Разделянето на ВСС е първа стъпка към изваждането на прокуратурата от съдебната власт

Разделянето на ВСС е първа стъпка към изваждането на прокуратурата от съдебната власт

Главният прокурор Сотир Цацаров е категорично против разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на квоти и днес обясни позицията си с опасението, че в по-далечен план това би било първа стъпка към изваждането на прокуратурата от съдебната власт.

"Не бива да сме наивници, не бива да се лъжем, че това не е така", каза Цацаров в интервю за БНТ и обясни как вижда неща в по-близък план, ако такова разделяне се случи.По думите му, в момента това е практически невъзможно, защото във ВСС, съобразно настоящата конституционна уредба, има само двама съдии (председателите на ВКС и ВАС), а прокурор е само обвинител №1.

"Е, как ще ги разделим останалите на съдийска и прокурорска квота. По признак бивши съдии и бивши прокурори? Ама те не са магистрати, а са членове на ВСС. А в коя квота ще сложим бившите адвокати? В коя квота ще сложим научните работници, които като юристи притежават съответните качества и могат да бъдат членове на ВСС? Идеята звучи добре, защото тя казва; съдът трябва да бъде независим и трябва да бъде гарантирана независимостта на съдебната власт. Прокуратурата в съдебната власт не е заплаха за независимостта на съда. Напротив, всеки, който поддържа тезата, че съдът трябва да бъде атакуван, да бъде поставен в положение не на това, което той има по конституция, ще срещне и моето активно противодействие. Съдът е съд, той е независим арбитър и заслужава само уважение. Решенията на съда не се коментират", обобщи Цацаров.

Според него идеята за изваждане на прокуратурата е на част от политиците и те се сещат за нея, когато бъдат засегнати от държавното обвинение. На съдиите, които пък подкрепят тази идея, Цацаров отговори, че само с прокуратура в съдебната власт, тя може да остане независима.

Главният прокурор каза днес, че приветства факта, че служебният министър на правосъдието Христо Иванов също на глас подкрепя позицията, че прокуратурата не трябва да се вади от съдебната власт. В същото време обаче, министър Иванов е на мнение, че ВСС е дорбе да се раздели на квоти.

Позицията на главния прокурор за ВСС пък бе заявена и в съвместното становище на Асоциацията на прокурорите в България (АПБ), Българска съдийска асоциация (БСА) и Камарата на следователите в България (КСБ), което те изпратиха до Министерството на правосъдието в хода на процедурата по актуализация на Стратегията за съдебна реформа. Трите организации бяха записали в становището си именно, че такова разделяне на ВСС ще е противоконституционно и освен това би изолирало прокуратурата, което в по-далечен план ще улесни подчинението ѝ на изпълнителната власт.

Ювелирите от КТБ – на съд

През седмицата главният прокурор пътува до Мизия за среща с кмета и общинското ръководство след бедственото положение и пороите, които взеха две жертви. По този повод Цацаров припомни днес, че прокуратурата е правила две проверки, при които 69 язовира и водоеми са оценени като опасни и са били дадени предписания.

"Те са предписания към органите на Министерството на околната среда и водите, басейнови дирекции, общински ръководства и т.н. И въпреки всичко, виждате, че сме изправени пред един кръговрат, който продължава по същия начин. Не може за всичко да обвиняваме майката природа", каза днес Цацаров.

Относно разследването, главният прокурор обясни, че има прекъсната връзка между кмета Виолин Крушовенски и областния управител Венцислав Василев, като според Цацаров вината може би не е на кметското ръководство.

По казуса с КТБ, която Цацаров бе сравнил  със "скъпо банково украшение, подставено под похлупак и обгрижвано от държавата", днес той каза, че целта на разследването е "ювелирите" да бъдат изправени пред съд. "Аз мисля, че когато обвинителният акт бъде внесен в съда, обществото ще разбере много неща. Може би тогава трябва да бъдем съдени малко по-справедливо от това, което се случва в момента. Така че аз мисля, че немалка част от "ювелирите" ще бъдат осветени публично", сподели Цацаров. На въпрос за разширяване на кръга на обвиняемите той каза, че кръгът се определя от кръга на доказателствата и вече има данни, че е възможно да има и още обвинени лица, които са длъжностни лица от състава на банковия надзор.

Главният прокурор пак припомни тезата си, че по-добре е да се оздрави банката, отколкото да се ликвидира. По думите му към 20 септември ще има някаква по-окончателна картина от трите одитни доклада. "И може би тогава би следвало да се постави въпроса: ликвидация или преструктуриране. Винаги първият отговор е, че ликвидацията ще е далеч по-евтина от едно преструктуриране, но преструктурирането, дори във варианта, в който ръководството на БНБ го предложи към 14 юли, макар че предложението му не бе прието на срещата при държавния глава - а имам предвид разделянето на добра и лоша банка - за мен е по-добрия вариант. Точно затова аз казвам, че изходът трябва да бъде нефинансова смърт на банката", каза Цацаров.

