Нов локдаун у нас от 27 ноември

Нов локдаун у нас от 27 ноември

Нови мерки срещу коронавируса се очаква да влязат в сила от петък, 27-ми ноември 2020 година. Това съобщи на брифинг министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов. 

По-рано днес на Министерски съвет е предложен пакет от нови противоепидемични мерки, които ще бъдат обсъдени и одобрени от кабинета и въведени в края на седмицата. 

Сред новите предложени ограничения са: 

- удължаване не извънредната епидемична обстановка до март 2021 година;

- преустановяване на присъствените занятия в училища, университети и детски градини;  

- преустановяване на всякакъв тип конкурсни и спортни мероприятия и частни тържества; 

- удължаване на забраната за дискотеки и барове; 

- преустановяване на работата на заведенията за хранене, бързо хранене и развлечения до Коледа;

- преустановяване на работата на всички нехранителни търговски обекти, включително и моловете, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи, отново до Коледа;

-  преустановяването на провеждане на вътрешни и външни екскурзии; 

- не се ограничава общественият транспорт.

"Не налагаме локдаун. Време е отново да се обединим в името на живота", заяви още здравният министър и увери, че за Коледа ще се направи всичко възможно мерките да бъдат отслабени. Според него мерките трябва да дадат резултат най-рано след 8 дни. Очакванията на здравните власти са за подобрение на обстановката в рамките на две седмици. Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на такъв натиск. Няма да издържат лекарите и сестрите ни. Но преди да съм министър на здравеопазването, аз съм лекар. За мен най-важното е опазването на живота на хората и съм готов да поема всякаква отговорност и риск. Много колеги лекари са болни, много колеги починаха, изпълнявайки своя дълг. Аз няма да бъда министърът, който ще предаде усилията им в името на живота на пациентите им. Разумът и сърцето ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата“, каза Ангелов.

Главният държавен здравен инспектор представи данни за заболяемостта в страната. Тя надхвърля 250 на 100 000 души от населението в почти всички държави в Европа. 23 560 случая са регистрирани за миналата седмицата в страната, което е нарастване със 102%. България е на 11 място по заболеваемост в Европа.

По-рано днес членовете на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проведоха среща с министър-председателя Бойко Борисова. По време на съвещанието здравният министър докладва данни за развитието на пандемията от COVID-19 на територията на България. Бяха обсъдени конкретните параметри по отношение на заболеваемостта и смъртността в страната. Беше направен преглед и на натовареността на болничните заведения у нас.

Още по темата

Великобритания въвежда визи за работещи и учащи българи от 2021 година

Предишна новина

Унгария въвежда час за пазаруване на възрастните

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 12
  Анонимен | нерегистриран
  1
  0

  Германия удължава локдауна до 14 февруари 2021 г.,а Бай Ганьо ще разхлабва мерките! Нямам думи!

 2. 11
  Затваяне ,деградация,разложение и протестантски ценности | нерегистриран
  2
  -1
  До коментар #9 от "Лакомия гъз глава затрива | нерегистриран":
  Идеята за жълтите звездички която се опитвате да правите копипейс и държавите да превърните в един огромен концлагер ама хич няма да ви се сбъдне Времето ще роди нашия Фюрер и той ще ви каже кон боб яде ли А и доктор Менгеме никога не можете да го стигнете в неговата изобретателност да унищожавате люде Всичко това което правите със страшна сила ще се стовари върху главите ви Спрете се доде е време

  Спиране не може да има. Няма как. Дом горит по плану. Деградацията е в ход до пълно тотално разложение . Малоумието има свойството само да се възпроизвежда до пълно самоунищожение и зануляване. Британците се усетиха и напуснаха бардака. Останалите са в капана на тоталната деградация и одата на безумната радост. .Разпадът ще бъде ужасяващ и болезнен. Шоуто предстои , а след него иде разплата.В същото време в противовес на деградацията и разложението, на изток изгрява с невиждана гигантска мощ сияйната зора на надеждата и живота. Така стоят нещата,друго развитие на процеса не може да има.

