Публикуването на порно снимки за отмъщение да се наказва с до 14 г. затвор

Публикуването на порно снимки за отмъщение да се наказва с до 14 г. затвор

Най-тежките случаи на порно за отмъщение (revenge pornography) – онлайн публикуване на откровено сексуално изображение на бивши партньори - трябва да бъде строго преследвано на основание на закони, които предвиждат максимална присъда от 14 години затвор. Това се казва в препоръки на Кралската прокурорска служба на Великобритания във връзка с тези престъпления, цитирана от Гардиън.

В препоръките се посочва, че в случая не става дума за наказателното преследване заради нарушаване на правилата на благоприличието, а за действия, насочени към заплаха и унижение. В най-сериозните случаи интимните снимки се използват за принуждаване на жертвите към продължаване на сексуалните контакти, което попада под действието на Закона за сексуални нарушения от 2003.

Препоръките на Кралската прокурорска служба идват на фона на призивите от страна на някои депутати за приемането на нов закон, който конкретно да е насочен срещу това сравнително ново явление - порнография за отмъщение. Говорител на прокуратурата заявява, че никой не бива да страда от болка и унижение, причинени от това отвратително и агресивно престъпление, което парадоксално се разраства с нарастналата употреба на социалните медии. Задачата, която прокуратурата си поставя, е да се даде правната насока за прилагане на действащите закони спрямо такива случаи, за да се определи как те трябва да бъдат изправени пред съда.   Поради личния характер на това престъпление, специално се указва на необходимостта от изследване на влиянието върху жертвите. Освен това, обществеността трябва да е наясно, че това не е безобидно действие, а престъпление, което може и ще бъде преследвано.
Порнографията за отмъщение обикновено включва снимки на бивши партньори с подчертано сексуално съдържание, които се публикуват без тяхно съгласие. Такива образи често са придружени от лична информация, включително името на жертвата, адреса, линкове към профила в социалните мрежи и др. Те се споделят онлайн именно с намерение да се причини страдание или увреждане на жертвата. Прокурорите трябва да изследват не дали съответното изображение е неприлично или нецензурно само по себе си, а дали съобщението или публикацията е грубо обидно, неприлично, непристойно или фалшиво. В този контекст се сочат случаи, в които се публикуват снимки на непълнолетни ученички, както и на пълнолетни лица, изнудвани за секс от своя мъчител.
През последните две години и половина има 149 оплаквания за престъпления, свързани с порно отмъщение по данните на 8 полицейски управления в Англия и Уелс. Данните сочат, че по-голямата част от жертвите са жени.
Проблемът бе изваден на фокус след като някои знаменитости, включително поп звезди, се оказаха жертва на жестоко преследване. Това провокира и обявените от някои депутати намерения за промени в закона, с които да се предвиди изрично наказателно преследване за подобни деяния.

Още по темата

Делата срещу Цветан Цветанов тръгват и на втора инстанция

Предишна новина

И апелативната прокуратура не видя престъпление в случая "Мишо Бирата"

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.