Първи магистрат влиза в затвора за корупция

Първи магистрат влиза в затвора за корупция

България вече може да се похвали пред Брюксел с първата ефективна присъда за подкуп на магистрат. Върховният касационен съд наложи три години ефективно за подкуп на прокурора от РП-Шумен Румен Пенев. Делото приключва три години и половина след зрелищния арест на Пенев в центъра на Шумен.

Според обвинението през октомври 2011 г. прокурорът е поискал подкуп от 25 000 лева от адвокат Найден Николов. Всичко тръгва от клиент на Николов - Денчо Денев, който се оплакал в прокуратурата заради спор с адвоката за дължим хонорар. В резултат на жалбата, срещу Николов било образувано производство за документна измама.

Адвокатът се свързал с Румен Пенев във връзка с делото. Прокурорът му поискал 25 000 лева, като обещал срещу сумата да упражни влияние върху колегата си прокурор Янко Желязков, за да не повдигне обвинение и да прекрати разследването срещу адвоката. Защитникът, обаче, казал, че парите са много. Пенев намалил сумата на 21 000 лева, но Николов се оплакал в полицията и прокурорът бе задържан с белязани пари, докато получавал сумата.

Делото срещу прокурора ще се запомни и с различните виждания на въззивната и касационната инстанция по отношение на индивидуализацията на наказанието.

През септември 2012 г. Софийският градски съд призна Пенев за виновен и му наложи три години и шест месеца ефективна присъда. През юли следващата година обаче Софийският апелативен съд измени наказанието на три години условно. ВКС обаче върна делото на въззивната инстанция с мотив, че в конкретния случай не са налице условията за условно наказание и по-голяма тежест имат отегчаващите вината на прокурора обстоятелства.

През март 2014 г. обаче САС отново наложи условно наказание от три години. ВКС върна делото за втори път. Въззивната инстанция обаче отново наложи условна присъда от три години с петгодишен изпитателен срок. Този път САС написа в мотивите си, че е открил нови смекчаващи вината обстоятелства. За такива апелативният съд приема: относително младата му възраст, чистото съдебно минало, добри характеристични данни и семейно положение, нарушение на принципа на чл. 6, т. 1от Конвенция за защита правата на човека за гледане на делото в разумен срок.

Отегчаващите обстоятелства, според САС, са служебното положение му положение на прокурор в РП-Шумен, обещанието за въздействие върху длъжностно лице, осъществяване на двете форми на изпълнително деяние – искане и получаване на подкуп, планиране на извършване на престъплението, размерът на самия подкуп.

Сегашният, вече трети състав на ВКС, бе длъжен да реши делото. В мотивите си той пише, че не може да приеме за смекчаващи вината обстоятелства младата възраст на Пенев, който към момента на извършване на престъплението е бил на 39 години. "Лишено от всякаква правна логика е тезата на въззивният съд, че подсъдимият поради младата си възраст – 39 години, намиращ се в "началото" на своята кариера, без необходимия житейски и професионален опит, не е имал възможност да изработи защитни механизми при случаи на корупционен натиск, което е довело до извършване на престъплението. Посочените твърдения са абсолютно несъстоятелни и в разрез с установения механизъм на извършване на деянието, който сочи на планирани системни и упорити действия на подсъдимия, в резултата  на негово лично решение, при проведени множество срещи със свидетелите Николов, Денев и Желязков и системен психологически натиск по отношение на Николов - все факти, които не сочат на липсата на житейски и професионален опит", мотивират се върховните съдии.

Те не приемат аргументи и за продължителността на съдебното производство. Според върховните магистрати делото срещу Пенев е продължило около три години и шест месеца, който срок не може да бъде приет като неразумен.

