Реформата на съдебната карта за малко се върна на първо ниво – Съдийската колегия гласува дали изобщо ще я провежда

Реформата на съдебната карта за малко се върна на първо ниво – Съдийската колегия гласува дали изобщо ще я провежда

Задълбочен философски разговор относно съществуването на реформата на съдебната карта проведе Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС). По инициатива на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов кадровиците приложиха изненадващи индуктивни подходи при дебата за един от най-важните за съдебната система въпроси – как точно ще се реформира системата, след като на финал е вече и струващият около 6 млн. лв. проект за оптимизация на съдебната карта и внедряване на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС).

Всичко започна преди 2 седмици, когато Боряна Димитрова и Даниела Марчева предложиха конкретно – да се дефинират понятията "реорганизация", "оптимизиране", "обединяване" и "окрупняване" и да се реши в коя посока ще поеме цялостната работа, която е и пряко свързана със завършека на вече споменатия проект. Неговият краен срок е до декември 2020 година. Дебатът по темата обаче на два път беше отлаган, като се проведе и работно съвещание на Съдийската колегия по въпроса.

Най-общо резултатите от него представи Боряна Димитрова."Някак си не е честно вече 2 години да държим съдиите в неведение какво правим. Освен, че дължим яснота на колегите, не могат да бъдат разработени всички елементи по проекта за съдебната карта и внедряване на ЕИСС, без да дадем параметри. Работната група е приела два примерни варианта, но не и предложения – единият е от Комисията по натовареност – за реорганизация на районните съдилища, а вторият – оптимизация на съдилища", поясни Димитрова.

Даниела Марчева също уточни, че става дума за задаване на посока, а не за цитиране на конкретни съдилища за закриване, обединяване или сливане."Никой не иска Съдийската колгия да се произнася с конкретно решение, а да се изработят принципни модели. Никой не казва, че реформите трябва да са безболезнени, но трябва да са обмислени и обосновани. Нека не бягаме от отговорност повече", посочи Марчева.

Атанаска Дишева, която заедно с председателя на ВКС Лозан Панов не присъства на нито едно от заседанията, на което се обсъждаше въпросът, както и на работното съвещание, заяви, че няма никаква представа какво точно решение се очаква от нея да вземе. "На мен ми се струва, че преди да решим какво ще стане с реорганизацията на съдилищата, трябва преди това да решим проблема със заповедните производства, които са огромен процент в районните съдилища", заяви тя.

"Дали заповедното производство е вътре или вън от съдебната система е законодателно решение, а ние ще правим съдебна карта такава, каквато е. Вие какво обещахте на съдиите като кандидатствахте за член на ВСС? Нашата задача е да обобщим идеите, а не да предлагаме решения. Нека ние задаваме и посоката на екипите и да имаме ясна визия по какви пътища вървим, дори да са 5 на брой. Иначе това ще стане последният скъпоплатен проект, който ВСС завършва без никакъв резултат", отвърна й Боряна Димитрова.

Боян Магдалинчев припомни, че този процес няма как да приключи само в рамките на мандата на настоящата Съдийска колегия и също се съгласи, че задаването на начало е неизбежно и наложително."Не е на цената на всичко запазването на съдебната система в този вид при положение, че населението намалява. Не можем да запазим структури, които нямат работа от 100 години. В крайна сметка всеки гледа да си запази мястото, но реформата ще засегне определени съдилища, може би и живи кадри ще има, но ние трябва да убедим хората и колегите, че има смисъл. Тази остаряла структура трябва да претърпи промени в съвременните условия", каза Магдалинчев и припомни, че каквото и решение да вземе Колегията, то трябва да се мисли и в посока за законодателни изменения.

"Всеки от нас има различна визия за реформата. Колегата Мавров например смята, че нито един съд не бива да бъде закрит никъде, по никакъв повод. Колегата Кояджиков пък има по-радикални идеи, които стигат до закриването на 18 окръжни съдилища. Ето защо, понеже съм в екипа, който работи по проекта за оптимизиране на съдебната карта, моля за някакви насоки. Разбира се, че е безмислено да се разработват едновременно всички предложени модели – идеята беше да разберем къде имаме пълно мнозинство, къде имаме частично мнозинство. Нека, моля Ви, да определим един момент, в който ние всички ще сме подготвени и ще сложим червената линия", призова и Шекерджиев и накрая уточни: "Ние можем да кажем – реформа няма да правим – но нека имаме нещо конкретно, за да може проектният екип да очертае граници, които по-късно ще бъдат дискутирани".

