Психиатърка от Пловдив източила половин милион лева от Здравната каса

Психиатърка от Пловдив източила половин милион лева от Здравната каса

Психиатърка от Пловдив е арестувана за източването на 500 000 лева от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) чрез изписването на скъпоструващи лекарства на фиктивни пациенти, съобщиха на съвместен брифинг от прокуратурата и полицията, предаде Dir.bg.

Схемата е стартирала през януари 2017 година. Лекарката е изписвала скъпоструващи лекарства за параноидна шизофрения на фиктивни пациенти. След това чрез посредници е получавала ампулите от аптеките и ги продавала на черно, обясни директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев. Една ампула от въпросните медикаменти струва между 700 и 900 лева.

"Незаконните действия от определени лекари нанасят поражения на държавата с източване на НЗОК. Нанасят и вреди на гражданите, лишавайки ги от достъп до лекарства за тяхното здраве. Всички издирвателни действия са с сътрудничество с Районна прокуратура", допълни комисар Рогачев.

Акцията е осъществена от ДАНС, "Икономическа полиция" и Районната прокуратура в Пловдив. Разпитани са над 80 души. При претърсване на различни адреси в Пловдив, Кричим, Първомай, Кърнаре и Фотиново са открити и иззети протоколи, заготовки за печати, компютърни конфигурации. Според събраните доказателства 52 души, които според документите са били уж нуждаещи, са получавали тези лекарства. Разследването показва, че тези хора не знаят за тези лекарства, не са били на преглед, нито познават психиатърката. Част от пациентите са били в чужбина, когато по документи уж са били на лекар. Други имат психични заболявания, но се лекуват с други медикаменти.

Предстои повдигането на обвинения на лекарката за измама и съставянето на фалшиви документи, като тя ще бъде оставена в ареста за 72 часа. По закон предвиденото наказание е между 1 и 8 години затвор. Работата по случая продължава.

Методи Лалов не се е отчел пред ИВСС с какви средства напуска съдебната система

Предишна новина

Европейският парламент проучва върховенството на закона в Малта заради убийството на Дафне Гализия

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.