Разбиха престъпна група, източила милиони левове от финансови измами в интернет

Разбиха престъпна група, източила милиони левове от финансови измами в интернет
Наблюдаващият прокурор Ваня Христева, зам.-главният прокурор Иван Гешев и началникът на отдел "Компютърни престъпления" към ГДБОП Явор Колев, снимка:БГНЕС

Организирана престъпна група, извършвала финансови измами чрез интернет платформа за милиони левове, е разбита при акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев по време на извънреден брифинг.

Измамниците, които са граждани на Израел, Сърбия и България източвали сметки на лица, подмамвани да участват в търговия с финансови инструменти по телефона, като за целта поддържали два колцентъра, в които привличали български служители. До момента е установено, че над 17 души са станали жертва на схемата. Зам.-главният прокурор призна, че във времето и той е ставал обект на подобни обаждания от измамници, които работят със същите методи. "Предлагали са покупки на злато, платежни инструменти. Аз лично съм получавал такива обаждания. Убеждават хората, че печалба ще има. Когато тръгнеш да се отказваш обаче, нямаш обратна връзка с човека, който ти се е обадил", заяви Гешев.

Наблюдаващият прокурор по делото Ваня Христева поясни, че към момента трима души са привлечени като обвиняеми по случая и са с наложени мерки за неотклонение "задържане под стража". "Причинените вреди са за над 300 хил. евро, над 80 хил. щатски долара и над 60 хил. лева. Има лица, изгорели с по над 100 000 евро. Извършени са претърсвания на офиси и жилища. Лицата са били старателно въвеждани в заблуждение, че се търгува на борсата с тези финансови инструменти и те са правили редица преводи, като обратната връзка е била невъзможно да бъде осъществена", поясни прокурор Христева.

Брокерите, задържани към момента на операцията, са 13 лица, които не са използвали истинските си имена. Парите пък са постъпвали по сметките на организаторите в цял свят и са разпределяни от център в Украйна, уточни началникът на отдел "Компютърни престъпления" към ГДБОП Явор Колев.

"Българското подразделение на тази схема е първият случай, който е разобличен. Това е иновативно престъпление, а такива все повече и повече ще навлизат в нашата реалност. Тези хора са с много голям опит в измамни финансови операции. Те работят в България и са придобили значителни приходи, които прокуратурата ще разследва", допълни Колев.

Шофьорът, убил на пътя балетиста Мартин Чикалов, отива на съд

Предишна новина

Прокуратурата дължи обезщетение от 5000 лева на 53-годишен мъж заради незаконно обвинение

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  Открийте разликите | нерегистриран
  7
  -2

  Първо се казва: "Организирана престъпна група, извършвала финансови измами чрез интернет платформа за милиони левове, е разбита при акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП."

  После: "Наблюдаващият прокурор по делото Ваня Христева поясни, че към момента трима души са привлечени като обвиняеми по случая и са с наложени мерки за неотклонение "задържане под стража". "Причинените вреди са за над 300 хил. евро, над 80 хил. щатски долара и над 60 хил. лева. Има лица, изгорели с по над 100 000 евро."

  Да се чуди човек на какво да вярва![[_75539_]]

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.