Районният прокурор на София стана апелативен

Районният прокурор на София стана апелативен
Прокурор Радослав Димов, снимка:архив

Столичният районен прокурор Радослав Димов е новият апелативен прокурор на София. Това реши Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) в първото си редовно заседание след "лятната ваканция". То бе председателствано от Евгени Диков, тъй като главният прокурор Сотир Цацаров бе на изслушване в Народното събрание във връзка с разразилия се шпионски скандал около ръководителя на движение "Русофили" Николай Малинов.

Това е втората поредна процедура по избор на ръководител на Апелативната прокуратура в София. Първият път кандидат за поста бе единствено досегашният апелативен прокурор Алебна Вутова. Тя обаче не получи подкрепата на кадровиците, но въпреки това се яви и в настоящия конкурс.

С иновация, проактивен подход и креативност, както бе описан от самите кадровици, Радослав Димов успя да спечели доверието на мнозинството в Колегията.

"Притежавам добри социални умения и професионални качества. Познавам всички прокурори и служители, които работят в СРП, прокурорите от Софийска градска прокуратура, от Апелативна прокуратура — гр.София, както и колеги от цялата страна.Същото мога да кажа и за всички разследващи органи на територията на страната. Заложил съм на взаимно доверие и колегиалност", посочи в началото на изложението си Димов.

Той заяви, че увереността му да кандидатства за ръководител на прокуратура от по-високо ниво от тази, в която към момента работи, се обосновава от професионалния му опит, от доверието на колегите му, както и от резултатите, които е постигнал начело на Софийска районна прокуратура от 2017 година досега. Като проблеми в Апелативния район кандидатът отчете липса на борба срещу корупционни престъпления от страна на останалите прокуратури освен специализираната, на която се разчита преимуществено, както и недостатъчно добрата комуникация на ръководството на Апелативната прокуратура с медиите.

Димов посочи още, че, ако му бъде гласувано доверие да поеме поста на апелативен прокурор на София, ще се постарае да затвърди принципа на екипност между прокурорите, както и с органите на МВР и службите. "В повечето от срещите ще се стремя да участвам и лично. Ще сформирам съвет на окръжните прокурори и софийски градски прокурор като съвещателен орган към административния ръководител на АП - гр. София, който съвет да провежда работни срещи на всеки три месеца по конкретни теми и текущи проблеми, при необходимост и с участието на административните ръководители на районните прокуратури. Ще осигуря достъпност до апелативния прокурор", ангажира се кандидатът и даде още една идея – да се определи ресорен прокурор към всяка окръжна прокуратура, който да съблюдава за проблемите, пропуските, слабостите и да оказва методическа помощ при преодоляването им.

Районният прокурор  коментира и наболелия проблем с вещите лица и липсата на съдебни медици в района и заяви, че предвижда да потърси помощ от съседни апелативни райони и ще се срещне с ръководителите на лечебните заведения, за да намери съвместно решение. "Няма да забравя, че съм пръв сред равни и че съм на този пост, за да улеснявам функциите на колегите си. Ще продължавам да се явявам в съдебни заседания, стремейки се да организирам действията и ангажиментите си като административен ръководител така, че да не натоварвам колегите си", заяви още Димов.

На въпрос на Гергана Мутафова относно това как би упражнил контролно-ревизионната дейност, той отговори, че основната цел, с която би я употребил, е уеднаквяване на прокурорската дейност. "При извършване на ревизия или проверка в прокуратурите по идентични теми, бих видял къде са пропуските и бих предприел действия за уеднаквяване на подхода за решаване на възникналите проблеми", заяви кандидатът за апелативен прокурор на София.

"Има проблеми с това, че действията на някои прокурори не се оценяват достатъчно. Говоря за постановлението за прекратяване. Доста често това е по-трудно от изготвянето на обвинителен акт. Има и актове на прокурора, като постановленията за спиране, европейската заповед за разследване, както и всички актове по закона за здравето, които изобщо нямат оценка. Това са ежедневни дейности. Тези актове следва да бъдат включени като критерий за работа на прокуратурата", посочи още прокурор Димов.

В представянето си Албена Вутова на практика преповтори акцентите и концепцията си от предходното си явяване, но този път посочи, че ще заложи и на мониторинг на дейността на териотриалните отделения, разкрити след окрупняването на районните прокуратури в Белоградчик, Кула, Брезник и Трън, както и оказването на съдействие на окръжните прокуратури в процеса на продължаващата реформа на съдебната карта.

Тя се спря на мотивите си за пореден път да участва в битка за апелативен прокурор на София, като на първо място посочи безрезервната подкрепа, уважението и доверието на прокурорите в Апелативна прокуратура – София, на втори план тя постави постигнатите резултати през изминалата 2018 година. На трето място – високата оценка на дейността й като административен ръководител от Инспектората към ВСС, вследствие на плановата проверка в периода 2014г.-2015г. Според изложението й пред Прокурорската колегия на ВСС, качеството на работата на прокурорската дейност в Софийския апелативен район се е повишило значително през 2018 година, като атестат за това тя посочи намаляването на броя на оправдателните присъди и върнатите обвинителни актове.

