Пълна карантина е обявена в Банско

Пълна карантина е обявена в Банско

Банско e поставен под пълна карантина заради коронавируса, стана ясно на брифинг на Националния оперативен щаб. За тази мярка настоя по-рано днес лично главният прокурор Иван Гешев, като я нарече "крайно наложителна".

До ситуацията се стигна след като трима от вече 81 болни от COVID-19 у нас са се заразили именно в зимния курорт. Единият от тях е учител по сноуборд от Троян.

"От този час на днешна дата се забранява влизането и излизането на всички пребиваващи в града, освен товарни автомобили, които доставят хранителни стоки и такива от първа необходимост, като лекарства, както и на служители, свързани с електроснабдяването и водоснабдяването, здравните инспектори, полицаи, пожарникари", обяви на извънреден брифинг началникът на Националния кризисен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

В срок до 20 часа на 18 март хората, които имат постоянен или настоящ адрес в града, и в момента не са там, могат да се приберат.

Забранява се излизането по улиците на всички без основателна причина. Това може да става само, за да се отиде до магазини за хранителни стоки, аптеки, здравните пунктове, банки, застрахователни институции, бензиностанции.

Мерките ще са в сила две седмици, уточни вицепремиерът Томислав Дончев.

Вътрешният министър Младен Маринов обяви, че е разпоредил мерки тези ограничения да се спазват стриктно, като предупреди, че те ще важат включително и за журналисти.

лизането и излизането от зоната ще се счита за нарушаване на карантина", каза още Маринов и призова гражданите да изпълняват разпорежданията на МВР, като припомни, че нарушаване на карантината подлежи на строги наказания. Както вече е известно, бяха приети спешни промени в закона, според които за забрана на карантината ще се налагат до 5 години затвор и до 50 000 лева глоба.

Главният секретар Ивайло Иванов уточни, че ще има КПП-та на входно-изходните артерии на града, на които ще има разположени полицаи.

В момента в Банско са останали само около 200 чуждестранни туристи, които до 24 часа ще могат да напуснат страната, уточни от своя страна външният министър Екатерина Захариева.

Още по темата

ВАП следи контрола по недопускане на събиране на повече от двама възрастни на обществени места

Предишна новина

Блокаж на съдебната система няма, но тя ще трябва да навакса – длъжник е на хората

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.