Путин изгони 755 американции и забрани анонимността в интернет


Руският президент Владимир Путин обяви, че до 1 септември общо 755 американски дипломати и обслужващ персонал от американското посолство трябва да напуснат страната. Решението е в отговор на засилване на санкциите на Вашингтон. Освен това, Русия конфискува два недвижими имота, използвани от американското посолство в Москва,

След изгонване на американските служители, броят на дипломатическия персонал на Русия и САЩ трябва да се изравни до 455 души. Путин обяви своето решение в интервю за телевизия "Вести".

"Понеже повече от 1000 души все още работят в Русия, 755 ще трябва да прекратят активността си в Руската федерация", каза той. Преди два дни от американското посолство обясниха, че в посолствот работят около 1000 души, включително руски граждани.

"Към днешния ден съм против налагането на допълнителни мерки", допълни Путин и отново напомни, че санкциите на САЩ водят до влошаване на двустранните отношения.

"Изчакахме доста дълго нещо да се промени към по-добро, имахме надежди, че ситуацията някак ще се промени. Но изглежда, че и да се промени някой ден, това няма да е скоро", каза той. Според него обаче дори в "тази доста трудна ситуация" двете страни продължават да си сътрудничат и създаването на зони за деескалация на напрежението в Сирия била пример за това.

През седмицата двете камари на американският Конгрес одобриха нови санкции срещу Русия заради намесата ѝ в американските избори през 2016г., анексирането на Крим и намесата в Източна Украйна.

Заедно с новината за изгонването на американците Путин подписа и закон, с който се забранява използването в Русия на т.нар. виртуални частни мрежи (VPN). Чрез тях руснаците можеха да достигат до интернет сайтове, блокирани от правителството заради "неподходящо съдържание". Извън закона от 1 ноември са и всички технологии и програми, които позволяват интернет да се използва анонимно.

Регулаторът Роскомнадзор получава право да блокира и сайтове, на които е описано как да се заобикаля блокиране. Операторите на търсачки трябва да блокират достигането до информационни ресурси, включени в специален списък на ведомството.

Пази боже парламентът да заработи!

Предишна новина

Пострадали от наводнението в Бисер са завели дела за над 2 млн. лв.

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.