Вутова се ангажира и с продължаване на стриктния контрол на актовете на прокурорите, както и на анализ на причините за забавянето на разследванията, връщането на обвинителните актове и постановяването от страна на съда на оправдателни присъди.

Гергана Мутафова обърна специално внимание на посочените от Вутова постижения и попита: "Какви активни действия има Апелативна прокуратура-София във Ваше лице и на екипа Ви, за да се достигне до тези подобрения?" "За да се достигне на подробряване на работата в Софийския апелативен район, смятам, че в тези години бяха положени максимални усилия от ръководството – анализираха се причините и се изготвяха периодични доклади за върнатите дела и постановяването на оправдателни присъди. Тези доклади бяха бсъждани съвместно с ръководителите и на другите прокуратури. И най-вече обобщеният доклад беше изпращан на всички окръжни прокуратури, където административните ръководители са набелязали действия за преодоляване на слабостите. Провеждани са тематични проверки и обучения", отчете Вутова.

Йордан Стоев поиска да чуе какво е и нейното мнение относно изключително тежкия проблем с липсата на вещи лица, особено в апелативния район на столицата. "Проблемът с вещите лица е повсеместен и съществува и в другите апелативни райони. Прокуратурата не е тази, която ще разреши кардинално проблема. Правена е тематична проверка на ИВСС през 2015г.-2016г., която установи, че над 2000 производства са забавени именно заради забавяне от вещите лице. Най-сериозен е проблемът със съдебните медици в нашия апелативен район. Съдебните медици в цялата страна са 47 – това е крайно недостатъчно", отговори Вутова.

"Когато един кандидат е по-добър, той следва да бъде избран независимо от мястото, което заема в йерархията", заяви в дискусията относно двете кандидатури Йордан Стоев по адрес на настоящия районен прокурор на София Радослав Димов. Гергана Мутафова също изрази подкрепа за него. Даниела Машева пък посочи, че ще подкрепи Албена Вутова заради успешния й предходен мандат и професионалните й качества.

Огняна Дамянов от своя страна заяви, че няма да подкрепи нито един от двамата явили се. "Не подкрепих г-жа Вутова миналия път, няма да го направя и сега. За мен е неприемливо след изтичане на половин мандат да се кандидатираш за друга длъжност. Избирането на г-н Димов за апелативен прокурор би поставило отново районната прокуратура без админситративен ръководител. Честата смяна на административен ръководител създава стрес в институцията. Трето – за мен принципно е неприемливо да се прескачат нива", посочи Дамянов.

Накрая, с 8 гласа "за" Радослав Димов, 1 глас в подкрепа на Албена Вутова и 1 "против" двамата кандидати настоящият районен прокурор на София стана апелативен.

Още по темата

И руският бизнесмен Константин Малофеев е със забрана за влизане в страната за 10 г.

Предишна новина

Обявиха 34 прокурорски бройки в окръжните обвинения на конкурс за повишаване

Следваща новина

Коментари

27 Коментара

 1. 27
  нерегистриран | нерегистриран
  3
  0

  Дали Радо въобще има някаква реална представа от работата на апелативна прокуратура ,няма никакво значение.Важното е,че е обещал на правилните хора да изпълнява всичките им поръчки.Такива началници като него са много ценни кадри за съдебната ни система според иновативния кадрови подбор на Прокурорската колегия на ВСС!

 2. 26
  | нерегистриран
  4
  0

  Защото за 10г. е написал 3 акта, поне ги е подписал, и цялата работа му я вършат други. Той само обира лаврите незаслужено! Защото не можеш да ръководиш хора, чиято работа не разбираш. Защото не можеш да нямаш визия, а всички лицемерно да крещят в хор колко си иновативен, защото някой им е казал, че така трябва...

 3. 25
  СТИГА КАПСУЛИРАНЕ, СТИГА ИНДУЛГЕНЦИИ | нерегистриран
  1
  -3

  Аман от аргументите, че прескачането на нива е лошо !

  Аман от тези комсомолки и завистливи "мотиви"!

  Аман , че трябвало да е някой от колегите в Апелативна!

  Аман от капсулиране !

  Аман от конкурси, концепции и какви ли не брътвежи без резултати !

  Не разбрахте ли, че всички тези комсомолски приказки докараха цялата система до това, което е в момента.

  Писна ми от осакатяване на правомощията на кадровия орган- ВСС !

  Така е замислен и реализиран навсякъде по света да кадрува, а не джендърските глупости за самоуправление . Писна ми от тия бригардирско- комсомолски глупости !

  Защо да не може районен прокурор да е апелативен , нали отговаря на изискванията. Защо друг юрист да не може да е например ръководител на Апелативан прокуратура- съдия, следовател дори и адвокат? Защо ? За да може тези, които са се уредили по някакъв начин да бъдат без конкуренция цял живот ли ?

 4. 24
  до 21 | нерегистриран
  5
  -7

  Май, някои членове на ВСС и хората, които са зад тях, са много огорчени и ги боли, че не тях предложиха за ГЛАВЕН прокурор, а друг!Защо си мисля, че много, ама много ги боли, явно са били свикнали да получават цял живот всичко на готово и са били сигурни, че тях ще предложат!Ега ти самочувствието!