За Бисеров и Чакъра

Разследването за пране на пари срещу бившия зам.-председател на Народното събрание и на да ДПС Христо Бисеров се бави единствено заради швейцарската банкова тайна, каза днес Цацаров, но направи сериозна заявка за вкарването на обвинителен акт в съда.

"Защото към настоящия момент със средствата на Международната правна помощ се полагат усилия именно да бъде преодоляна прословутата швейцарска банкова тайна. Това не значи, че ако не успеем или се забавим, ще се откажем. Само дори заради извършеното, само дори заради обществения отзвук, защото това е максимално обществено укоримо, това дело трябва да влезе с обвинителен акт в съда и със съответните доказателства", обяви главният прокурор.

За повторното прекратяване на разследването на смъртта на Тодор Димов-Чакъра и съмненията, че за смъртта му през 2003 г. вина носи лидерът на ГЕРБ и тогавашен главен секретар на МВР Бойко Борисов, Цацаров каза, че прокуратурата е направила максималното и няма как без доказателства да повдига обвинение.

"Проведени са множество експертизи – комплексни, съдебно-медицински, балистични и прочие. Ние направихме максимума. Финалният извод е: престъпление не е извършено. Е, не може при тези доказателства да тръгнем към съд, само защото някой, който тогава бил главен секретар, сега е политическа фигура, или само, защото трябва да удовлетворим общественото мнение. Ние трябва да удовлетворим изискванията на съда с доказателства. Такива доказателства няма", обясни Цацаров. Същото обяснение той даде и за прекратеното разследване по скандала "Мишо Бирата", в който главни действащи лица бяха Борисов и Ваньо Танов, а прекратяването съвпадна с връщането на Танов начело на митниците. Цацаров обясни прекратяването със заключенията на две експертизи, които не могат да потвърдят автентичността на записите и каза, че в съд се влиза с експертиза.

"Аз питам – всеки, който е на мое място или на мястото на наблюдаващия прокурор по това дело, с такива експертизи, изготвени и от служители от Българската академия на науките, какво ще докажем ние в съда? Ще възпроизведем - как го казахте вие – медийна сензация и ще стигнем до поредната оправдателна присъда. А иначе в пространството какво – изчистили сме Танов? Че кой е знаел, че Танов ще стане "правилният човек на правилното място", за да стане шеф на "Митниците"? Аз ви казах и преди това кое определя - определя го наборът от доказателства. Ако експертизите бяха дали заключение за автентичност на записа, а не за съмнение за външна намеса в него, включително и по отношение на продължителността, какъв друг избор имахме, освен да стигнем до съд, независимо, че Ваньо Танов вече е шеф на "Митниците". А и какъв избор имаме и сега?", допълни главният прокурор.

Още по темата

За контролиран вот не трябва да се говори само преди избори

Предишна новина

Заради побой над журналисти са арестувани петима в Перник

Следваща новина

Коментари

27 Коментара

 1. 28
  кой ще плаща масрафите за неуспешните разследвания и обезщетенията на жертвите | нерегистриран
  5
  -2

  „http://insurance.bg”

  Прокуратурата продължава с необявената амнистия 08.08.2007

  Близо 3000 дела срещу известен извършител са прекратени заради изтекла давност само за първите 6 месеца на годината. 22 164 дела са прекратени по давност от прокуратурата за първите 6 месеца на тази година. 2918 от тях са срещу известен извършител. Данните са от отчета на държавното обвинение.

 2. 27
  | нерегистриран
  27
  0

  Във всяка друга нормална държава, главен прокурор, който каже, че едно дело ще влезе задължително в съда заради общественият интерес (създаден от самата прокуратура) би следвало веднага да си подаде оставката. И това само няколко дни след като призова да надскачаме закона

 3. 26
  | нерегистриран
  17
  -1

  Във всяка друга нормална държава, главен прокурор, който каже, че едно дело ще влезе задължително в съда заради общественият интерес (създаден от самата прокуратура) би следвало веднага да си подаде оставката. И това само няколко дни след като призова да надскачаме закона

 4. 25
  Цацарон | нерегистриран
  13
  -3

  До коментар [#24] от "": Абе, маймуно, научи се да пишеш на кирилица, пък после умувай, макар че очевидно не ти се отдава. Прокуратурата трябва да се изкара от съдебната власт, за да бъде независим съдът, а как ще си вършат работата прокурорите, включително и по т. нар. "знакови" дела, си е проблем на държавата и на законодателя, който трябва да уреди контролът върху тяхната дейност. Aко големите партии решат да изменят КРБ много лесно ще свикат ВНС и ще го направят. Затова е нужна и сериозна дискусия в обществото, каквато в този форум от доста време се води - с аргументи в подкрепа на двете тези, юридически и житейски. А това че теб те мързи да ги четеш, плямпаш глупости и ръсиш обиди наляво и надясно, е един съвсем друг въпрос... 5. 24
  | нерегистриран
  2
  -10

