Районният прокурор на столицата Радослав Димов - кандидат за ръководител на Софийския апелативен район

Районният прокурор на столицата Радослав Димов - кандидат за ръководител на Софийския апелативен район
Алебна Вутова и Радослав Димов, колаж:"Правен свят"

Настоящият временен ръководител на Апелативна прокуратура – София Албена Вутова отново влезе в надпреварата за неин титуляр. Кандидатурата й идва три месеца след като с 4 гласа "за" срещу 5 "против" Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) й отказа втори мандат на поста.

От актуализираната концепция на Вутова става ясно, че личната й мотивация отново да участва в конкурса не се е променила. Причините да настоява за втори ръководен мандат остават дългогодишният й стаж, постигнатите резултати начело на Апелативна прокуратура – София и доверието и уважението на колегите й. Почти непроменен остава и отчетът за дейността й в предходните 5 години. Целите й този път обаче са различни. Освен системен контрол и периодични проверки на работата на по-долустоящите прокуратури, както и проверки и анализ на причините за забавените или спрени досъдебни производства, в концепцията си прокурор Вутова този път е заложила й мониторинг на дейността на териотриалните отделения, разкрити след окрупняването на районните прокуратури в Белоградчик, Кула, Брезник и Трън, както и оказването на съдействие на окръжните прокуратури в процеса на продължаващата реформа на съдебната карта.

За разлика от предходната процедура, в която прокурор Вутова бе единствен кандидат, този път тя има опонент. Това е районният прокурор на София Радослав Димов.

Той е завършил юридическото си образование в СУ "Св. Климент Охридски". От 09.11.2001 г. работи в СРП. Целият му професионален опит е преминал в системата на прокуратурата. Работил е като младши прокурор, като прокурор в СРП, като заместник на административния ръководител на СРП, в т.ч. завеждащ трети отдел "Общоопасни престъпление и престъпления извършени от служители на ДАНС, МВР и ГД "Охрана" при Министерство на правосъдието". През 2017 г. е избран за административен ръководител - районен прокурор на Софийска районна прокуратура, която длъжност заема и в настоящия момент.

"Притежавам добри социални умения и професионални качества. Познавам всички прокурори и служители, които работят в СРП, прокурорите от Софийска градска прокуратура, от Апелативна прокуратура — гр.София, както и колеги от цялата страна. Запознат съм с конкретните функции на всеки служител. Същото мога да кажа и за почти всички разследващи органи и техните ръководители, които работят на територията на столицата и на централно ниво за страната", пише в концепцията си прокурор Димов.

Явяването си в процедурата той мотивира с желанието му за професионална реализация и стремежа за непрестанно развитие. "Осъзнавам отговорността на административния ръководител на АП- гр. София, считам че бих могъл да се справя поради придобития от моя страна управленчески опит и знание. Същевременно имам иновативни идеи, които биха могли да намерят приложение в структурата на АП- София", пише още кандидатът.

Сред целите, които прокурор Димов си поставя, са приемствеността и обновлението. "Ако бъда избран за административен ръководител на АП - гр. София, ще се стремя да съблюдавам справедливото и равномерно натоварване на прокурорите, не само в АП, но и в прокуратурите в района й", пише още в концепцията му. Настоящият районен прокурор на София гарантира, че, ако бъде избран за ръководител на Апелативната прокуратура, ще работи за уеднаквяване на прокурорската практика в региона по идентични казуси, като ще изиска срещи със съдии и с административните ръководители на прокуратурите в района. Той се ангжира и с продължаването на практиката по прилагане на периодичен контрол над останалите обвинения в района, продължаване на обученията на прокурори и служители, както и с лични посещения на колегите си от по-долустоящите прокуратури, с цел запознаване с проблемите им. "Ще сформирам съвет на окръжните прокурори и софийски градски прокурор като съвещателен орган към административния ръководител на АП-гр. София, който съвет да провежда работни срещи на всеки три месеца по конкретни теми и текущи проблеми, при необходимост и с участието на административните ръководители на районните прокуратури", ангажира се още кандидатът.

