Пълна свобода за уреждане на мачове


Уреждането на футболни мачове у нас вече няма да е престъпление, ако проектът за нов Наказателен кодекс (НК) бъде приет в настоящия му вид.

В документа, който е внесен от Министерския съвет в Народното събрание, няма нито дума за договорки между шефове на клубове, подкупване на рефери и принуждаване на играчи да паднат в даден мач.

Има само един текст за подкуп на състезатели, а липсват всички останали разпоредби, които през 2011 г. бяха приети в съответствие с политиката на ФИФА и ЕС за безмилостна битка с нелегалните залози и нагласените мачове. Очаква се Българският футболен съюз да пише на правната комисия за проблема в новия НК. Шефът Четин Казак обеща пропускът да бъде обсъден и поправен между първо и второ четене на проекта.

БФС ще настоява Народното събрание да преразгледа проекта. Футболната централа ще приложи за аргумент и случаи на разследвани и ефективно осъдени шефове на клубове и състезатели в няколко европейски страни.

В проекта за нов НК са предвидени текстове само за корупция на състезател, което е малка част от "процедурата" по уреждане на мачове.

Тази пролет в БФС са приети над 10 сигнала за съмнителни нива на залози на български мачове. Те отиват към прокуратурата и може да започне разследване.

Има и разпити
на треньори
и футболисти

в последните 2 г., но няма повдигнати обвинения.

Реферите и шефовете на клубове ще се спасят от отговорност за продадени или уредени мачове, ако новият Наказателен кодекс (НК) влезе в сила. Няма да е престъпление, ако някой подкупи съдия, треньор или собственик на отбора.

В новия НК няма специална глава за престъпления против спорта, каквато беше приета в действащия кодекс през 2011 г., а само един член, посветен на подкупа на състезател.
Според тази единствена разпоредба спортистът, който вземе пари или друга облага (или срещу обещание за такива) и повлияе върху резултата на състезание, ще се наказва с до 4 г. затвор.

Ако става дума за футболист например, той ще отговаря и ако посредничи за уреждането на мач. Този, който е дал, обещал или предложил подкупа, също ще се наказва с до 4 години затвор.

Първият проблем, от който се опасяват в спортните среди, е, че този текст оставя безнаказани реферите и шефовете на клубове. Те ще отговарят пред закона само ако бъдат заловени как дават пари на състезател, което в практиката едва ли се случва. Вторият проблем, за който сигнализират, е, че

няма да е
престъпление да
подкупиш съдия

или шеф на клуба.

В новия НК липсва и санкция за посредниците и организаторите на уговарянето. В него няма текст, както в действащия сега, за случаи, в които играчи са заплашвани или принуждавани да загубят среща, без да им се обещават пари. Ако шеф на клуб каже на футболист, че ако не пусне гол в собствената си врата, ще бъде изгонен от отбора, той няма да е извършил престъпление.

Отговорност няма да носят тези, които са заплашили съдия, че ако срещата не завърши както им е угодно, примерно ще посегнат на близките му. Или за тези, които са накарали треньор да уреди мача.

Голяма разлика между действащия кодекс и проекта е, че наказанията са значително по-ниски. Ако в момента за уговарянето на спортна среща, на която може да се залага, санкцията достига до 10 г. затвор, сега максималното наказание ще е до 6 г. То ще се налага само когато е налице особено тежък случай (т.е., когато самото деяние и извършилият го са с висока степен на обществена опасност и са причинили големи вреди).

Какви са наказанията е изключително важно за начина на разследване на тези престъпления. Само ако санкцията е над 5 г. затвор, срещу хората, които уговарят мачове ще може да се използват специални разузнавателни средства. Т.е. да бъдат подслушвани и следени тези, които раздават пари и "натискат" състезатели. Според новия НК обаче наказанието за подкуп на играч е до 4 години затвор и така разследващите няма да имат право да ги подслушват.

Парламентът чака идеи за ремонт на НК

Ако в проекта за нов Наказателен кодекс, внесен от Министерския съвет, има пропуски, те ще бъдат попълнени с предложения за промени между първо и второ четене. Обществените обсъждания на проекта и на конкретните текстове предстоят.

Това каза пред "Труд" председателят на комисията по правни въпроси в парламента Четин Казак (ДПС), който ще води дискусията при гласуване на новия кодекс.

Той призова и Българския футболен съюз (БФС), и всички институции и организации, които имат отношение към законопроекта, да изпратят писмени становища до комисията и да участват в дискусиите.

Юристът припомни, че е дал обещание да бъдат чути идеите и критиките на всички заинтересовани страни преди окончателното приемане на кодекса.

Очаква се НК да бъде обсъден на първо четене в парламента преди лятната ваканция на Народното събрание през август. Между първо и второ четене на законопроекта ще бъде сформирана работна група от депутати от всички партии, експерти, магистрати, неправителствени организации и др., която ще обобщи всички постъпили предложения за промени в предложения от правителството текст на кодекса.

Яшара с 26 престъпления се кротна с гривна

Предишна новина

Делото за собствеността на имението "Саръгьол" е пред финал

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.