Разследват шефа на полицията в Смолян, че пестил от бюджета


Разследване е започнало срещу шефа на полицията в Смолян Кирил Хаджихристев, задето е пестил от бюджета на повереното му ведомство, съобщава Смолян прес.

Досъдебното производство обаче не е персонално срещу Хаджихристев, а срещу неизвестен извършител. Образувано е по жалба на вещо лице, което за две години получило с около 3000 лв. по-малко хонорари от заявените. Производството е за това дали в периода 2011 – 2013 г. държавен служител в Областна дирекция на МВР е превишил властта си, коригирайки възнагражденията и с цел да се причини вреда на вещото лице, посочиха от Окръжна прокуратура.

За бившия шеф на дирекцията Кирил Хаджихристев е абсурдно да се води разследване за адекватни икономии от бюджета на МВР. "Като поех поста през 2009 г. лимита на бюджета на дирекцията беше надхвърлен с над 10 000 лв. и имаше суми на вещи лица двойни на тези в Пловдив и Пазарджик", посочи той. По думите му в следващите години по наредбата за вещи лица утвърждавал намалени суми при надути хонорари или некачествени експертизи и така спестил към 120 000 лв. от бюджета на министерството. Въпреки това въпросното вещо лице взело от експертизи 18 000 лв. за година. "По жалба на това вещо лице проверка от главна дирекция "Национална полиция" не установи нарушение. За същото бе наказан от директора на ОД на МВР предишния главен разследващ полицай, но обжалва в съда, където постановиха, че правилно е контролирал разхода на бюджетните средства. Сега ме учудва, че се води срещу неизвестен извършител, защото подписа на разпоредителя на бюджетни средства е мой", каза Хаджихристев. Жалвалата се експертка по стоково-оценъчни експертизи Цветанка Колева не беше открита за коментар. Миналата година тя е разследвана за документно престъпление, но проверката е прекратена. Тогава било установено, че в 26 справки е декларирала, че в една и съща дата и време е работила по експертизи на две досъдебни производства, както и по експертиза, която още не е назначена. Констатирани били несъответствия и дублирания в общо 32 случая. Всички са приети от дирекцията, но при 20 намалили възнаграждението.Според наблюдаващия прокурор е потвърдила неистина, но деянието не е престъпно, липсват материални вреди, а вещото лице е с добра репутация и професионалист.

Борисов предложи 10 лв. данъчен стимул за всеки гласувал, което ще коства 30-40 млн. на бюджета

Предишна новина

На съдиите в Крим и Севастопол временно се позволява двойно гражданство

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.