Върховните съдии изтъкват още, че условното наказание в случая няма да изиграе необходимата роля с оглед завишената обществена опасност както на престъплението, така и на подсъдимия. "От значение и не следва да бъде пренебрегнат факта, че подсъдимият е извършил престъплението в качеството си на прокурор, което не е съставомерен признак, касателно субекта на престъплението по чл.304б, ал.1 от НК, но е обстоятелство, което не може да бъде пренебрегнато. Това не нарушава неговите права, поставяйки го в неравностойно положение с който и да било друг извършител на този вид престъпление, непритежаващ това длъжностно качество. Прокурорът по силата на Конституцията е магистрат, който при осъществяване на своите функции се ръководи единствено от закона, на него са му възложени функции по повдигане и поддържане на обвинения за престъпления от общ характер.  Ето защо поведението на подс.Пенев, такова, каквото е установено от релевантните фактически положения е с по-голяма степен на укоримост отколкото на всяко друго наказателно-отговорно лице, което може да бъде субект на това престъпление. Също така, поведението на подсъдимия  води до уронване престижа, независимостта и безпристрастността на прокуратурата и магистратурата като цяло", казват в мотивите си тримата върховни съдии.

Изтъкват също, че не може да се игнорира въздействието по отношение на останалите хора, особено когато става дума за корупция, която е често "явление и изисква по-интензивна реакция".

"Не може да бъде пренебрегнато обстоятелството, че престъпленията от този раздел сочат на една динамичност в разпространението им. Това предпоставя необходимостта наложеното наказание да осигури въздействие не само на дееца, но и по отношение на останалите членове на обществото...

Поведението на магистратите е важен фактор за формиране на по-високо обществено доверие към съдебната система. Същите са призвани да защитават правата на човека и утвърждават върховенството на закона, поради което резонно изискванията към тях относно дължимото им поведение са по-високи." Така ВКС мотивира налагането на ефективно наказание за Румен Пенев. Той ще трябва да излежи наказанието си в затворническо общежитие от открит тип.

 

Още по темата

Борисов разпореди прекратяване на огъня по темата "съдебна реформа"

Предишна новина

Влияние върху прокурорите се оказва предимно в София, но те си мълчат

Следваща новина

Коментари

22 Коментара

 1. 22
  | нерегистриран
  4
  0

  Eй, доживяхме! С тези темпове обаче няма да сме живи да видим чиста от гнили ябълки съдебна система. Пример - днес получих въззивно решение на СГС 8 месеца, след като делото беше обявена за решаване. Затези 8 месеца нацвъкали преко сили 3 странички дивотии с куп фактически грешки и без да обсъждат доказателствата. И това ми било инстанция по същество, на която разчиташ да поправи безобразията на РС. А най-смешното е, че в стремежа си да ме порежат(написах им ясно, че виждам какво правят, с искания за отвод и прочее закачки) ана, която обслужват. При заявено присъждане на разноски и от двете страни не се произнасят с мотива, че такива не са поискани и от двете. Заравили да допуснат и предварително изпълнение. Мамини те - за две инстанции натвориха толкова гафове, че печелившата страна (чиито двама адвокати също се дънеха) да си скубе косите. Сега ще се разходим и до ВКС за няколко месеца, пък като не го допуснат - наесен с песен и ново дело. Майтап да става...

 2. 21
  | нерегистриран
  5
  -4

  Новини от един ден - един обвинен магистрат и един окончателно осъден с ефективна присъда. Хубав ден за българската съдебна система! Дано прочистването да е започнало!

 3. 20
  | нерегистриран
  4
  -1

  Дали ще доживеем ВКС да се произнесе и за Анелия Цветкова?

  Или съдът работи (успешно) за увеличаване на смекчаващите обстоятелства, произтичащи от принципа на чл.6, т.1 от Конвенция за защита правата на човека?

 4. 19
  | нерегистриран
  9
  -1

  Ами, ще се пенсионираш на 90! Я доживеем до 60, я не, в тази атмосфера...

 5. 18
  офтопик | нерегистриран
  9
  -1
  До коментар #17 от " | нерегистриран":
  Мотивите на САС са наистина уникални!

  "Младеж" на 39, в началото на спортната си, пардон, на професионалната си кариера... Боже, какви безумия. Понякога ми е неудобно, че имам такива колеги, наистина, макар и вината за това да не е моя...  На 40 сме млади, алоооу. Младежи сме! И сме в началото на професионалната си кариера, щом ще се пенсионираме скоро на 90г.

