Пълната данъчна ревизия на семейството на Лозан Панов установила недекларирани доходи в размер на над 100 000 лв.

Пълната данъчна ревизия на семейството на Лозан Панов установила недекларирани доходи в размер на над 100 000 лв.
Председателят на ВКС Лозан Панов сам даде повод за проверката на НАП, която установила несъответствия в доходите за над 100 000 лв. и неплатени данъчни задължения в размер на 16 000 лв., снимка: БГНЕС

Две седмици след като стана известно, че семейството на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е било обект на приключила пълна данъчна ревизия, репортер на "Правен свят" опита да научи повече подробности от самия обект на проверката. Миналия петък, минути след края на Общото събрание на върховните съдии от ВКС и ВАС, които излъчиха своите представители за Конституционния съд, на излизане от зала "Тържествена" в Съдебната палата, с неприличен жест, Панов демонстрира пълното си нежелание да коментира темата пред медии, чиито въпроси не може да контролира. Това обяснява и липсата на отговори на отправените питания, които председателят на ВКС получи в писмен вид още на 12 октомври.

За сметка на това, от публикация в седмичника "Капитал" се разбира, че Лозан Панов отново е ползвал услугите на изданието, чийто съиздател е обвиняемият и за пране на пари Иво Прокопиев. Статията "Финалната атака срещу Лозан Панов" потвърждава информацията на в-к "Труд" от 11 октомври, че данъчните са извършили пълна ревизия на доходите, активите и имуществото на Панов и семейството му за 5-годишен период (2011-2016 г.), която е приключила на 18 септември т.г. От публикацията става ясно, че председателят на ВКС сам е разкрил съдържанието на ревизионния акт, който го уличава в неплащането на 16 000 лв. данъчни задължения. Те са формирани на базата разминавания между декларираните и реално придобитите имущество и доходи в размер на над 100 000 лв. И макар целта на статията е да представи защитната теза на Панов, публикацията вади на показ не само данни за тежки данъчни нарушения, но и за пореден път повдига въпроса за нивото на морално-етичните качества у председателя на ВКС.

Най-голямо като размер нарушение се оказва разминаването в цената на закупен от Лозан Панов парцел в местността Прибой, Галата, край Варна. През 2013 г. Панов купува половината от 480 кв. м. земя и бунгало от 37 кв. м. на метри от морските вълни за 26 000 лв. Експертна оценка, извършена от лицензиран оценител, е удостоверил, че декларираната от Панов цена е шест пъти по-ниска от реалната, която би трябвало да е 122 000 лв. Така преди пет години Лозан Панов е успял да укрие доход от почти 100 000 лв., смятат данъчните. И докато председателят на ВКС отхвърля тези констатации, справка в сайтове за недвижими имоти също показва, че идентични парцели с постройки, като закупените от Панов, се продават на значително по-високи цени от тази, която е декларирал.

НАП установява и недекларирани 1500 евро приходи от наем. Обяснението на Панов: той притежавал само 1/6 от отдавания под наем имот. Договорът за наем бил сключен от майка му, а парите били за ремонт, който бил поет от наемателя. Обстоятелство, което противоречи на масовата практика, при която подобни ремонтни дейности се заплащат от наемодателя, защото става въпрос за трайни подобрения.

Оказва се, че Лозан Панов е имал проблем и с декларираните приходи от хонорари, чиято стойност не е посочена в публикацията. И ако е нормално магистрат да получава хонорар като лектор в Националния институт на правосъдието (НИП), то далеч не така стои въпросът с участието на административния съдия Панов в кръгла маса, посветена на лекарските грешки. Оказва се, че в проверявания период за участие в събитие на издателската компания "Вестникарска група България", частното търговско дружество, което би могло да се яви страна по дело, е платило хонорар на действащ български съдия. Факт, който влиза в директно противоречие с чл. 5, т. 4 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати: "В обществените и официалните си контакти магистратът няма право да се възползва от служебното си положение или да използва правомощията си с цел извличане на лична облага." Законодателят е предвидил възнагражденията на магистратите да са далеч по-високи от тези на по-голямата част от представители на държавната власт, именно, за да не се допускат ситуации, които биха ги поставили в зависимост от икономически интереси, какъвто е случаят с Панов и заплатеното му участие в обществена дискусия. Още повече, че парите за участието на съдия Лозан Панов в дискусията са платени дори не от издателството, а от банка - "Инвестбанк АД".

