Пътуваме в целия ЕС с изтекла шофьорска книжка още 7 месеца

Пътуваме в целия ЕС с изтекла шофьорска книжка още 7 месеца
снимка:БГНЕС

Водачите на моторни превозни средства, чиито шофьорски книжки изтичат до края на годината, ще могат да пътуват още 7 месеца с тях. Това реши Народното събрание с окончателното приемане на промените в Закона за мерките и действията в извънредно положение.

Една от съществените особености в случая е, че българските шофьори ще могат да пътуват в целия Европейски съюз (ЕС) с изтеклите си книжки за същия срок. Това идва по силата на Регламент (ЕС) 2020/698 на Европейския парламент и на Съвета от 25 май 2020 година за определяне на специални и временни мерки с оглед на избухването на COVID-19 относно подновяването или удължаването на някои удостоверения, свидетелства и разрешителни и отлагането на някои периодични проверки и продължаващо обучение в определени области на транспортното законодателство (ОВ, L 165 от 27 май 2020 г.).

Междувременно, депутатите окончателно удължиха срока на валидност на изтичащите лични карти и паспорти с половин година. В този случай обаче личните документи ще важат за страни от ЕС само на принципа на реципрочността – ако България допуска такова изключение за граждани на дадена държава-членка, то и тя е длъжна да го приеме за българите.

По искане на лицето нова лична карта и паспорт могат да се издават и преди изтичането на удължения срок.

По време на обявена извънредна епидемична обстановка службите за административен контрол на чужденците могат да продължат пребиваването с три месеца на лицата, които са влезли на територията на Република България при условията на безвизов режим за краткосрочно пребиваване, както и на лицата, които са влезли с виза за краткосрочно пребиваване. Лицата имат право да кандидатстват за продължаване на разрешения срок на пребиваване с три месеца по хуманитарни причини или поради извънредни обстоятелства. Заявлението за продължаване на разрешения срок на пребиваване се подава до службите за административен контрол на чужденците по местопребиваване на кандидатите.

Още по темата

Хванаха четирима пътници, които не декларирали 140 000 лева при преминаване на МП Малко Търново

Предишна новина

Румъния въвежда вечерен час, затваря училищата

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.