Районна прокуратура Враца обвини трима лекари от МБАЛ "Христо Ботев" в града в длъжностно присвояване


Под ръководството на Районна прокуратура – Враца се провежда наказателно производство за длъжностно присвояване на 32 476 лева, собственост на "МБАЛ "Христо Ботев" - Враца, съобщават от държавното обвинение.

В хода на разследването е установено, че в МБАЛ "Христо Ботев" – Враца е било разкрито отделение по "Съдова хирургия". За да отговаря на медицинския стандарт за съществуване на такова отделение в болницата, са били съставени документи, че работят и са назначени на основен трудов договор двама лекари, с призната специалност по съдова хирургия, сред които и началникът на отделението д-р Р. Ц.

Разследването е установило, че единият от лекарите в отделението по "Съдова хирургия" в МБАЛ "Христо Ботев" – Враца - д-р Х. М., никога не е осъществявал медицински дейности в болницата във Враца, не е познат на никого от персонала на здравното заведение, а е работил в други болнични заведения на територията на област Шумен. На същия лекар са били превеждани парични средства като възнаграждение за участие в сложни операции, за което са били съставяни официални документи с невярно съдържание - графици за дежурства, протоколи и др. Районна прокуратура – Враца е установила, че по същото време д-р Х. М. е осъществявал медицинска дейност в болницата в Шумен. Така в периода март 2013 г. - декември 2015г. на този лекар е заплатена парична сума в общ размер 32 476 лв.

Към наказателна отговорност са привлечени д-р Р. Ц. – началник отделение "Съдова хирургия", д-р С. Л. и д-р О. Ц., бивш и настоящ изпълнителен директор на МБАЛ "Христо Ботев" – Враца за това, че в периода март 2013 г. – декември 2015 г. при условията на продължавано престъпление, в съизвършителство са присвоили в полза на трето лице /в полза на д-р Х.М./ парични средства, собственост на МБАЛ "Христо Ботев" – Враца, поверени им да ги управляват / чл. 202 ал.2 НК/, като за улесняване на присвояването д-р Р.Ц. е извършил и документно престъпление по чл. 311 ал.1 от НК.

Д-р Р. Ц. е с мярка за неотклонение "Подписка".

Д-р О. Ц. е с мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 1000 лева.

Д-р С. Л. е с мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 5000 лева.

На 27.02.2018 г. Районна прокуратура – Враца внесе искане за отстраняване от длъжност на д-р О. Ц. - настоящ изпълнителен директор на МБАЛ "Христо Ботев" – Враца.

1000 лева глоби на докторка за ненужна операция

Предишна новина

Правителството предлага исканията на ВКС и ВАдС за отмяна на поправките в НПК да бъдат отхвърлени като неоснователни

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.