Още по темата

Кандидатстването за обезщетение за безработица вече и онлайн

Предишна новина

Нови правила за допускане на жалби срещу актове на Общия съд на ЕС по дела, преминали двоен контрол

Следваща новина

Коментари

27 Коментара

 1. 36
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 34
  Статия в правен свят | нерегистриран
  5
  -3

  Инспекторатът на Върховната касационна прокуратура (ИВКП) е започнал днес проверка на сигнала, получен от вътрешния министър Цветан Цветанов за случая на високопоставен магистрат, който провел "работен обяд" с хора, свързани с източване на ДДС, а след това станало ясно, че те са предупредени за предстоящата акция срещу тях.  Преди няколко дни МВР се похвали с провеждането на операция "Универсалните", в рамките на която са задържани няколко души. Те са обвинени в организирана престъпна група и данъчни престъпления.

  След ареста Цветанов каза, че е имало теч на информация от магистрат към групата. А вчера прати писмо до и.ф. главния прокурор Бойко Найденов по този повод.

  "Аз не мога да повярвам, че магистрат може да обядва с лица, които са съпричастни към подобно източване на пари от републиканския бюджет с ДДС схемите. След този "работен обяд" поведението на обектите е променено, комуникацията е преустановена и започнаха да чистят опциите със съответните компютърни конфигурации", заяви вчера Цветанов и обясни, че Бойко Найденов знае за този магистрат, който, по думите на вътрешния министър, заемал "достатъчно висок пост, за да може да знае подобна информация".  Според публикация на в. "Стандарт" въпросният "високопоставен" магистрат е заместник-районният прокурор на София Радослав Димов. Информацията бе потвърдена за "Правен свят" от прокуратурата. Той е син на апелативната прокурорка на Велико Търново Аня Димова.  В случая, обаче, има няколко любопитни аспекта, които поставят под съмнение твърденията на вътрешния министър. Още повече, че твърденията в сигнала срещу Радослав Димов се основават само на "оперативна информация", без всякаква конкретика.  Още от самото му начало делото по операция "Универсалните" се наблюдава от Специализираната прокуратура. Разследванията се водят от съвместни екипи, в които влизат не само представител на спецпрокуратурата, но и на полицейски служби. До реализирането на операцията – задържането на лицата и повдигане на обвинения, никой от останалите спецпрокурори няма информация по какво работи колегата му, заявиха за "Правен свят" от Специализираната прокуратура. Оттам казаха още, че по никакъв начин няма как да има информация от спецобвинителите към Софийската районна прокуратура и че нито един прокурор от СРП не е участвал в нито един етап от разследването.

  Заместник-районният прокурор Радослав Димов днес е на работа. От СРП казаха, че случаят няма да се коментира. Трябва да се изчака проверката на Инспектората на ВКП и едва тогава, ако се прецени, от пресслужбата на ВКП могат да съобщят за резултатите.

 3. 32
  АГП | нерегистриран
  2
  -4

  Давай, Радо - само твоята кандидатура може да обедини толкова различните хора в АП-София, та уплашени от твоята засилка към висините да се подпишат в становище за подкрепа на Вутова.

  Явно и тя не е света вода ненапита, ама на твоя фон...

  Който има уши, очи, разум и пр. във ВСС - да чуе, види и разбере!

 4. 31
  ДРАГОМАН | нерегистриран
  6
  -3
  До коментар #30 от " | нерегистриран":
  Като гледам-модераторът на сайта е много чувствителен. Доста коментари с обективни анализи на новината са или скрити или изтрити  Така си е.

  Не стана ясно защо един ръководител на втората година от избирането си ламти да стане още по-голям началник и как гледа принципно на такава постановка ВСС?

  Или може ли с относително попреписана от годишните доклади концепция в размер на 20-ина странички да станеш ръководител от най-високо ниво?

