Председателят на ЦИК: Ще гласуваме с подвижна кутия, само ако се промени законът

Председателят на ЦИК: Ще гласуваме с подвижна кутия, само ако се промени законът
Председателят на ЦИК Александър Андреев, Снимка: БГНЕС, архив

Предстоящите избори ще бъдат по-скъпи заради мерките за сигурност, каза в "Денят започва" по БНТ председателят на ЦИК Александър Андреев.

Колкото до машинното гласуване - то ще струва около 43 милиона лева. Не се предвижда гласуване по пощата на тези избори, а за електронното гласуване - законодателят ще реши - ще се въведе ли то евентуално за следващите избори. Андреев коментира и подвижните секции за карантинирани. "Не може без необходимите промени в Изборния кодекс да бъде допуснато гласуването на карантинираните, т.е. поставените под изолация поради заболяване или поради това, че те са били контактни, с подвижни избирателни кутии и ако не се въведат необходимите промени в Изборния кодекс и това са промени, които са свързани не само с един текст, а това са редица други текстове, свързани със сроковете, в които трябва да бъдат подавани заявления", каза Андреев.

Той каза, че има въпроси, които стоят с оглед живота и здравето, както на избирателите, така и на членовете на ЦИК, свързани с провеждането на машинното гласуване, които трябва да бъдат решени и те изискват усилието на всички държавни органи, за да могат да бъдат решени, така че да имаме доверие в изборния процес, защото това е същественият въпрос и основното предизвикателство, което стои е обществото да има доверие в провеждания изборен процес и резултатите от него. "ЦИК ще организира изборите в момента, когато те бъдат насрочени, този въпрос не стои пред ЦИК, тъй като ние като постоянно действащ орган и в момента се готвим за провеждането на изборите", каза Андреев. Той уточни, че има избран изпълнител за машинното гласуване, който трябва да подготви онази част от документите, необходими, за да може вече да бъде сключен договорът. "Една част от тях в рамките на този процес вече бяха осигурени, предстои последните документи и гаранцията, която да бъде представена, за да може да се стигне до сключването на договори да започне изпълнението на самия договор", каза председателят на ЦИК. ЦИК е получила уверение, че машините ще бъдат доставени в срокове, които са съобразени с насрочването на изборите.

Още по темата

Приключиха първите два етапа от подготовката на Концепция за нов Закон за адвокатурата

Предишна новина

Окръжен съд – Бургас отчита 2020 като година на задълбочен поглед към делата и съдебните промени

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.