Полина Георгиева, студент по право в СУ "Св. Климент Охридски":

Редно е избралите да изучават право да са наясно с трудностите и сложността на материята

Редно е избралите да изучават право да са наясно с трудностите и сложността на материята
Полина Георгиева, студент по право в СУ "Св. Климент Охридски"

В смутните и трудни времена, в които всички живеем, хората, а най-вече младите, започнаха да оставят на заден план и все по-рядко да говорят за мечтите и амбициите си за бъдещето. "Правен свят" няма да допусне да забравим откъде и накъде вървим и ще Ви представи поредица от интервюта с млади, креативни и мотивирани студенти по право от Софийския университет "Св. Климент Охридски", които ще Ви разкажат повече за визията си за юридическите професии и науката. Представяме ви Полина Георгиева, 4-ти курс студент в специалност "Право".

Госпожо Георгиева, юридическите професии са може би най-цветните и разнообразни по своя характер, а правото не случайно е определяно като "цяла вселена". Кое Ви мотивира да изучавате тази нелека специалност?

Когато стана време да взема решение каква специалност да запиша се колебаех между право и медицина. Везната обаче се наклони към правото. Решението беше изцяло мое, въпреки че много хора смятаха, че изборът ми е продиктуван от родителите ми, тъй като единият от тях е практикуващ юрист. Оценявайки личните ми качества и умения, прецених, че по-добре за мен би било да се насоча към правото.

Кои са основните трудности, които един бъдещ юрист среща в ежедневието си на студент по право?

Трудностите, с които се сблъскваме в процеса на обучението ни като бъдещи юристи, са свързани, преди всичко, с това, че имаме нужда от повече практическа насоченост на обучението, за да можем по-лесно и  по-качествено да започнем в бъдеще да практикуваме избраната от нас професия по специалността. 

Нерядко се говори за това, че юридическото образование в България има какво още да научи от колегите си в Европа. Защо избрахте да останете у дома?

При мен никога не е имало колебание къде да продължа образованието си - в чужбина или в България. Моят избор беше категоричен, че ще остана в родината си. Силно се надявам и искрено вярвам, че решението ми е било правилно. Бъдещото на България зависи от нас, младите, активни и целеустремени хора. Затова смятам, че е редно да вложим потенциала си и да се развиваме в нашата родина, въпреки трудностите.

Какви са перспективите пред Вас? Как виждате бъдещето си на юрист, може би като адвокат, съдия, прокурор или в друга професия и защо?

За момента не съм решила категорично, но мога да кажа, че ми допада съдийската професия.

Може би като всеки студент, обучаващ се в дадена специалност, и Вие имате своите идоли и представители на определена гилдия, на които се възхищавате? Кои са "практиците на правото", на които може да кажете, че бихте подражавали и защо?

Не мога да кажа, че имам идол или конкретна личност, на която да се възхищавам.

Какво означава за Вас правото?

Според мен правото е призвание. В бъдеще, всяка избрана професия по специалността, ще е свързана с вземането на решения и поемането на отговорност. Редно е избралите да изучават право да са наясно с трудностите и сложността на материята и да се отнасят сериозно към обучението и подготовката си като бъдещи юристи.

Как протича Вашата самоподготовка по време на обявеното извънредно положение ?

Във време на извънредно положение е редно всички да се отнасяме отговорно и сериозно към случващото се в световен мащаб. Специално за нас студентите, а също и за учениците, така създалата се обстановка ни дава възможността да отделим повече време за подготовка и усвояване на учебния материал. С наличното онлайн обучение са ни предоставени материали и лекции, които да са ни от помощ в самоподготовката. Поставени са ни индивидуални задачи, с които преподавателите ще контролират и проследяват учебния процес, дори от разстояние. Вярвам, че в близко бъдеще светът ще се справи с тежката ситуация и отново ще можем да се върнем към обичайния си начин на живот и следователно към обичайния образователен процес.

Полина Георгиева е студент в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Взима активно участие в студентски програми, посещава множество допълнителни юридически семинари и обучения, като проявява засилен интерес към публичноправните науки – административно право и процес, както и към наказателно право и процес.

Още по темата

Случайното разпределение на дела е основен принцип в правораздаването

Предишна новина

Бум на сигналите за домашно насилие от началото на извънредно положение

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 15
  Хсха | нерегистриран
  6
  -1

  Изтриха вс коментари. Явно мама се е обадила на редактора. Нелепа история!

 2. 14
  В присъдружния на този сайт ПИК спряха мненията | нерегистриран
  4
  -1

  Тук само ги трият - без очевидна причина.И кой ще го чете тогава тоя стенвестник?

 3. 13
  къде са ? | нерегистриран
  5
  -1

  Имаше още четири мнения, къде са ?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.