Радан Кънев обяви новия десен проект около ДСБ


"Всеки, който е съгласен, че ние трябва да започнем с установяване на власт на закона, разделение на властите и независима съдебна власт, е добре дошъл в новия десен проект." Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев пред националното съвещание на партията, в което взеха участие депутати, областни координатори и общински председатели на формацията. Според Кънев целта на новия проект е да вземе второто място на следващите избори.

Държавата започва с правосъдието

В едночасова реч той направи оценка на едногодишното участие на ДСБ във властта и в Реформаторския блок, който според него е изчерпан.Новият проект е с идеята да привлича хората, които са убедени, че държавата започва с правосъдието и със сигурността. "Ако си убеден, че всяко решение е свързано с върховенството на закона, ако ти живееш с тези ценности, по-десен човек от теб няма", каза Радан Кънев.Той изрично уточни, че проектът няма нищо общо с Реформаторския блок: "РБ не успя да стане единен десен субект. Тази тема е вече в миналото." По думите му целта е ДСБ да води процеса по създаването на новия проект. "Ако ние успеем да направим това, ще означава, че сме създали матрицата, по която този проект може да работи и да побеждава. Никой на избори в България не може да победи без купуване на гласове, ако не се отвори максимално към гражданското общество във всяко населено място", каза той.За целта той вижда десница, която ще има вертикална структура, ще е максимално отворена към нови членове и ще има строги механизми за контрол. Като условие да бъде постигнат добър резултат Кънев посочи изграждането на партньорства като задължителен модел.

Без хора "на къса каишка"

"От 2001 г. България се управлява по откровено мафиотски начин. Отговорност за модела "Кой" носят всички, които са били на власт, и особено тези в тройната коалиция и правителството "Орешарски". Ние трябва да извършим смяна на хората, които в бъдеще ще упражняват изпълнителната власт. Не можем да позволим на никакви зависимости от миналото да прекършат устрема към бъдещето, както се случи през тази една година", посочи лидерът на ДСБ.Според него най-важно е хората, които ще бъдат в новия проект, да са напълно свободни от зависимости от бившата ДС, от ранните мутренски години, от епохата на "Мултигруп" и от епохата на Пеевски. "Без подобна свобода незабавно ще ни предадат, заплашени от дебелите папки в прокуратурата", каза Кънев и описа и модела на всевластието на главния прокурор: "Прокуратурата има данни за корупцията през последните 20 години и е пълна с дебели класьори. И ако някой си подаде главата над блатото, го викат, за да му покажат какво има в класьора. По тази причина няма дела. Защото, като има дела, падат зависимости. Защото, като го осъдиш, той отива в затвора, а не седи в парламента на къса каишка. Ние не можем да допуснем да вкараме във властта хора, на които да им дърпат късата каишка", заяви Кънев.

Една година беше достатъчно

"Една година беше достатъчно, за да можем да преценим, че не можем да даваме повече толеранс. Всички знаехме с кого влизахме в коалиция. Мислехме, че РБ ще има силата и волята да принуди коалиционните ни партньори да наложат реформи. В голяма степен РБ излъга тази надежда поради липса на политическо единство. След една година стигнахме дотам, че ни остана един-единствен инструмент - напускането на срамното участие в управлението с други партии, които раздават порциите. Моят отговор е "не" на продължаването на този процес.Ние искаме хората, които се борят за република, а не за монархия със столица Бояна, да бъдат заедно. Но за да бъдат заедно, ние искаме да знаем имаме ли общи червени линии. За никого не е тайна, че бившият министър на правосъдието Христо Иванов беше предаден и отвътре", каза Кънев. По думите му без червена линия те очаква съдбата на НДСВ: "Седиш до края на управлението, след което отиваш в историята.

"Влиянието на Пеевски не е намаляло

Като пример за състоянието на държавата Радан Кънев даде Комисията за защита на конкуренцията, изборът на нови членове за която бил забавен по думите му със седем месеца, за да бъдат извадени ДСБ от мнозинството. "Ние не искахме да участваме в договорки за партийни квоти при избора на най-важния държавен регулатор, който определя дали в България ще има монополи и дали ще има честни обществени поръчки. Останалите искаха да има точно такива партийни квоти. Да си се знае кой вътре е на Пеевски, кой е на Валентин Златев, кой е на адвокатската кантора на Иван Тодоров", заяви той.

Според него големите крачки през първата година на управлението са били направени в здравеопазването, външната политика и отбраната. Четирите сфери на управленски провал са в правосъдието, службите, административната реформа и обществените поръчки, като крайният резултат е "бедност, неравенство и засилваща се емиграция".Влиянието на Пеевски върху службите не е намаляло в сравнение с времето на правителството "Орешарски", каза Радан Кънев. "Изграждат се нови обръчи от фирми. По тази причина няма инвестиции и нови работни места, а българската държава е станала хронично зависима от европейските фондове, дори мафията зависи от тях. Еврофондовете свършват през 2020 г. и никой у нас не знае какво ще става след това. Ако има единичен тежък провал на управлението за тази една година, това е пълната липса на стратегическа мисъл с поглед, по-дълъг от сряда до петък", посочи лидерът на ДСБ, припомняйки, че тежката зависимост от еврофондовете в комбинация с мащабна корупция е фарирала четири южноевропейски държави – Италия, Испания, Португалия и Гърция.

ДПС питали ГЕРБ за вота на недовериеДПС са ходили при ГЕРБ, за да питат под какъв вот може да се подпишат. И ГЕРБ са казали: за вътрешен ред и сигурност не може, за здравеопазване може, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в неделя пред бTV. По думите му ДПС подписват в качеството на управляваща партия от мнозинството - с цел да прецакат ДСБ. "Защото ГЕРБ, ДПС и БСП заедно са стандартната коалиция, която прецака реформата в правосъдието и иска да постави ДСБ натясно.Пред БНТ съпартиецът му Атанас Атанасов заяви, че в сегашното управление порциите се разпределят като по време на тройната коалиция. "Борисов се съюзи с Доган и Първанов", каза той.

Маргарита Попова: Планове за президент не ме занимават

Предишна новина

Съд в Италия не смята, че 100 евро са подкуп

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.