  Toku vij KRB ne se izmeni i ti izduhva6 supata. Za tova trqbva VNS, a tova nqma kak stane w blizkite milion godini. Mnogo vi se iska i ot godini laete za tova, ama nqmaaaaaaaaa. Samo deto edin ot vas ne kaza argumenti kakvo to4no 6te se promeni kato mine prokuraturata kym izpylnitelnata. Kak tova 6te premahne korupciqta, kak 6te donese uspehi po znakovite dela. Tezi i vsi4ki drugi problemi kakva vryzka imat s mqstoto na prokuraturata. Argumenti mome4nca, argumentiiiiiiiii, ama nqmate. Zna4i kato kak taka prokurora hem trqbva da e nezavisim hem da e pod4inen na Cvetanov, Qne Qnev i tem podobni maloumnici. Argumentiiiiiiiiiiii ama nqmate. Mnogo vi se iska ama ne stava va6ata i nqma da stane. A da vidim kak se sybira mnozinstvo za VNS xaxaxaxaxaaaaaaaaaaaaaa. Jalki idioti

 6. 23
  Цацарон | нерегистриран
  18
  -3

  До коментар [#16] от "Добре,че в тези побъркани от политиците времена имаме Главен прокурор като Цацаров!":

  Не е много ясно дали ще са още пет и половина години. Току виж се измени КРБ, извади се прокуратурата от съдебната власт и се промени начина на избор и продължителността на мандата на главния прокурор, и дребната риба ще се утече в океана на свободния юридически пазар... би било чудесно, нали?!

 7. 22
  | нерегистриран
  10
  -1

  До коментар [#20] от "право на отговор":  Не ти се получава. Прекалено си едър, за да се движиш елегантно и грациозно. Прекалено си амбициозен, а ни съвсем умен за да заблудиш всички.

 8. 21
  право на отговор | нерегистриран
  12
  -2

  "Не сте ме разбрали. Видно е, че не мога да надскоча себе си, камо ли закона. Ставаше дума да го заобиколим. Това имах предвид. Надявам се сега да е ясно за всички. Заобикаляне на законите - внимателно и грижливо, а не рисково надскачане или прескачане."

 9. 20
  | нерегистриран
  2
  -12

  До коментар [#18] от "вън прикривиатурата от съдебната власт":

  еееееееееееее ти направо озверя.спри се бе човек!спокойно и за теб ще се намери място на 4-ти километър

 10. 19
  вън прикривиатурата от съдебната власт | нерегистриран
  25
  -3

  това е решението, колкото и трагично да звучи за Цацарончо!

 11. 18
  Централен софийски затвор | нерегистриран
  24
  -1

  Уважаеми г-н Главен прокурор,  Предвид новите практики в прокуратурата най-учтиво Ви моля да надскочите Закона и да ме назначите на работа в поверената Ви институция. Нямам необходиммия образователен ценз, но за сметка на това имам богата практика в закононадскачането, която е надлежно документирана и на разположение при поискване.

  Надявам се молбата ми да бъде удовлетворена, ако не по законосъобразност, то поне по целесъобразнос.  С уважение,  Пешо Лошото

 12. 17
  Добре,че в тези побъркани от политиците времена имаме Главен прокурор като Цацаров! | нерегистриран
  3
  -20

  До коментар [#10] от "Мечо Пух":

  Мечо, като написа за двойния аксел и толупа на Еленков бях съгласен с теб,но сега просто не мога да те подкрепя!Цацаров не от фигуристите и по тази причина не ви се нрави.Този човек винаги си е имал свое мнение и си го следва.Не се надявайте ,че ще служи на теб,на другите или на някого.Смешни и жалки са тези ,които дори в мислите си се надяват Цацаров да бъде зависим!

  Много пъти ви казах-примирете се бе хора!Не стана на вашата и Цацаров ще бъде поне още 5 години и половина Главен прокурор. 13. 16
  | нерегистриран
  24
  -2

  Сотето е най-добрият Главен сервитьор: точно навреме, точните поръчки, на точните хора.

 14. 15
  | нерегистриран
  25
  -1

  Какво се е разквичал? Явния му слугинаж на Пеевски е причина за всичко. Като ще свирят по гайдата на някого, по-добре на управляващите и да се знае кой носи отговорността.

 15. 14
  | нерегистриран
  17
  -2

  Прав е Цацаров за експертизите - не могат да потвърдят автентичността на записите. Следващия път, за по-сигурно, възложете ги на кръжока по радиотехника към читалище Устрем, село Левка, Свиленградско...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.