Радослав Бакърджиев е новият районен прокурор на Пазарджик

Радослав Бакърджиев е новият районен прокурор на Пазарджик

Радослав Бакърджиев е новият районен прокурор на Пазарджик. Това реши Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Опонент на прокурор Бакърджиев в процедурата бе Тихомир Гергов – и.ф. ръководител на РП-Пазарджик. Третият кандидат в конкурса – ръководителят на РП-Елхово – Стойко Иванов се е отказал от участие в надпреварата, съобщи в началото на изслушването на кандидатите главният прокурор Сотир Цацаров.

Пръв пред кадровиците се представи Радослав Бакърджиев. "Района на Пазарджик е особен. Голямото разнообразие на етнически и верски представители, това, че магистрала "Тракия" минава през района, както и природното многообразие правят обстановката динамична", започна изложението си прокурор Бакърджиев. Той подчерта, че има положителни тенденции в областта на изпълнение на наказанията и при работата по дела с повече от един извършител. Като негативни примери през последните години той посочи големия брой на върнатите дела, сериозната натовареност на обвинителите и забавянето на производствата. "Негативните тенденции намаляват през изминалата година, но ако имахме достатъчно добра комуникация, те можеха напълно да бъдат избегнати", заяви кандидатът и посочи, че единственият вариант проблемите да бъдат преодолени е причините за тях да бъдат анализирани съвместно със съда.

"На първо място като най-неотложен проблем виждам този за натовареността и щата. Отражение върху работата ни даде и промяната за това всеки колега да се явява само по собствените си дела. Това доведе до промяна и в ритъма на работа. Досега бяхме свикнали да има заседания само в 1 ден от седмицата, а сега може всеки колега да бъде повикан по всяко време. Това нарушаваше режима на работа, но нещата започват да се канализират", посочи прокурор Бакърджиев. Той обърна внимание и на това, че работата на деловодителите в РП-Пазарджик не е достатъчно добре разпределена. Кандидатът постави акцент и върху това, че е привърженик на идеята за увеличаване на случаите на самосезиране на прокурорите в района, както и на засилването на имиджа им като ръководни фигури във всяко отделно досъдебно производство.

"Има още какво да се работи по медийната политика в нашата прокуратура", допълни той и заяви, че има намерение да работи за сближаване на прокуратурата с обществото, тъй като много често граждани се обръщали към обвинителите с молба за подкрепа при различни житейски проблеми. "Когато разберат обаче, че ние нямаме нужния инструментариум да помогнем, остават разочаровани", поясни прокурор Бакърджиев и подчерта, че е необходимо по-ясно да се разясни на обществеността каква е конкретната функция на обвинителите.

Гергана Мутафова обърна внимание на казаното от него във връзка с напрежението в работата на администрацията в РП-Пазараджик и го попита на какво се дължи то. "Ние имаме непрекъснато текучество. Някои служители излизат в майчинство, дългосрочни болнични. Според мен има какво да се желае при разпределянето на работата, след като между служителите има някакви брожения. За мен това е проблем, който съществува и трябва да намери своето решение", заяви прокурор Бакърджиев.

Втори пред кадровиците се представи Тихомир Гергов. Той посочи, че е добре запознат с възможностите и проблемите на прокурорите и следователите в района, благодарение на опита му като и.ф. ръководител на обвинението. "Постигнатите от мен резултати ми дават увереност, че мога да продължа да управлявам РП-Пазарджик", заяви прокурор Гергов.

Като основни свои цели той посочи подобряването на качеството на обвинителните актове, намаляване на броя на върнатите дела и уравновесяването на натовареността на обвинителите. Той посочи, че периодично се следи и за изпълнение на наказанията, като през последната година намаляват случаите на издирваните лица с влезли в сила присъди. Проблеми той отчете при срочността на извършените проверки в района. "Надзорът за законност има потенциал да обхване индивидуалните актовете на кметовете и общините" посочи прокурор Гергов.

Гергана Мутафова го попита относно отбелязания по-рано от колегата му Бакърджиев проблем в администрацията. "Действително е имало случаи, в които деловодители са идвали в събота и неделя да довършват работа, на доброволни начала, без да им се заплаща, но това се налагаше заради натрупване на отсъствия на отделни служители", отвърна настоящият временен ръководител на РП-Пазарджик и допълни, че не вижда проблеми в комуникацията както между служители и обвинители, така и с останалите органи на властта в района. "Разследващите полицаи никога не са потвърждавали за напрежение между тях и наблюдаващите прокурори. Единственото, което сме обсъждали, е актуалното законодателство и постоянните изменения в наказателните закони, за които няма изградена единна практика", посочи още вторият кандидат за ръководител на РП-Пазарджик.

