Разработката за Орлин Алексиев "няма касателство" със заловения във Франция кокаин


Разработката срещу столичния общински съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев, документи от която изтекоха наскоро в медиите, няма връзка с международната операция във Франция, при която бяха задържани 1400 кг кокаин. Това обяви пред журналисти МВР-шефът Цветлин Йовчев в сряда, след като бе изслушан по темата от парламентарната вътрешна комисия.

"Разработката, която е водена срещу Орлин Алексиев, по никакъв начин няма касателство към този случай с кокаина. СРС-та не са прилагани спрямо лицата, които са посочени в справката. В какво качество са определени като оперативно интересни, трябва да зададете въпрос към ДАНС. Тези лица не са свързани с разследването по кокаина", обясни вътрешният министър.

В края на миналата седмица председателят на ДАНС Владимир Писанчев заяви в парламента, че справката на агенцията, удостоверяваща, че Алексиев е бил проследяван и телефонните му разговори са били подслушвани, е автентична. Факсимиле от въпросния документ бе публикуван в сайта faktor.bg на 19 март и стана повод от опозицията да обвинят управляващите, че безконтролно са подслушвали политическите си опоненти, бизнесмени, банкери и дори съдии.

"В Столичната община беше проведена операция, която беше свързана с постановление на прокуратурата по досъдебно производство. Това, което сме направили, е било на основание на информацията, с която сме разполагали. Действията ни са много силно и добре мотивирани. Ако не бяхме предприели тези действия, щяхме да дадем основание да бъдем обвинени в престъпно бездействие", добави Йовчев в сряда по повод факта, че успоредно с операцията по залавянето на кокаина във Франция, полиция обискира Столичната община.

Скандалът около подслушването на Орлин Алексиев последва новината от края на февруари, че негови имоти са обискирани в рамките на международна операция срещу канал за трафик на кокаин от Боливия към Западна Европа. От МВР така и не обявиха директно, че имат подозрения за съпричастност на Алексиев към трафика, но на няколко пъти го загатнаха.

Всичко започна с изявление от главния секретар на силовото ведомство Светлозар Лазаров, че родните разследващи са участвали в успешна международна акция, при която на кораб, плаващ за Франция, са открити 1400 кг кокаин, укрит в автомобилни гуми, превозвани за рали "Дакар".

Същият ден от МВР контролирано пуснаха неофициална информация, че се обискират домът, автокъщата и офисите на столичния общински съветник Орлин Алексиев, който от години участва във въпросното рали. Това породи множество коментари, включително на лидера на БСП Сергей Станишев и на депутата от левицата Атанас Мерджанов, които свързаха името на общинаря с акцията срещу наркоканала. Светлозар Лазаров пък подхрани съмненията им, заявявайки впоследствие, че изгорени документи, свързани с рали "Дакар", са били открити в ресторант, имащ общо с Алексиев.

Въпреки това вътрешният министър продължава да отрича, че МВР подозира общинския съветник от ГЕРБ във връзки с въпросния наркоканал.

Попитан в в сряда дали членове на българския отбор, участващ в рали "Дакар", имат общо със случая, Йовчев бе доста лаконичен: "Водят се досъдебни производства. Не бива да се споделя тази информация. Не само че се води досъдебно производство, не само че е класифицирана информация. Към момента това е оперативна информация, а не категорични доказателства за каквото и да било".

МВР-шефът предпочете да говори повече за евентуалната съпричастност към канала на Евелин Банев - Брендо, заявявайки, че "има основателни подозрения, че лицата, които са замесени в "Кокаинови крале", са свързани с този кокаин, който беше задържан във Франция".

"Работи се, разследващите органи ще преценят дали е необходимо задържането под стража на Брендо, който от близо две седмици е под домашен арест. Промяна на мярката се води и от други неща, не само с информацията, с която разполагаме за лицето", добави Йовчев след изслушването си пред вътрешната комисия.

Плевнелиев върна Закона за Сметната палата

Предишна новина

ВАС ще гледа делото на Николай Кокинов

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.