 5. 30
  | нерегистриран
  7
  -2

  Като гледам-модераторът на сайта е много чувствителен. Доста коментари с обективни анализи на новината са или скрити или изтрити

 6. 29
  | нерегистриран
  8
  -7

  Радо е от 18 години в районна прокуратура,не е бил и ден в СГП,дори и като командирован,по-малко от две години е административен ръководител на СРП,а иска да става апелативен прокурор на най-големия апелативен район.Няма що- много подходящ кандидат.....

 7. 28
  | нерегистриран
  4
  -6

  А откровението на Ватмана за постната концепцийка на Радо защо я изтрийте?

  По заповед на старата щука ли?

 8. 26
  Магистрат | нерегистриран
  9
  -6
  До коментар #18 от "възмутен | нерегистриран":
  Да прескочиш две нива и да искаш да си първи-това е абсурдността на прокурорската професия.Само у нас може да се случи.Г-да колеги от СГП и САпП,не се ли чувствате обидани от такъв подход?Но в прокурорската гилдия всичко е възможно,за жалост.Тя е единствената нереформирана структура.

  От какво сте възмутен, колега? Нима забравихте как г-н Влахов прескочи дори повече нива и от Председател на РС- София стана Заместник председател на ВКС? И какво има да се обиждат от СГП и АП- София- щом никой не се е кандидатирал, то явно никой няма желание да изпълнява тази работа. Казвам работа, а не- "заемане на пост", защото длъжността "административен ръководител" изисква наистина много работа.

 9. 25
  | нерегистриран
  7
  -9

  Нищо "вулгарно" няма и в обеда на Радо с лица от криминалния контингент, нанесли щети за милиони на държавата.

 10. 24
  Никой от публиката | нерегистриран
  9
  -6
  До коментар #11 от "ХО-ХО | нерегистриран":


  Е т`ва е Апелативната в Търново - там кадровият казачок "вдига" най-лесно негодниците от районното ниво чак до апелативното, мести като пешки недоносени следователи от СФ към ВТ и обратно и най-вече - превърна за дълго района във феод на Аня Димова, която по стечение на обстоятелствата се оказва майка на този "заслужил" кандидат-апелативен прокурор.

  Ама забравиха, за разлика от нас, как преди години тичаха с покойния си съпруг да спасяват въпросния кандидат от правозащитните органи...

  Нищо ново под слънцето и крушката не пада - знаете къде!  За съжаление точно така е!

  Давай, Радо - няма смисъл да пълзиш бавно по йерархията на ПРБ, както се хвалеше майка ти едно време, трябва да я надминеш.

  Подскачането и плюскането предстоят...

 11. 23
  | нерегистриран
  12
  -11

  Какво "вулгарно" има в мнение, че ако ВСС избере прокурор Димов за ръководител на САП ще погази грубо закона, при положение, че конкурентът е бившият апелативен прокурор, при това с награда за заслуги в работата си, като такъв. Да пожелаем успех и на прокурор Вутова! Тя е всеотдайна към работата си.

 12. 21
  | нерегистриран
  15
  -2

  Не е така.Времената се променят.Преди на СРП им пращаха началник от ВКП.Сега началниците на горните нива ще са от СРП.Диалектика.

 13. 20
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 19
  RRR | нерегистриран
  14
  -4

  И в двете "гилдии" относно шефовете е един и същ батак, разлика почти няма.Лимончета и неспособни кариеристи стават кандидати, свестните отдавна спряха да се кандидатират.

 15. 18
  възмутен | нерегистриран
  12
  -7

  Да прескочиш две нива и да искаш да си първи-това е абсурдността на прокурорската професия.Само у нас може да се случи.Г-да колеги от СГП и САпП,не се ли чувствате обидани от такъв подход?Но в прокурорската гилдия всичко е възможно,за жалост.Тя е единствената нереформирана структура.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.