 5. 23
  до 21 | нерегистриран
  8
  -5

  От написаното личи, че си родом от Разградско/Разград, Исперих, Кубрат и т.н./и, че си от обкръжението на Дамянов!Вие, хубаво се подкрепяте, ама е добре, да имате реална представа за себе си!И по-малко злоба, мързел, завист, ако не проявявате, ще подейства най-вече на вас, очистително и добротворто!Че, ако така я карате, накрая ще се разболеете!

 6. 22
  инфо | нерегистриран
  2
  -3

  Алебна ли е или Албена ?

 7. 21
  RR | нерегистриран
  21
  -13

  До N19 и 20.

  ------------  Никакво плюене и завист няма, а критика гарнирана с факти! И не е важно аз кого познавам, а КАКВО е казал Дамянов при изслушването на кандидатурата на Димов. Защото така мислят много колеги. Явно и тяхното мнение е без значение! Плюене е вашето - не е важно КАКВО се казва, а от КОГО се казва и да цели обезличаването му. И то след като оплюхте цял регион в България!Селски,градски,западнал,незападнал...Тези хора нямат право на мнение ли? В случая с Димов, единствено Дамянов е развил значимите контрааргументи, които заслужават внимание. Обстоятелството, че са игнорирани от страна на мнозинството, не говори добре за него, защото както ви изтъкнах и преди, в други изборни процедури, тези същите причини, служат като отрицателни характеристики в случай на обсъждане на кандидатура. Резонно възниква въпроса: ВСС способен ли е да отстоява принципна позиция по единни критерии в кадровата си политика или го прави конюнктурно? След като за "кучета и котки", не може, а за Радослав Димов може, значи, че имаме проява на двойни стандарти. Но вие предпочитате това да не го гледаме! Ами когато утре вас или ваши близки ги порежат по този начин, пак ли ще сте толкова уверени в мнението си?

 8. 20
  | нерегистриран
  23
  -19

  Омраза, завист и полюене!!! Чисти българи коментират темата, няма съмнение! И се чудим после защо сме на този хал!

  Успех на спечелилия и дано успее да постигне по-добри от досегашните резултати и най-вече стил на работа! В СРП се справи!

 9. 19
  Да 17 и 4 | нерегистриран
  26
  -11

  Ти познаваш ли добре, нареченият от тебе, Оги?Ако го познаваше добре имаше вероятност да си на друго мнение!А него, как и защо са го издигнали за окръжен прокурор на Окръжна прокуратура Разград, първият и вторият път?А, за член на ВСС,ама, моля ви се, някакъв прокурор от един от най-западналите градчета от селски тип в Североизточна България, че кой го е познавал великият разградски прокурор, че чак да го изберат за член на ВСС?Интересно, имаше ли кандидати за членове на ВСС от Варна,Шумен,Търговище и Добрич?Сал, този ли беше изборът на целия апелативен район?

 10. 18
  | нерегистриран
  18
  -12

  Действително САП има нужда от нов, иновативен лидер, но нека бъде от нейните редици или поне от ВКП. Там има достойни прокурори, отказали да участват в минисериали

 11. 17
  | нерегистриран
  19
  -15

  РЕСПЕКТ за Оги Дамянов! Железни доводи...жалко, че бе глас в пустиня

 12. 16
  RR | нерегистриран
  30
  -8

  N6, не е въпрос на мразене! Радослав Димов нищо няма да раздвижи, защото от много години е гарант единствено на собственото си спокойствие. Очевидно е, че издигналите го на поста си поставят техен човек, който да им послужи по-късно. Това не може да е професионално мотивиран избор!

  И повече да не сме чули, че прескачането на нива е нещо лошо! Както и че да си дълго време на ръководна длъжност води до т.нар. "вечни началници",което пак се коментираше доскоро (и то във ВСС!) като отрицателен атестат. Радослав Димов въплъщава и двете и след като за него може, без повече крокодилски сълзи за всички останали от тук насетне!

  Навремето за много по-малко Велчев поряза амбициите на Налбантов да става градски прокурор и изтъкна, че е изненадан как човек, на който са глсували доверие за втори мандат, няма намерение да развива това звено реално, а тръгва към друг началнически пост. Днес явно и това вече не се струва никому странно.

  И като си говорим, че положението става все по-зле и по-зле, това не е мит, а реалност породена от подобни кадрови безумства.

 13. 15
  Нерегистриран | нерегистриран
  28
  -15

  Вутова очевидно не се вписва в задкулисните договорки на членовете на ПК на ВСС.Очевидно голям зор са видяли някои от членовете на колегията за да убедят останалите да дадат гласа iaси за “нашия” човек,който очевидно е правилния кандидат за изпълнение на поръчки на силните на деня!

 14. 14
  | нерегистриран
  18
  -1

  Кой сега ще е новият районен прокурор?

 15. 13
  Papapa hans | нерегистриран
  28
  -15

  Изключително позорен избор! Пренебрегнати са буквата и духа на ЗСВ! Дано Вутова да обжалва, за да чуем мнението на ВАС

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.