Публикувано е класирането за Гражданска колегия на ВКС

Публикувано е класирането за Гражданска колегия на ВКС

Висшият съдебен съвет (ВСС) публикува резултатите от класирането в конкурса за повишаване и заемане на три свободни длъжности в Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС).

Кандидатите, които имат най-висока обща оценка за притежаваните професионални  качества и следва да заемат трите свободни места, са съдиите Емилия Донкова – Найчева – зам.-председател на Окръжен съд София, Филип Владимиров от същия съд и Розинела Янчева от Софийски градски съд.

Въпреки категоричното нежелание и отказа на председателя на ВКС Лозан Панов за обявяването на конкурс за свободни длъжности в съда и настояването му за съкращаване на щатове за върховни магистрати, на 5 декември 2017 година Съдийската колегия към ВСС обяви конкурс за общо седем свободни места  - три в Гражданска колегия и четири в Наказателна колегия.

Класирането за Наказателна колегия излезе още през юли като първите четирима, с най-високи резултати, които би трябвало да попълнят обявените щатове, са съдиите от Софийския апелативен съд Красимира Медарова, Невена Грозева-Недева и Надежда Трифонова-Велева, както и съдия Бонка Янкова от Окръжния съд в Търговище, която към момента е и член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на ВСС.

Още по темата

Парламентът затвори преди да отвори, мнозинството не събра кворум

Предишна новина

Законът за частната охранителна дейност е противоконституционен

Следваща новина

Коментари

32 Коментара

 1. 32
  | нерегистриран
  16
  -1

  Не искам да вземам страна в разразилия се спор, тъй като не познавам колегата, нито стила й на писане, който обсъждате. Само бих искал от опит да кажа, че семплото писане никак не е проста работа, стига да обхваща делото в релевантната му пълнота и, разбира се, резултатът да е правилен. Кому са нужни фермани от преписване на доказателствен материал и теоретични разработки без връзка с предмета на спора?

 2. 31
  | нерегистриран
  6
  -3
  До коментар #29 от "магистрат с 30 годишен стаж | нерегистриран":


  Както беше казал някой по-надолу, наистина гроздето е кисело. Бившият председател на СОС дълго време бе въззивен граждански съдия, след което беше командирован в АС. Зам председателката на СОС повече от 15 години разглежда въззивни граждански дела. Правноинформационните системи са общо достъпни и всеки може да погледне качеството на актовете на градските съдии, които не са класирани и тези на класираните окръжни съдии. Вярно е, че Розинела Янчева пише семпло, но е един изключително почтен колега, който винаги добросъвестно е изпълнявал задълженията си. Приятно съм изненадан от преценката на конкурсната комисия

  Розинела пишела семпло. Розинела толкова си може, тя е достигнала горната граница на своите възможности и затова и толкова време стои в СГС. Последното не означава, че е годна за върховен съдия. Сам по себе си стажът не би следвало да е критерий ако липсват другите качества. Защото семпли юристи не са необходими във ВКС.

 3. 30
  Диоген | нерегистриран
  10
  -2
  До коментар #29 от "магистрат с 30 годишен стаж | нерегистриран":


  Както беше казал някой по-надолу, наистина гроздето е кисело. Бившият председател на СОС дълго време бе въззивен граждански съдия, след което беше командирован в АС. Зам председателката на СОС повече от 15 години разглежда въззивни граждански дела. Правноинформационните системи са общо достъпни и всеки може да погледне качеството на актовете на градските съдии, които не са класирани и тези на класираните окръжни съдии. Вярно е, че Розинела Янчева пише семпло, но е един изключително почтен колега, който винаги добросъвестно е изпълнявал задълженията си. Приятно съм изненадан от преценката на конкурсната комисия

  Тези ги говори на някой със слаба памет. Бившият председател на СОС вярно, че в момента е командирован в САС, но не в ГО, а в ТО при това в шефския състав. Същият през цялото му шефство в СОС от 5 години правораздава в първоинстанционното ТО на СОС, т.е. дори и някога да е бил в ГО отдавна се откъснал от материята на ГК и се е посветил на друга такава - апропо при предишни конкурси за ВКС това е бил неотклонният довод на всички конкурсни комисии да отрежат кандидати за една от двете колегии на ВКС /ГК или ТК/ ако към момента не правораздават в същата материя. Не оспорвам, че класираната на първо място зам.председателка на СОС е добър съдия, но твърдя, че с качества като нейните са значителна част от класираните под линия, решили обаче много повече дела от нея, като единственото съображение да бъде избрана е предходното й командироване във ВКС, т.е. отново се дава път на наши хора по втория начин. Явно времената във ВКС се менят и там приоритетно се търсят не компетентни съдии от съответната материя, а съдии - добродушковци, които слушкат и папкат.