Очевидно сумата, която е получена за участието в събитие, спонсорирано от търговска банка, се е сторила неприлично висока за бенефициента, за да е пропусната в публикацията, с която Панов се опитва да оправдае недекларираните приходи. И без нейното конкретизиране става ясно, че за ревизорите, извършили няколкомесечна проверка на доходите, имуществото и активите на семейството на председателя на ВКС, липсват данни за произхода на над 100 000 лв., което е основание заключението да се изпрати на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). От Антикорупционната институция могат да стартират процедура по запор и отнемане на имущество от Панов или да предоставят материалите на прокуратурата, която да прецени дали има данни за наличие на престъпление и ако това е така, да го привлече под наказателна отговорност. Каквото и развитие да последва, то вече е невъзможно Лозан Панов да продължи да заема длъжността председател на ВКС, която му дава правомощия да ръководи и заседанията на Съдийската колегия на ВСС.

Подобно на предишните случаи, в които Панов използва услугите на изданията на обвиняемия Прокопиев, в опит да изчисти опетнената си репутация, и този път материалът изобилства от манипулативно интерпретиране на факти, които трябва да внушат, че председателят на ВКС е жертва на "задкулисен сценарий". Разбира се, истината е далеч по-различна, защото именно Лозан Панов стана причина за сезирането на НАП и извършването на пълната данъчна ревизия за период от пет години. Това се случи след многократния отказ на председателя на ВКС и член на ВСС да подаде имуществена декларация за 2016 г. и пред Сметната палата, а не само пред Инспектората към ВСС (Панов се оказа единствен от 25-те члена на ВСС, който не спази изискването на закона и не се отчете и пред Публичния регистър на Сметната палата). Заради това Панов бе глобен с 1000 лв., а той обжалва пред Софийския районен съд (СРС). Прави впечатление, че докато на първото заседание по делото на 12 юли лично председателят на ВКС пледира "невинен" пред районния съдия, то на провелото се преди десет дни второ заседание не само, че Панов отсъства, но го нямаше и неговият адвокат и чест автор в изданията на Прокопиев – Александър Кашъмов. Обяснението за неприсъствието на Панов следва да се търси именно в ревизионния акт, който данъчната администрация е успяла да му връчи, след като дълго време председателят на ВКС се е укривал. Всъщност в статията на "Капитал" се потвърждава написаното две седмици по-рано в "Труд", че Панов е правил всичко възможно, за да не съдейства на ревизорите.

Написано е и друго. В желанието си да спаси "съдия №1" от предсрочното прекратяване на мандата му, изданието на обвиняемия Прокопиев се налага да употреби дори неистини. При изброяването на няколко от скандалите, провокирани от "съдия № 1" в последните три години и половина, не е пропусната историята с т.нар. "развити болтове" на служебния автомобил на Панов от НСО, като изрично е посочено, че от това "гумата му пада". Опитът за прокарването на подобна "фалшива новина", най-малкото, защото ако се беше случило последиците за председателя на ВКС и служебния му шофьор (избран лично от Панов, защото двамата са били съученици) можеха да са доста тежки, говори, че аргументите на покровителите му дотолкова са се изчерпали, че единственото, което им остава, е да започнат да употребяват лъжи. 

Още по темата

Чудовищни злоупотреби с евросредства в Центъра за развитие на човешките ресурси разкри журналистът Васил Иванов

Предишна новина

Председателят на агенцията Петър Харалампиев и още над 20 лица са задържани за търговия с българско гражданство

Следваща новина

Коментари

28 Коментара

 1. 29
  Калин Калпакчиев | нерегистриран
  5
  0

  Колеги, призовава ви на стани действия срещу държавата Прокуратурия! Тези своеволия не се търпят!Секна ми кранчето...

 2. 28
  | нерегистриран
  6
  -2
  До коментар #20 от "Борн | нерегистриран":
  Защо КОНПИ не провери на какви "пазарни" цени Цветан Цветанов е купил 6-те си апартамента.

  За Цв. Цв. обяснението не е толкова трудно - той и жена му са са спестили и са си купили два апартамента, и всеки наследил по два от родителите.  По интересно е как една другарка е пестила от закуските и на 26 години си е купила честно Техноимпекс.  А още по-интересно е как някои хора са си купили със спестеното от милиционерски заплати по 2-3 хотела на Съни бойч, а във всеки от тези хотели има много пъти по 6 апартамента?

 3. 27
  Ужасно момче | нерегистриран
  20
  -4

  Скандален е още ори назначаването му.

  Скандален е по време на мандата му.

  Такъв ще остане и след него.

