Публикуването на лични данни на Мирослава Тодорова е недопустимо

Публикуването на лични данни на Мирослава Тодорова е недопустимо
Мирослава Тодорова

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) бе принудена за пореден вторник да се занимава с преекспонирания от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов скандал заради техническа грешка на Инспектората към кадровия орган (ИВСС).

Става дума за публикуваната имуществената декларация на градската съдийка Мирослава Тодорова, в която бе пропуснато обезличаването на лични данни, а файлът бе озаглавен "NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII". Малко след като декларацията на съдийкaта бе публикувана, а новината за грешката на администрацията на ИВСС плъзна мълниеносно в публичното пространство, документът бе свален от интернет. Въпреки това, председателят на ВКС реши да развие случая и дори привика главния съдебен инспектор Теодора Точкова в средата на отпуската й, миналия вторник, за нарочно изслушване в Съдийската колегия. По време на заседанието обаче стана ясно, че Точкова вече е изпратила писмо до кадровия орган с подробни обяснения относно случая и с изричното уточнение, че не се касе за "тенденциозно отношение" към съдия Тодорова, както се опита да внуши председателят на ВКС, а за обикновен технически пропуск, който ще поведе след себе си необходимите последици. Главният съдебен инспектор поясни още, че проверка по казуса вече тече, а след резултатите от нея отговорните ще понесат наказания.

Въпреки подробното обяснене на Точкова, Лозан Панов остана непримирим в настояването си отпускът й все пак да бъде прекратен и тя да бъде поканена настоящия вторник повторно, за да може все пак и устно да бъде "разпитана".

Главният инспектор обаче и този път не се яви в заседанието на Съдийската колегия, като е изпратила повторно писмо, с което уведомява кадровиците, че все още се намира в платен годишен отпуск, както и че вече е казала всичко, което е възможно миналата седмица, в писмените си обяснения.

Раздуването на проблема не приключи с това, а в сградата на ВСС, по лична покана на Лозан Панов, се оказа и самата съдия Мирослава Тодорова, която също очевидно е взела отпуск от работното си място в Софийски градски съд (СГС), за да се яви пред кадровиците и да се оплаче от "засягане на личната неприкосновеност" от първо лице.

"Мислех дали има смисъл да идвам и какво да ви кажа допълнително, но реших, че ако не дойда това е съзнателно или несъзнателно съучастие в процеса по девалвация. Факт е, че моите лични данни излязоха, факт е, че декларацията е озаглавена по този енигматичен начин. Казвам го не, за да подклаждам закона за конспирацията, а защото с колегите трябва да сме сигурни, че следващият път, когато декларираме данни, няма да е застрашена сигурността им, както и тази на семействата ни", започна изповедта си Тодорова, след което, също като председателя на ВКС, се опита да внуши, че течът на данните й от ИВСС е целенасочена атака. "Фактът, че нямаше реакция, въпреки че аз съм наказателен съдия, означава, че не гледаме достатъчно сериозно на професионалната си дейност и приканваме хората също да гледа на нас несериозно. Другата опасност е да се приеме, че съдебната власт създава органи, които не служат на закона, а за саморазправа. Призовавам да гледаме сериозно и да разберем какви са последствията. Административните органи в съдебната власт трябва да покажат освен, че не са корумпирани, а и, че имат капацитет или поне да не създават опасност. Виждате ли до каква степен занижихме стандарта?", продължи речта си съдийката.

Мигновено след като Тодорова бе изслушана, Атанаска Дишева, която очевидно нямаше търпение да вземе думата, попита: "Чувствате ли се уязвена?".

"Обидена съм. Госпожа Точкова ми се обади във връзка с участието ми в телевизионно интервю. Наистина е несериозно никой да не ме потърси толкова дни. Моята идея е да дадете знак, че това, което се случва има тежест. Ние имаме смисъл само, ако внимаваме за човешките права и достойнство, иначе сме абсолютно безполезни, без значение кой какви кратковременни ползи иска да получи", отговори Тодорова без да стане ясно какви и чии "ползи" визира.

Накрая, за да се приключи със скандала, Съдийската колегия единодушно прие принципна декларация, че намира за недопустимо изтичането на данни и че на личната неприкосновеност на Тодорова е посегнато.

"Съдийската колегия на ВСС намира за недопустимо публикуването на лични данни на съдия Мирослава Тодорова на интернет сайта на ИВСС. Независмо от допуснатия от ИВСС пропуск, налице е нарушаване на ЗЗЛД и Регламента. Допуснато е посегателство срещу личната неприкосновеност на Мирослава Тодорова и нейното семейство, както и срещу независимостта й като съдия. Съдийската колегия приема с тревожност разпространяването на лични данни на магистрат и заявява своята непримиримост към подобни действия, като настоява за предприемане на съответните административни мерки за препятстване на подобни грешки в бъдеще. ИВСС като орган, съблюдаващ интегритета на съдии, прокурори и следователи, и натоварен с функции по установяване на действия, накърняващи престижа на съдебната власт или нарушаващи независимостта на магистратите, следва с повишено внимание да пази и отстоява техните права и достойнство", гласи пълният текст на декларацията на Съдийската колегия.

Прокуратурата иска постоянен арест за собственика на "ТАД Груп"

Предишна новина

СГС остава без нов ръководен екип поне до есента

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  к | нерегистриран
  3
  -1

  Виновните да бъдат дисциплинарно уволнени!

 2. 3
  Може и | нерегистриран
  7
  -2

  да е не допустимо, но щом "nesichistiiii", оттърване няма....

 3. 2
  ....... | нерегистриран
  20
  -7

  Само да попитам -М.Тодорова написа ли си делата или още отлежават в някой прашен кабинет в съдебната палата?

 4. 1
  | нерегистриран
  26
  -1

  До такава степен снижиха/снижихме стандарта, че от години се говори само за бройки - дела, щат; време - разумно, неразумно; за реформи, възможни и осъществявани единствено чрез закриване на "структури", че за хората, нуждаещи се от правосъдие, и за хората, осигуряващи го, чрез правоприлагане, място не остана !

  Давайте, вероятно още може - да е гадно, употребени и употребяващи(като и те, не след дълго, ще се усетят като употребени - въпрос на време) !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.