В дебата Мутафова посочи, че познава лично и двамата кандидати за поста, още повече, че единият от тях вече над 1 година е и.ф. ръководител на обвинението, за чийто титуляр кандидатства. Според нея, работата на прокурор Гергов през 2018 година сама говори за това, че не е свършил работата си като администратор достатъчно добре, поради което няма да подкрепи неговата кандидатура. "Това, което идентифицира колегата Бакърджиев като напрежение в съдебната администрация, следва също да се отчете. Това също говори за лошо администриране на работата", заяви Мутафова и се обяви "за" това прокурор Бакърджиев да поеме поста председател на РП-Пазарджик. Резултатите от последвалото гласуване показах, че Колегията споделя мнението й. С 10 гласа "за" Радослав Бакърджиев и 1 глас в подкрепа на Тихомир Гергов кадровиците избраха нов ръководител на обвинението.

И.ф. ръководителят на РП-Девин стана титуляр на поста

 

Временният административен ръководител на РП-Девин Здравко Делиев бе избран от Прокурорската колегия за титуляр на поста.

 

В рамките на изслушването му пред кадровиците, той подчерта, че досегашната дейност на административните ръководители е показала добри резултати в работата на обвинението, но е необходимо да се върви в посока за надграждане на постигнатите добри практики.

 

Качество на прокурорските актове, отстраняване на пропуските в тях, допринесли за връщането им и приоритетна употреба на института на бързото производство – това са основните приоритети, които кандидатът е заложил в концепцията си. „Необходимо е да се запази непрестанният диалог между наблюдаващите прокурори и разследващите полицаи по определени досъдебни производства. Трябва да се активират и спрените разследвания, образувани срещу известен извършител“, посочи прокурор Делиев и допълни, че ако бъде избран за административен ръководител на РП-Девин, ще положи усилия за активизиране на обученията на прокурорите и разследващите. По думите му голям проблем в района имало с експертизите. „Проблем има и в частност с автотехническите експертизи, нямаме експерти. Това забавя нашата работа, иначе делата можем да ги приключваме и в по-кратък срок“, посочи още той.

 

Гергана Мутафова го върна в предходната 2018 година и го попита дали има промени в криминогенната среда, както и какви са особените проблеми в района на РП-Девин. Тя го попита и дали наличните двама прокурори в обвинението успяват да се справят с работата. „Запазена е криминогенната обстановка както и в предходната година. Има увеличение на престъпленията по чл. 235 от НК, за незаконна сеч, и то срещу неизвестен автор. Мерките, които сме взели са крути и спешни“, отчете прокурор Делиев. Той изрази и негативно отношение към хипотезата за закриване на РП-Девин в бъдеще. „Нашият район е голям, обхваща три общини. Идват много туристи лятото, посещават обекти – престъпленията не намаляват“, допълни кандидатът.

 

В дебата Мутафова заяви положително становище за представянето на единствения кандидат за поста, тя подчерта, че го познава лично и е останала с впечатление, че е организиран, диалогичен и опитен. Главният прокурор Сотир Цацаров подкрепи това становище и заяви, че Делиев добре познава района и работата на институциите в него, подготвен е и ще се справи с предизвикателствата на поста. С 11 гласа „за“, цялата Прокурорска колегия гласува доверие на единствения кандидат за ръководител на РП-Девин.

Всички кандидати за младши прокурори и следователи са допуснати до конкурс

Предишна новина

400 000 души на година умират преждевременно в ЕС заради мръсния въздух

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  | нерегистриран
  3
  -1
  До коментар #3 от "Кирил | нерегистриран":
  Вече съм сигурен , че за държавата ни няма надежда ! Всичко е пари и връзки!

  И зависимости. Поне в този случай.

 2. 3
  Кирил | нерегистриран
  10
  -2

  Вече съм сигурен , че за държавата ни няма надежда ! Всичко е пари и връзки!

 3. 2
  ************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 1
  иван | нерегистриран
  14
  -2

  Гергов бе по-добрият кандидат! Винаги, когато трябва нещо да се промени, има недоволни, но това не означава, че никога нищо не бива да се променя.

  С угодничество светът няма да стане по-добър.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.