Първо заседание на новата Правна комисия: Мина само проектът на ИТН за промени в Изборния кодекс

Първо заседание на новата Правна комисия: Мина само проектът на ИТН за промени в Изборния кодекс
Новият председател на Правната комисия (вляво) Радостин Василев и председателя на парламента Ива Митева

Един от шест проекта за промени в Изборния кодекс прие Правната комисия на Народното събрание по време на първото си заседание в историята на 45-я парламент – този на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

Проектите, които са депозирани в деловодството на Народното събрание са на ГЕРБ, ИТН, „Демократична България“, „Изправи се! Мутри, вън!“, отделно проекти имат Мая Манолова и Николай Хаджигенов. Всички те обаче, с изключение на този на ИТН бяха отхвърлени.

Интересен факт е този, че с отхвърлянето на отделния законопроект на Хаджигенов за промени в Изборния кодекс (за отмяна на чл. 158, бел.ред), който е продължение на депозирания проект за изменения на Закона за съдебната власт (ЗСВ) за даване на възможност на действащи съдии да стават политици, реално Правната комисия даде ясна заявка, че няма да подкрепи подобна екзотична идея. В рамките на дебата депутати от ГЕРБ, които се изказаха по предложението на Хаджигенов, споделиха мнение, че подобно нововъведение и отпадане на забраната за съдии, прокурори и следователи да участват в политическия живот, би довело до пряко накърняване на независимостта им.

А иначе промените, които от партията на Трифонов предлагат, а Правната комисия възприе, са създаване на изборен район "Чужбина", където сънародниците ни да могат да подават гласа си по кандидатска листа, а не само за партия както е до сега. В допълнение се предвижда при произвеждане на първите избори за народни представители след приемане на законопроекта Централната избирателна комисия да определя местата в държавите, в които ще се образуват избирателни секции извън страната, и броя на избирателните секции във всяко място, и въз основа на заявленията по чл. 16, ал. 1, подадени за изборите за народни представители на 4 април 2021 г.

Предвижда се още да въведе само машинно гласуване, включително и в чужбина, освен в случаите по чл. 212, ал. 5 и чл. 269. По изключение, ако избирателят не може да гласува е бюлетина за машинно гласуване, се предвижда той да гласува е хартиена бюлетина след деклариране на това обстоятелство, както и че не е гласувал и няма да гласува на друго място. Декларацията е предвидено да се прилага към избирателния списък и да бъде неразделна част от него. Предвижда се в секциите за гласуване е бюлетина за машинно гласуване броят на отпечатаните бюлетини да бъде до 50 на сто от броя на избирателите в съответните секции.

Въвежда се и експериментално дистанционно електронно гласуване, което да се произведе на изборите за президент и вицепрезидент на Републиката през 2021 г.

Одобрените на първо четене текстове предлагат и видеоизлъчване в избирателните секции, както и в РИК. Текстовете предлагат да се нали и броя на членовете на ЦИК, също и да се премахнат членове на комисията от квотата на изборите за европейски депутати.

Междувременно предложението на партията на Слави Трифонов за промени в Закона за политическите партии, субсидията да стане 1 лв. на глас бе отхвърлена от депутатите още на първо четене в Правна комисия.

Още по темата

Участие в Общото събрание на САК – само след платен членски внос

Предишна новина

Съдия Щерева жали и кръвното на Бойко, не само на издирвания от САЩ Жарко, когото пусна на свобода*

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    3
    0

    Колко е лесно да се гласува, като по соц- а- то е ясно, пък и като нищо не разбираш от закони...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.