Накрая на дебата и на косъм от конкретните идеи по въпроса, председателят на ВКС Лозан Панов върна целия дебат около 3 години назад и помоли Колегията първо да реши – ще има ли или не изобщо реформа на съдебната карта – въпрос, който всички до момента смятаха за пределно изяснен. Изненадващо последва и гласуване по този въпрос, като един от кадровиците беше "против" – Севдалин Мавров. След като мнозинството от кадровиците се обединиха, че реформа все пак трябва да има, Даниела Марчева попита Панов каква е неговата конкретна визия, като председател на ВКС и председателстващ Съдийската колегия, за модела, който следва да се приложи. Панов не успя да даде конкретен отговор. Единственото, което посочи е, че "не подкрепя приложението на модела на Прокурорската колегия по отношение на съдилищата".

След това дебатът за насоките в конкретика напълно бе прекратен, а проектните екипи отговорни за съдебната карта и внедряването на ЕИСС ще анализират конкретните модели за действие и ще излязат с предложения до кадровиците.

ВКС пренасочи делото по казуса за свободата на Полфрийман за 7 октомври

Предишна новина

Консерваторите в Англия искат премахване на автоматичното предсрочно освобождаване на някои затворници

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 13
  В. Д. | нерегистриран
  2
  -1
  До коментар #12 от "В допълнение | нерегистриран":
  към предходния коментар само ще посоча, че съдилищата в една област в провинцията с малко над 200 000 население гледат над 80 000 дела годишно. За София изобщо няма да говоря. Като сте големи статистици - отчетете я и тая статистика!

  Става дума не за област, а за апелативен район, но дори и съпоставено с неговото население е показателно...

 2. 12
  В допълнение | нерегистриран
  6
  -2

  към предходния коментар само ще посоча, че съдилищата в една област в провинцията с малко над 200 000 население гледат над 80 000 дела годишно. За София изобщо няма да говоря. Като сте големи статистици - отчетете я и тая статистика!

 3. 11
  Реформа? | нерегистриран
  29
  -2

  Провеждането на реформа просто заради самата реформа е въпиюща глупост. Да преместим един съд в друг съд, да изоставим целия наличен сграден фонд на закривания съд и да преместим всички съдии в сграда, където няма и два свободни кабинета, което ще изисква построяване на нови крила или изцяло на нови сгради, да увеличим разходите на страните за път, на свидетелите, чиито пътни плаща системата и ред други проблеми, които ще легнат върху бюджета и всичко това, за да съкратим двама служители и да кажем, че сме провели реформа. Хора, тази система е еволюирала в продължение на век и половина, съдилищата са там, където са не просто заради каприз. А като сравнявате броя на съдиите на глава на населението, що не сравните и броя дела на глава от населението и как единствено в България спор за 100 лева се решава от съда. Дотегнаха ни на всички тия политически опити някои хора да се харесат на някого си. Било на напълно дезинформираната и правно неграмотна общественост, било на тотално бюрократизираните европейски институции.

 4. 10
  | нерегистриран
  6
  -1
  До коментар #6 от "Така беше | нерегистриран":
  В нашия съд лелите направо бяха опиянени от Борето, на ви сега, изкуфели т........

  Това, колега, се нарича лицемерие, гьонсуратлък.

 5. 9
  | нерегистриран
  26
  0
  До коментар #7 от "Нерегистриран | нерегистриран":
  3 години тъпчене на едно място за съдебната реформа - определено е показателно, че СК се е запънала и няма да промени статуквото. Надявам се на следващото ВСС ????????????????

  А в какво се изразява статуквото, би ли обяснил ?

  Районните - първостепенните, съдилища ли са статуквото, имайки предвид че 98 % от тях са създадени с укази от периода 1890-96 година, а именно тях имат за цел ВСС да преструктурират - обединят, влеят, закрият ?