 6. 17
  | нерегистриран
  18
  -1

  Мотивите на САС са наистина уникални!

  "Младеж" на 39, в началото на спортната си, пардон, на професионалната си кариера... Боже, какви безумия. Понякога ми е неудобно, че имам такива колеги, наистина, макар и вината за това да не е моя...

 7. 16
  наблюдател | нерегистриран
  6
  -4

  Ами ако колегата ги беше "гушнал" тия 21 000 лв. Три години не е много, има и предсрочно освобождаване, значи след 18 месеца е навън. Супер. След като системата не може да ни увеличи заплатите и да ни захрани, така се прави! Браво!

 8. 15
  някои го предпочитат горещо | нерегистриран
  5
  -1
  До коментар #7 от "Верно ли? | нерегистриран":
  До коментар [#5] от "някои го предпочитат горещо": Съдът вероятно може да се самосезира или да отпочне някоя юридическа процедура по свой почин, така ли ... ГОРЕЩО?  Вероятно съм пропуснал нещо, но ... в ПУЦ-а.  Много неща си пропуснал в ПУЦ-а. А аз специално съм завършил СУ. Най-голямото активно въздействие е генералната превенция, която съдът осъществява чрез наказанията, които налага, и които често слагаме в графата "противоречива съдебна практика", другарю не те знам какво работиш, но дано не си съдия, че активно въздействаното ти общество ще си спомни за лафа "като знам как завърших медицина, ме е страх да ида на доктор". Ако си протестър, ти е простено ха-ха

 9. 14
  някои го предпочитат горещо | нерегистриран
  4
  -2
  До коментар #7 от "Верно ли? | нерегистриран":
  До коментар [#5] от "някои го предпочитат горещо": Съдът вероятно може да се самосезира или да отпочне някоя юридическа процедура по свой почин, така ли ... ГОРЕЩО?  Вероятно съм пропуснал нещо, но ... в ПУЦ-а.  Много неща си пропуснал в ПУЦ-а. А аз специално съм завършил СУ. Най-голямото активно въздействие е генералната превенция, която съдът осъществява чрез наказанията, които налага, и които често слагаме в графата "противоречива съдебна практика", другарю не те знам какво работиш, но дано не си съдия, че активно въздействаното ти общество ще си спомни за лафа "като знам как завърших медицина, ме е страх да ида на доктор". Ако си протестър, ти е простено ха-ха

 10. 13
  1515 | нерегистриран
  4
  -10

  Ама поне беше много бръз на сто метра магистрадчето. Изпотихме се от гонка. Смех.

 11. 12
  6 | нерегистриран
  1
  -4

  Е те тоя е хванат от ДАНС на Цацорков и Сарафов крадеца. Под командването на Диди Йовчевата музикантка. Звено номер 1 идиоти за корупция. Оставка и се самозакривайте да не ви стане лошо. Дайте поне една разработка на това контразвено за корупция.

 12. 11
  селяк прокурор | нерегистриран
  8
  -5

  До коментар [#2] от "Сотир Пеевски ИЛИ Делян Цацаров - както го предпочиташ!":

  Точно това е пародията на БГ законите по наказателно правосъдие - връщане на делото от горе надолу.  Това да смени този Бойкик, а не КРБ и ЗСВ.

 13. 10
  СЕГА, всички надежди са насочени | нерегистриран
  5
  -7

  към новия омбудсман! Жена е, човечна, а и социална. Може да помогне.

 14. 9
  експрокурор, сега адвокат | нерегистриран
  6
  -8

  Е не е приятно, но единственото което ви остава колеги е ... да свиквате!

 15. 8
  ГОРЕЩО от Шеленеберг ! | нерегистриран
  7
  -8

  До коментар [#5] от "някои го предпочитат горещо": Тоя път нема да мине номера ... при Цацаров. Номера с лошия Главен прокурор и добрите селски такива! Мрежите Ви ги знаем, със замките, с мамките и хипопотамките от ССБ!  Тоя път Мрежата ... ще е за вас другари и другарки ... от Америка за България!  А на бас!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.