Расате може да остане без имунитет


ЦИК може да свали имунитета на лидера на Българския национален съюз (БНС) Боян Расате и на кандидат-депутатите от партията му, които нахлуха в сградата на комисията. Това ще стане, ако главният прокурор Сотир Цацаров поиска да падне защитата над националистите, които окупираха за 21 часа бившия Партиен дом.

Във вторник около 15,30 ч. 17 членове на БНС нахълтаха в сградата на Народното събрание откъм пл. "Александър Батенберг". Част от тях според говорителя на ЦИК Цветозар Томов били въоръжени. Те пробили охраната от НСО и тичайки по етажите, търсели къде заседава ЦИК. Сътрудничка на комисията успяла да затвори междинна врата на етажа и разя­рените националисти не успели да стигнат до залата. Днес гардове коментираха, че след пробива не можели да направят нищо, тъй като нямат право да задържат.

След изтощителна гонитба от НСО успели да затворят в една от стаите националистите. Нападателите заявили, че няма да излязат, докато не бъде разгледана тяхна жалба срещу решение на комисията. То е за спиране на предизборен клип на БНС, в който малко дете развява националния флаг. Според закона деца не могат да бъдат въвличани в политическа агитация.

Няколко часа по-късно около 30 полицаи и жандармеристи влезли в сградата, но не успели да изведат националистите. Около 19 ч. хората на Расате сами решили да слязат във фоайе­то и оттам да продължат "окупацията" на сградата. Кола на жандармерията остана до вчера на обед пред бившия Партиен дом. Малко след 12 ч. Боян Расате и компания гордо излязоха пред журналисти и нарекоха членовете на ЦИК "политически мотивирани лъжци и партийно назначени негодници". От комисията определиха нахълтването на националистите като вандализъм. До редакционното приключване на броя реакция на главния прокурор нямаше.

На пресконференция бе съобщено, че от утре започва превозването на изборните бюлетини, които ще се охраняват като ценни книжа. Полицейски коли ще пилотират транспортирането им, а графикът за доставка се пази в тайна.

Към момента регистрираните наблюдатели са 6618 от 28 неправителствени организации. През последната седмица в комисията са постъпили 28 жалби. Те са срещу решения на ЦИК и РИК, както и сигнали за нарушения в предизборната кампания.

Татяна Дончева: Прокуратурата действа като изпълнител на бизнес поръчки

Предишна новина

"Убийците" на Пеевски съдят Цацаров, България и... него

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.