведе до трайни поражения върху имиджа на всички хотели", допълни още министърът на туризма.

Ако при проверките се стигне до заключена врата и недопускане на инспектиращите, ще се търси съдействие от органите на реда.

Министърът увери, че ако при проверките бъдат констатирани нарушения, обектите ще бъдат затворени до края на сезона и ще понесат цялата строгост на закона.
 

Още по темата

Разследват лекаря на Марадона за непредумишлено убийство

Предишна новина

Няма как да има държавни изпити по интернет, поправителните ще бъдат както винаги - по време на сесия

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.