  Част ли са от статуквото административните съдилища и кому са нужни ?

  Защо никой не обсъжда въпроса необходими ли са на страната 28.. или колко са там административни съдилища в областните градове с по 4-6 адм.дела, средномесечно ?

 6. 8
  112 | нерегистриран
  22
  -1

  Прокурорската колегия гласува, като отбор комсомолци - винаги есинодушно и винаги „за“. Съдийската колегия само награждава, пенсионира и твори скандли в заседанията си и между тях. Знам ли и аз кое от двете е по-малкото зло. Определено ми писна да ме „реформират“.

 7. 7
  Нерегистриран | нерегистриран
  9
  -1

  3 години тъпчене на едно място за съдебната реформа - определено е показателно, че СК се е запънала и няма да промени статуквото. Надявам се на следващото ВСС ????????????????

 8. 6
  Така беше | нерегистриран
  16
  -1

  В нашия съд лелите направо бяха опиянени от Борето, на ви сега, изкуфели т........

 9. 5
  Припомнете ни | нерегистриран
  25
  0

  Припомнете ни какво обеща г-жа Боряна Димитрова на съдиите, които агитираше.

  Молим ви.

 10. 4
  | нерегистриран
  47
  -5

  Eх, ех, ВСС, от сутринта ме напъва да ви уведомя за мнението си за вас и структурата, която съставлявате, но реших да ви "пропусна", защото днес не било хубаво да се подхожда с лошо и с лоша нагласа, ама при тези публикации, не мога да се сдържа !

  Въпиюща некомпетентност и нищо правене по същество вече 3 години, и вече 3-ти поред ВСС !

  Не знам какво казва Световната банка за органа ВСС, но аз лично и категорично изчислявам, че не провинциалните районни и окръжни съдилища, а ВСС ни е много, много и неоправдано скъп.

  ВСС от 15 години съществува и паразитира на гърба на съдебната система, раждайки проблеми, скандали, с които да обезвери малкото нормални хора в т.нар. съдебна система.

  Обезкървихте я до последната капка здрава кръв; възпроизвеждате себе си и себеподобните вече 15 години; родихте собствен - на ВСС, огромен административен щат и множество паразитни структури - комисии, подкомисии и пр., поради което на никой вече не му е ясно какви всъщност собствени - засягащи цялата система организационни, революционни, реформиращи, кариерни,и пр., решения вземате; получавате - вие и собствената на ВСС администрация, огромни и многократно надхвърлящи възнагражденията на районните съдии, осъществяващи ежедневно правораздавателна дейност, заради която съществува системата, заплати и др.допълнителни възнаграждения; не само, че не разрешихте на нито един натоварен съд проблема, а създадохте проблеми и там, където нямаше; не убедихте никого, че в конкурсите ви има смисъл и резон.

  ВСС, придатък на изпълнителната власт и носещи всички пороци на тази власт, не само, че никой от колегите не насърчихте и не вдъхновихте за работа, и не подобрихте условията за това, а обратно - отвратихте нормалните, а склонните - развратихте !

  Паразитна и скъпо струваща на съдебната система, в частност, и на обществото, в цялост, структура съставлявате.

 11. 3
  Митко | нерегистриран
  4
  -9

  Като гледам класираните, мисля че е обективно...

 12. 2
  възмутен гражданин | нерегистриран
  10
  -25

  Не Ви ли е срам.2300 съдии в България.На първо място на глава от населението по прокурори и съдии!Никъде го няма това.С много високи заплати,осигуровки,изключително скъпа издръжка на работното място.Срещу това-нищо,никакво правосъдие,никаква справедливост.50% съкращение на щатовете на прокурори,съдии и администрация,а следователите - 100% съкращение.

 13. 1
  | нерегистриран
  17
  0

  Междувременно, класирането за апелативни съдилища - ГК вече излезе - http://www.vss.justice.bg/root/f/upload/24/klasirane-as-gk-sait.pdf

  На печелившите честито, на останалите - не губете кураж, продължавайте да търкате талончета :)

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.