Първа доброволна оставка след токовия удар, убил момчето в София

Първа доброволна оставка след токовия удар, убил момчето в София
снимка: БГНЕС

Главният архитект на Район "Триадица" ще подаде оставка. Той не е бил на работа, когато е подписана служебната бележка, въз основа на която по-късно е прекаран ток от шахтата-убиец. Това каза на пресконференция кметът на столичния район "Триадица" Димитър Божилов, предаде "Фокус".

Това ще е първото оттегляне от пост на ръководен кадър след смъртта на 16-годишното момче, което почина след токов удар от шахта, причинен от оголен кабел на булевард в София. 

"Нашата цел е да изясним всички факти и обстоятелства. За да бъдем максимално обективни, искаме да информираме обществеността за някои данни, които вчера бяха изнесени в медийното пространство. Колегите от Столична община споменаха за писма към райноната администрация с искания за информация за незаконни обекти. Район "Триадица" е отговорило на тези писма с работа на терен. Съдържа се списък с 23 обекта на територията на нашия район. От тях 11 дори не са били налични към момента на проверките", коментира Димитър Божилов и уточни, че останалите шест не са с точни координати, а за още толкова са съставени констативни актове.

"Търговски обекти, предмет на обществена дискусия не фигурират в този списък. Поставих като приоритет премахването на незаконни търговски обекти. В медийното пространство беше изнесена информация за служебна бележка - тази бележка е била издадена и подписана в период, когато главният архитект на общината не е бил на работа. Кой я е подписал, каква е връзката и каква е съпричасността на този документ към този фатален инцидент, ще констатират разследващите органи. Сутринта разговарях с главния архитект на район "Триадица", който заяви, че ще напусне. Архитект Шишков няма как да знае кой е положил подписа под тази бележка", каза още кметът на район "Триадица". 

До момента в продължение на дни институциите си прехвърляха отговорността чия е шахтата и кой е захранил с ток от нея павилионите наблизо. Вчера кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че опасният кабел е прокаран от собственика на преместваем обект или от хора, които той е наел, но договорът е подписан от служител на ЧЕЗ въз основа на служебна бележка, подписана от главния архитект на район "Триадица".

Още по темата

Мерките на Швеция и Франция в подкрепа на авиокомпаниите заради COVID-19 са в съответствие с правото на ЕС

Предишна новина

Затвор за две журналистки, отразявали протестите срещу Лукашенко

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  1
  0

  Абе то цяла сграда в центъра се срути и погуби две момичета и виновни няма, та за една шахта ли ще понесе някой реална нак.отг.

 2. 2
  т | нерегистриран
  0
  0

  Като не е бил на работа точно тогава, да е проконтролирал по-късно какво се е случило в негово отсъствие.

 3. 1
  т | нерегистриран
  2
  0

  Не е никак важна оставката, важно е кой ще понесе наказателната отговорност, въпреки че и това няма да върне човешкия живот.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.