Разследван за 4 престъпления в Германия остава в ареста до гледането на екстрадицията му по същество

Разследван за 4 престъпления в Германия остава в ареста до гледането на екстрадицията му по същество

Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за предаването на 38-годишния Карен М. на властите в Германия във връзка с водено срещу него разследване за 4 престъпления – приготовление за подправяне на гербови марки, подправяне на платежни карти с гарантирана функция.

Максималният размер на предвиденото наказание според германския Наказателен кодекс е не по-малко от 2 години.

Карен М. е обявен за международно издирване от Районен съд - Тиргартен въз основа на Европейска заповед за арест (EЗА) издадена на 07.09.2020 г. Пред съдебния състав на Варненския окръжен съд той е изразил съгласие за доброволно предаване на искащата държава. Обвиняемият е бил задържан на 13 януари 2021 г. на територията на Второ РУ на МВР- Варна. Той е роден в Русе, но с настоящ адрес в морската столица. 

Според обвинението на германските власти, от неустановен период през 2017г. Карен М., по прякор „Арменеца“, заедно с още двама българи с прякори „Жабата“ и „Аврам“, както и още лица, останали неизвестни до настоящия момент създали престъпна група. В условията на продължавано престъпление и в съучастие, те източвали данните на банкови карти на голям брой клиенти в Берлин и други градове в Германия. Групата монтирана скимиращи устройства и камери на банкомати, за да може след това да бъдат правени дубликати на картите и теглени суми от сметките на притежателите на картите. 

Престъпленията, за които е разследван 38-годишния мъж са наказуеми и по българското законодателство.

След преценка на събраните по делото доказателства и като съобрази  становищата на страните, Варненският окръжен съд прие, че искането за предаването на Карен М. е съобразено с изискванията на Закон за екстрадицията и ЕЗА. Налице е и изявление на лицето, чието задържане се иска, което изразява съгласие за доброволно предаване. Доказателствата по делото установяват, че същият е с настоящ адрес във Варна. С оглед обезпечаване на присъствието на Карен М. в предстоящото дело за екстрадиция, Варненският окръжен съд намери, че спрямо лицето следва да бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ до фактическото му предаване на германските власти.

Определението на Окръжен съд - Варна може да бъде обжалвано пред въззивната инстанция.

Още по темата

Двама съдии кандидати за европейски делегирани прокурори

Предишна новина

Подменяме шофьорска книжка до 3 дни, след като сме заявили желание

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.