 3. 10
  Затваряй. | нерегистриран
  3
  0

  Затваряй. Затваряйте я тази територия и без това освен за фронтова , за друго не става. Държава няма,няма и държавници. Държавници има само тогава , когато има държава и национален суверенитет. Евродоктрината е европа на регионите.Точка по въпроса. За това кой каквото си е надробил това ще получи. Ето ви евроценности.Ето ви западни балкани. Ето ви еврокандило и евробог с безбожни ангели джендъри. Ето ви лидер ,ето ви партия създадени с парите на германските фондации канрад аденауер и ханс Зайдел. А ако по някакво чудо на територията се появи наистина български държавник, ще бъде незабавно смачкан жестоко. Действайте. Затваряй ! Това е съдбата за сега на източните територии. И с ковид и без ковид , затваряй !

 4. 9
  Лакомия гъз глава затрива | нерегистриран
  4
  -2

  Идеята за жълтите звездички която се опитвате да правите копипейс и държавите да превърните в един огромен концлагер ама хич няма да ви се сбъдне Времето ще роди нашия Фюрер и той ще ви каже кон боб яде ли А и доктор Менгеме никога не можете да го стигнете в неговата изобретателност да унищожавате люде Всичко това което правите със страшна сила ще се стовари върху главите ви Спрете се доде е време

 5. 8
  | нерегистриран
  6
  -6
  До коментар #5 от "1, | нерегистриран":
  Ти вероятно работиш в някоя държавна администрация. Т.е. не "работиш", а седиш на дивана вкъщи и получаваш. Те сега много са такива като теб, та нищо чудно и да те радва затварянето на частния бизнес. Само дето не знам кой ще ти плаща занапред. Парите от бюджета се получават от реалния сектор, все пак.

  Абе те да дадат коледното бонусче тая година, пък натам квото сабя покаже!

 6. 7
  Проф.д-р Александър Чирков за Ковид 19: | нерегистриран
  8
  -6

  Как е възможно толкова много институти да не разберат какъв е този вирус?Как може един Робърт Кох през 1892 г. да открие туберкулозата?
  Някоя голяма държава може да търси биологично оръжие,
  Възможно е по лабораторен път един вирус да се направи агресивен за човека.
  При влошена стопанска политика някоя голяма държава може да търси биологично оръжие. През 1918 г., през Първата световна война, 52 млн. души са починали от грип, а от военните действия - 21 млн. души.
  Трябва да се направят нови структури, нови знания трябва да се придобият от българските граждани и медици. Още от първи клас до последния трябва да има часове по здравеопазване.
  Пандемията създаде невъобразима паника у хората и ги раздели.
  ___________
  В памет на проф.д-р Чирков,
  който почина днес във Варна

 7. 5
  1, | нерегистриран
  10
  -11

  Ти вероятно работиш в някоя държавна администрация. Т.е. не "работиш", а седиш на дивана вкъщи и получаваш. Те сега много са такива като теб, та нищо чудно и да те радва затварянето на частния бизнес. Само дето не знам кой ще ти плаща занапред. Парите от бюджета се получават от реалния сектор, все пак.

 8. 4
  Драго | нерегистриран
  15
  0

  Оруел ряпа да яде! Предполагал ли е той,че световната политика е далеч по-изперкала-да не говорим за българската.

 9. 3
  | нерегистриран
  21
  -11

  "преустановяване на работата на всички нехранителни търговски обекти, включително и моловете"

  Колко души се събират в един нехранителен магазин по едно и също време на едно и също място и колко души се събират в съдебна зала при насрочени заседания?
  А колко души се събират на работното си място по заводи, цехове и др. под.
  Та туй ще е ползата от тези мерки! Никаква, само вреда за икономиката.

 10. 1
  | нерегистриран
  21
  -20

  Екстра- тъкмо нема да има къде да си похарча 10 000лв. бонусче около Коледа и ще си ги скътам...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.