Първи ваксината ще получат медиците, а след тях учители и персонала на фермите за норки

Първи ваксината ще получат медиците, а след тях учители и персонала на фермите за норки
Проф. Костадин Ангелов, снимка:БГНЕС

"Приехме на заседание на Министерски съвет Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Планът е разработен от работна група от изпълнителната агенция по лекарствата, медицински специалисти, БЛС, зъболекарския съюз, фармацевтичния съюз, специалисти и др. Използвани са указанията на СЗО". Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг.

Създава се Национален ваксинационен щаб с председател проф. Красимир Гигов, което стана ясно и вчера. Разработени са фазите по ваксиниране.

В първата група на ваксинирани са 243 600 лица, които са най-изложени на вируса - това са лекари, лекарите по дентална медицина, фармацевти, медицински сестри и помощния персонал.

Във втора фаза на ваксинация попадат потребители и персонал в социални институции, педагогическите специалисти и персонал за отглеждане на норки. Това са 112 080 души.

В трета фаза са служители, участващи в дейности по поддържането на държавата. Например служители на ВИК и други работещи в сектори, които са важни за населението.

Следващата фаза на ваксинация обхваща възрасни хора на и над 65 г. и хора с придружаващи заболявания. Очакваният брой е 1 800 000 души.

В петата фаза попадат уязвими групи заради начина им на живот. Броят ще се определи отново на база изготвени списъци.

Регионите за ваксинация ще са шест, а не седем, както се обсъждаше по-рано. Това обясни Ангелов. За Район 1 отговаря РЗИ-Враца, за район 2 – РЗИ-Велико Търново, за район 3 – РЗИ-Варна, за район 4 – Столичната РЗИ, за район 5 – РЗИ-Пловдив, за район 6 – отговорник е РЗИ-Бургас.

"Всички българи, в която и от групите да попадат ваксинирането за тях ще бъде доброволно и след ясно подписано информирано съгласие за ваксината, която те ще си изберат да им бъде направена, освен доброволно ще е и безплатно", уточни здравният министър.

"Този, който се ваксинира ще предпази себе си, а за да достигнем до момент, в който обществото да има имунитет трябва 70-75% него да са ваксинираните, за да може да бъде защитено обществото, но ние няма да отстъпим относно доброволността, заяви доц. Ангел Кунчев. Решението за ваксиниране трябва да се основава на женалието на бъдем предпазени и по никакъв начин няма да бъде задължително", допълни той.

Още по темата

Румъния на прага на парламентарен вот

Предишна новина

Майката Кристина няма спомен за убийството на децата си

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Лиско | нерегистриран
  0
  0

  Боже, какъв патос! Експерименти, дебили, овце, свобода и пр. Герои някакви, готови да паднат за свободата. Интересно как ли ще мислят ако им умре някой наистина близък. Не е умрял от корона вирус, щял е и без това да си умре или пък не е умрял? На мен ми умря близък, изпариха ми се всякакви съмнения. Вярвам в науката, във ваксините- още повече. Ще се ваксинирам и се надявам да допринеса лично да се намали опасността от заразяване на героите. Те да чакат и да се надяват дебили като мен да постигнат "стаден или овчи" имунитет.

 2. 2
  адв.Елена Гунчева | нерегистриран
  0
  0

  Я ДА НЕ МЕ ПЛАШИТЕ!
  22.12.2020
  Бавно и полека, кукловодите налагат темата за задължителното ваксиниране. Нямало да можем да пътуваме без ваксина, нямало в институции да можем да влизаме, нямало да ни лекуват. Сега и нямало да ни обдишват, ако не сме ваксинирани. Тоест – йок ваксина, йок живот! Бе вие чувате ли се какви ги дрънкате?!!
  Да ви напомня, че здравната система се издържа от здравните ни осигуровки. И не стига, че ви издържаме, ами и ще ни казвате кога ще ни лекувате и кога ще ни отказвате.
  Вие къде се намирате, бе?!? Че нали аз ви издържам с данъци и осигуровки? С моите осигуровки ви плащат заплатите, бонусите и всичко останало. И с моите пари ще ми заявявате нагло, че ще ми отказвате да ме лекувате, защото не съм дебил да се боцкам с вещества, които нито са изпитани както трябва, нито се знае какви странични ефекти ще имат. Да ви обясня, дебили прости, че медицинските експерименти са ЗАБРАНЕНИ.
  Така, че, хайде по-кротката. Не всички сме дебили, не всички сме овце. И започва да ни писва. Не можете да контролирате света! Не може да контролирате всички. Може да се опитате да ни избиете, но не и да имате власт над нас! Защото, както се казва, няма власт над оная глава, която е решила да падне за свободата!!!

 3. 1
  | нерегистриран
  2
  0

  Ами аз предлагам всички да спрат работа и след това по реда на ваксинирането да се започва и ходенето на работа!
  Така най-добре ще се прецени кое е приоритетно!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.