 4. 26
  Ошибка | нерегистриран
  17
  -4

  Като го гледа човек на снимката остава с впечатлението, че Панов е най-големият реформатор в Европа... df

 5. 25
  Както те правеха | нерегистриран
  17
  -10

  Сега е редно да се постъпи по начин, както правеше Христо Иванов. Трябва да се уведоми ЕК, че Лозан Панов е корумпиран. Трябва да се уведоми за това Европейската мрежа на съдебните съвети, както и Балканската мрежа на съдебните съвети. Добре да им се обясни, че върху Председателя на Върховния съд на България тегне съмнението, че е тежко корумпиран. И да поискаме ВСС да бъде изключен от тези организации. Резилът е пълен.

 6. 24
  Лебеде,Лебеде... | нерегистриран
  25
  -7

  Преди седмица предвидих в мой коментар! След това ви повтори - ще има кръгова отбрана от кръга Капитал по казуса "Декларацията на Панов"! Напъните им да внушат на публиката за образа на Ангел-мъченик ще продължат!  Разбира се Председателят е компрометирана изцяло, затова напомням за единственият му правилен ход-продължителен неплатен отпуск!  И оставка!  Когато държавен орган установи несъответствие на имуществото на председателя - това означава КОРУПЦИЯ!  Измисленият герой Панов ни учеше на високи етични стандарти, които обаче да се отнасят за другите! Не и за НЕГО!  За това епизода "Листопад" ще продължи!  За срам на съдебната система!  И за стотиците честни магистрати!

 7. 23
  Калин Калпакчиев | нерегистриран
  8
  0

  Лелеееее, Лозане!

 8. 22
  Маное | нерегистриран
  9
  -6
  До коментар #12 от ""Когато те дойдоха..." (Мартин Нимьолер) | нерегистриран":
  Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист.

  Когато дойдоха за социалдемократите, аз мълчах; не бях социалдемократ.

  Когато дойдоха за тези от профсъюзите, аз мълчах; не членувах в профсъюз.

  Когато дойдоха за евреите, аз мълчах; не бях евреин.

  Когато дойдоха за мен – вече нямаше кой да говори.

  когато дойдоха комунистите ти не беше родена, а баща ти стана партиен секретар.

 9. 21
  ХОХОХО | нерегистриран
  18
  -8
  До коментар #17 от "Вън Лозан от ВКС | нерегистриран":
  Този прислужник на кръга "Капитал" е срам за правосъдието. Оставка на Лозан Панов  Дай оставка и се извини, Лизане-Близане! Мошеник и срам за съдийството...

 10. 20
  Борн | нерегистриран
  25
  -5

  Защо КОНПИ не провери на какви "пазарни" цени Цветан Цветанов е купил 6-те си апартамента.

 11. 19
  Do #8 | нерегистриран
  5
  0

  Daaaa ,spomnqm si , ovoshki v mestnostta ,,karadjovi tranki ,, golqma dalavera beshe ,i podaraci ot firma kato apartament i dr. NAP tia galfoni shto ne proverqt shefovete na PRS I POS , ediniq vzel zaem ot chicho si 300000lv . za kashta ,kara uj pod naem kola ot firmata na chichkata ,a delata na firmata se gledat v sada mu . Ha poznayte koi komandva PRS ???? Za drugite dalaveri za sega shte zamalchim . Shefa na POS stana milioner za edin mandat ,alooooo komisiyata ......!!!

 12. 18
  | нерегистриран
  24
  -1

  "законодателят е предвидил възнагражденията на магистратите да са далеч по-високи от тези на по-голямата част от представители на държавната власт, именно, за да не се допускат ситуации, които биха ги поставили в зависимост от икономически интереси"  Може ли авторът на статията да обясни по-подробно как възнагражденията на магистратите са по-големи от тези на другите представители на държавната власт, след като единствената придобивка на магистратите са парите за дрехи ... в размер на една пура за Волен Сидеров (купена с парите на българския данъкоплатец, а не от частна дейност)? Защото не се изплаща нито нощен труд (става дума за стотинки на час), нито за заплащане на оставането на разположение на резервния дежурен (става дума за около 5 лева на дежурство), нито на извънреден труд в делнични дни!

  А няма да е лошо да вземе да обясни тези неща и на министър Горанов и Бойко! Защото във "Винету" такива работи не пише.

 13. 17
  Вън Лозан от ВКС | нерегистриран
  23
  -14

  Този прислужник на кръга "Капитал" е срам за правосъдието. Оставка на Лозан Панов

 14. 16
  Cinema city | нерегистриран
  25
  -14

  "Момчето си отива",

  по кината от ноември.

 15. 15
  Адвокатът с ватенката | нерегистриран
  27
  -4

  НАП като са толкова принципни и работни, да разгледат имотните декларации на властниците. Те са пълни с данни за придобити недвижими имоти на цени, които са около данъчната оценка, и автомобили по застрахователна стойност. Ако не им се четат декларациите, в медиите има доста преразкази по тях.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.