Реформата не означава винаги революция

Реформата не означава винаги революция
Елин Алексов, член на УС на Асоциацията на прокурорите

"Бъдещият главен прокурор на България ще има летящ старт, ако излезе от средите на прокурорите – нещо, което досега не се случвало. Ако новият обвинител номер едно познава предварително системата, то това ще бъде полезно". Това коментира пред БНР Елин Алексов, член на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите, бивш говорител на Военната прокуратура.
 
Алексов подчерта, че се очаква "новият главен прокурор да бъде визионер с конкретни посоки на стратегическо мислене". "Реформата не означава винаги революция. Реформата означава една последователна еволюция, като всеки следващ стъпва здраво върху изграденото от предходния. Съдебната система е консервативна и такава трябва да бъде, за да спазва законите. По-добре едно равномерно, праволинейно и целенасочено еволюционно развитие, отколкото революционни скокове във всички посоки", коментира още прокурорът.
 
Според Елин Алексов "главният прокурор трябва да олицетворява надеждите на гилдията и да отговаря на обществените очаквания". "Със сигурност между колегите прокурори има такива личности. Искрено се надявам ВСС след една честна и почтена състезателна работа да избере най-достойния", посочи представителят на Асоциацията на прокурорите. По думите на Алексов процедурата за еднакви правила за разследване на "тримата големи" е нещо необходимо, "което ще доведе до едно обществено успокоение". 
 
На въпрос дали е полезно да отпадне мониторингът върху България по отношение на съдебната система, Елин Алексов отговори: "Мониторингът е имал своето важно значение, когато е бил иницииран. Но вече се движи по инерционни сили. Нашето общество и институциите ни съзряха достатъчно, за да се движат във вярната посока и да продължат напред без това наблюдение".
 

Изборът на главен прокурор няма как да бъде манипулиран*

Предишна новина

Съкращават места за деловодители в шест съдилища заради ниска натовареност

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.