 4. 29
  магистрат с 30 годишен стаж | нерегистриран
  2
  -6
  До коментар #26 от "Диоген | нерегистриран":
  И този "конкурс" показа, че "конкурсната" комисия слабо се е интересувала от сравнението на качествата на съдебните актове и делата на кандидатите, които комисията надали е отваряла. Водещо начало отново е било да се изпълни волята на тарторите във ВКС, желаещи осигуряване на малодушни и боготворещи ги съдии, сляпо следващи тяхната изкривена правна политика в правораздаването и неспособни на самостоятелно правно мислене. В това отношение комисията може би е избирала по свой образ и подобие. Смущаващо обаче е фаворизирането на настоящи или бивши шефове, които за награда се повишават, въпреки скромната им съдебна продукция от последните 3 години поради малкия им процент натовареност по делата. Трима от първите четирима са такива, а единственият редови очевидно е сложен само за цвят. Очеизваждащ е стремежът на комисията да осигури такава награда на бившия шеф на СОС, който при това не е граждански, а търговски съдия - правораздава в първоинстанционното ТО на СОС и при това не гледа въззивни дела, т.е. от първа инстанция директно ще прелети в трета инстанция и ще контролира втората, без да има и най-малка представа от нея. Хвала на такива върховни съдии, които нито материално, нито процесуално са подготвени за материята във ВКС - ГК, но въпреки това изпреварват кандидати с десетки години опит като граждански въззивни съдии. Явно колкото по-малко дела си решавал от релевантната материя, толкова по-добре. Следващият конкурс за ГК най-голям шанс ще имат наказателните и административни съдии. Очевидно е и желанието да се награди и и.д. шефката на СГС, която до края на годината също ще стане бивша поради избора на титуляр - макар и под линия назначението й е сигурно по реда на чл. 193, ал. 6 ЗСВ на мястото на др. Влахов. Тя поне е в част с материята...  Както беше казал някой по-надолу, наистина гроздето е кисело. Бившият председател на СОС дълго време бе въззивен граждански съдия, след което беше командирован в АС. Зам председателката на СОС повече от 15 години разглежда въззивни граждански дела. Правноинформационните системи са общо достъпни и всеки може да погледне качеството на актовете на градските съдии, които не са класирани и тези на класираните окръжни съдии. Вярно е, че Розинела Янчева пише семпло, но е един изключително почтен колега, който винаги добросъвестно е изпълнявал задълженията си. Приятно съм изненадан от преценката на конкурсната комисия

 5. 28
  съдия | нерегистриран
  13
  -1

  След като класираха семейство Енчеви, които интересно какви атестации са имали,при положение че над 6 години не са правораздавали, че те я имат 20,30 постановени актове от лятото на 2017 год. насам. Каква дискриминация със съдиите от СГС при положение,че като мравки са постановявали съдебни актове.ВСС не прояви както винаги правилно отношение, та ТОПАЛОВ предупреди сем.Енчеви,ако не дойдат и не встъпят в СГС ще отправи съответното искане за освобожаване. Това си е нагаждане от ВСС отново за нашите хора. Какви дела са проверили на сем.ЕНЧЕВИ, как така те се отзоваха пред съдии с дългогодишен стаж в СГС. Та това е безобразие уважаеми членове на ВСС? Замислете се с този двоен аршин за наши и други извън наши хора е грозно и недопустомо.

 6. 27
  съдия | нерегистриран
  7
  -2

  Браво Розинела.Отдавна мястото ти беше във ВКС, но за съжаление друг тогава те измести и не разбра защо, тъй като колегата беше след тебе но за нас съдиите знаем защо съдията Т.ГРОЗЕВА те измести. Така е ти беше преди нея. Замълча, беше над нещата но това ти поведение, явно се оцени.

 7. 26
  Диоген | нерегистриран
  18
  -4

  И този "конкурс" показа, че "конкурсната" комисия слабо се е интересувала от сравнението на качествата на съдебните актове и делата на кандидатите, които комисията надали е отваряла. Водещо начало отново е било да се изпълни волята на тарторите във ВКС, желаещи осигуряване на малодушни и боготворещи ги съдии, сляпо следващи тяхната изкривена правна политика в правораздаването и неспособни на самостоятелно правно мислене. В това отношение комисията може би е избирала по свой образ и подобие. Смущаващо обаче е фаворизирането на настоящи или бивши шефове, които за награда се повишават, въпреки скромната им съдебна продукция от последните 3 години поради малкия им процент натовареност по делата. Трима от първите четирима са такива, а единственият редови очевидно е сложен само за цвят. Очеизваждащ е стремежът на комисията да осигури такава награда на бившия шеф на СОС, който при това не е граждански, а търговски съдия - правораздава в първоинстанционното ТО на СОС и при това не гледа въззивни дела, т.е. от първа инстанция директно ще прелети в трета инстанция и ще контролира втората, без да има и най-малка представа от нея. Хвала на такива върховни съдии, които нито материално, нито процесуално са подготвени за материята във ВКС - ГК, но въпреки това изпреварват кандидати с десетки години опит като граждански въззивни съдии. Явно колкото по-малко дела си решавал от релевантната материя, толкова по-добре. Следващият конкурс за ГК най-голям шанс ще имат наказателните и административни съдии. Очевидно е и желанието да се награди и и.д. шефката на СГС, която до края на годината също ще стане бивша поради избора на титуляр - макар и под линия назначението й е сигурно по реда на чл. 193, ал. 6 ЗСВ на мястото на др. Влахов. Тя поне е в част с материята...

