Работниците ще искат несъстоятелност на фирмата за неплатени заплати


Една трета от работниците в дадена фирма ще могат да поискат от съда откриване на процедура по несъстоятелност ако не са получавали заплатите си два месеца. Такива промени в Търговския закон прие парламентът на първо четене. Вносители са депутати от БСП, начело с лидера на партията Корнелия Нинова. Промените бяха приети единодушно със 132 гласа "за".

С промените вземанията, възникнали при трудови правоотношения минават на първо място при осребряването на имуществото, когато има процедура по несъстоятелност. Прератява се порочната практика фирми със задължения, най-вече към НАП и към работници, да се прехвърлят на малоимотни и социално слаби граждани. След това бившите собственици регистрират друго дружество и почват дейността си отново.

В мотивите на вносителите е отбелязано, че в много случаи след връчването на заповедта за възлагане на ревизия проверяваното дружество сменя собствеността си. След това актът за установяване на нарушение се връчва на новия управител, който го обжалва, за да спечели време и след като минат две години от прехвърлянето обявява несъстоятелност. Така на него не може да му се търси отговорност, тъй като деянията му са извършени от предишния собственик. С промените в закона тази възможност се ограничава.

Според приетите текстове при прехвърляне на дружествени дялове се изисква удостоверение от НАП, че няма започната ревизия и фирмата няма задължения от публичен характер. Ако дружеството има задължения прехвърлянето излиза от компетенциите на нотариуса и отива в съответния окръжен съд.

Съдът: Гребеца от "Наглите" няма да излезе от затвора, защото много често иска

Предишна новина

Свалиха запора на Стефан от Смолян, осъден да плаща парно в София

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    синдик | нерегистриран
    0
    0

    Няма как да се изпълнява 1 ред без да има разноски 3 ред, т.е. ако няма пари за възнаграждение синдик, няма как който и да е в производството да получи някакво разпределение, или 3 ред е винаги първи ред и няма как да бъде заобиколен т.е. може ако някой синдик работи за без пари, дори и да стане само тази промяна, отделно че в първи ред или 2 ред винаги може да измести този 1 ред с тази привилегия и без обезпечение, т.е. дори да пише че са 1 ред едва ли това ще внесе някаква промяна фактически, може би ще даде възможност за ново тълкуване от страна на ВКС на тези нови промени, които като идея са позитивни, но да видим как ще се справят с детайлите до 2-ро четене.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.