 8. 25
  | нерегистриран
  3
  -3
  До коментар #14 от " | нерегистриран":
  Лентяите от Софийски окръжен съд със супер малко дела, винаги са били привилегировани при всякакви конкурси. То там какво да сбъркаш и какво да ти отменят при натоварване от 7-8 дела месечни, включително и частните. Първоинстанционните съдии от ГО и ТО на СГС винаги ядат дървото, претоварени с работа и с най-много отменени и изменени актове. Е как да пробият нагоре? Първите двама не са изненада, били са командировани във ВКС, ясно беше. Виж, Р. Янчева за мен неочаквани се класира, но явно има неща, които не знаем. Но както и да е, този конкурс е поредното потвърждение, че във ВКС нивото е паднало страшно и ще продължи да пада.  Милите ми те душици. Изглежда наистина апологетите им са си повярвали, че големият брой първоинстанционните дела в ГО и ТО на СГС гарантира място във ВКС, сякаш то е някакъв вид социална услуга. Защо искат да бягат от първоинстанционните дела, след като те носят във висша степен професионално удовлетворение на онзи съдия, който се чувства такъв по призвание в самотната си професия, а всичко останало е табелка и фиш за заплата. И не се питат как ли онези "лентяи" са се решили да нагазят в по-високата лична натовареност във ВКС, като са им толкова малко и прости делата в СОС. А по-прости ли са им в действителност делата от тези на другите? И поемането на този риск оставя ли валидността на понятието лентяи? Смешно е, наистина смешно...

 9. 24
  | нерегистриран
  5
  -4
  До коментар #21 от "селски съдия | нерегистриран":
  Много завист, много злоба в "градските" съдии. Не винаги количествените натрупвания водят до качествени изменения. Изглежда често водят до некачествени.  Чуйте се само! Дано наистина не сте съдия! Срам ме е от Вас! Препоръчвам Ви да избягвате уличното ниво. Не отива на хората от тази система.

 10. 23
  Надя | нерегистриран
  2
  -1

  В понеделник КАК ще проведе последното си заседание и на него ще вземе становище по предложението за повишаване на съдиите в конкурса за ВКС, НК с цел във вторник да се гласува от СК. Бързат или просто са експедитивни?

 11. 22
  Истината | нерегистриран
  10
  -6

  Честито на класираните и специално на съдията Янчева! Розинела Янчева е много опитен юрист /30 години стаж/, безукорно почтена, трудолюбива и дисциплинирана. Тази категория съдии също трябва да бъде представена във ВКС.

  Успех!

 12. 21
  селски съдия | нерегистриран
  9
  -12

  Много завист, много злоба в "градските" съдии. Не винаги количествените натрупвания водят до качествени изменения. Изглежда често водят до некачествени.

 13. 20
  Има и такъв съд - Окръжен и в София | нерегистриран
  23
  -3

  За мен няма нищо изненадващо в това , че окръжни съдии , но от София преобладават в тройката . СГС е място за хора без особени връзки - много работа , тежки дела , конфликти . Друго си е окръжен съд , но в София - пак си в София , но по-малко дела , пишеш си тихо и напоително и излизаш много умен и подготвен . Истинските връзкари винаги са избирали Окръжен съд-София и както се вижда са имали са право . Много ми е интересно колко дела за последните 10 години са решили "гениите" от окръжния съд и колко са решили "глупаците" от СГС и СРС .  Ето затова не трябва да има разлики в натоварването . Работиш като вол , а като дойде конкурс това няма значение , че и глупав те изкарват . 14. 19
  | нерегистриран
  18
  -4

  Уважаеми магистрати съветвам ви за пореден път да осмислите крилатата фраза:Конкурсното начало не значи конкурсен край! Не участвайте в този гнусен водевил наречен конкурс защото истинския му смисъл е наистина да е курс за коне-тъпи изпълнители на чужда воля и задължително с капаци! На печелившите "Честито" и да знаете, че много ви уважават и колегите и гражданите!

 15. 18
  | нерегистриран
  34
  -6

  Член на конкурсната комисия Майя Русева,през целия си съдийски стаж 2/3 от времето ходи по европ.институции и отпуски.Дали и 7-8 години й се събират като съдия,по-малко от средностатистчески районен съдия. Драгнев в мързелив колкото си искате.Първата класирана казват безумно тъпа,доклпсла се до командировка във ВКС поради подмазване на бившото ръководство.За Розинела се знае,че е фобра жена,но с липса на базови познсния за правото. По-смешно класиране не е имало и от преди събеседване.Те това ви е ВКС.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.