Реформаторите внесоха предложения за явно гласуване във ВСС и сезиране на КС от съдилища

Реформаторите внесоха предложения за явно гласуване във ВСС и сезиране на КС от съдилища

Очаквано Реформаторският блок внесе предложение за промени в гласуваните преди дни текстове за поправка на конституцията, с което искат въвеждане на явно гласуване във Висшия съдебен съвет, съобщи в. "Сега". Такова предложение имаше в първия проект за изменения на основния закон, но по настояване на ДПС отпадна. Още тогава обаче реформаторите заявиха, че между първо и второ четен ще го предложат отново. На второ и трето четене не е необходимо мнозинство от 2/3, за да бъдат приети те. Достатъчни са 160 депутатите. Срещу явното гласуване са ДПС и АБВ, в негова подкрепа са правосъдния министър, главния прокурор и премиера, припомня изданието.

"Явното гласуване ще доведе до по-голяма прозрачност на решенията на съвета, който отговаря за управлението на цялата съдебна власт. Чрез него всеки член на ВСС ще носи лична отговорност за гласуването си и ще подлежи на граждански контрол, както всяка друга институция в България", заяви един от вносителите на промените Димитър Делчев от РБ, цитиран от изданието.

Другото предложение на реформаторите е възможността за сезиране на Конституционния съд (КС) от съдилищата, когато съставът е убеден, че приложимият по делото закон противоречи на конституцията. Настимир Ананиев (ДБГ) уточни, че става въпрос само за съдилища от втора или последна инстанция по делото. Досега подобна възможност е предвидена само за върховните съдилища. Според него много дела не се гледат от тях. "Това препречва възможността на гражданите да се защитят срещу текущо законодателство, което нарушава техните права", обясни Ананиев, цитиран от в. "Сега".

БСП, които гласуваха срещу конституционните промени, също ще внесат свои предложения между първо и второ четене и едно от тях ще е за промяна в начина на избор на 11-членната парламентарна квота във ВСС. Според тях това трябва да става с квалифицирано мнозинство от две трети от депутатите.

При първото четене на промените в Конституцията Янаки Стоилов обяви, че БСП вероятно ще внесе и предложение за намаляване на мандата на тримата големи в съдебната система.

Прокуратурата в Стара Загора даде на съд мъж, ощетил хазната с 1.3 млн. лева

Предишна новина

Вътрешно гласуване във ВКС за конституционен съдия

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  | нерегистриран
  4
  -3

  А гражданите кога ще могат да сезират КС?

 2. 5
  Смях в съдебната зала | нерегистриран
  6
  -2

  Смешници.  Голем праз, те всички са съгласни, обаче те видите ли са го направили!  Голема работа са, голема! Но не са виновни те, виновен е оня дето им дава зелника, и държат за шлифера от Ленгли.

 3. 4
  генерал Бонев | нерегистриран
  3
  -1

  Бах маа му

 4. 3
  ?! | нерегистриран
  13
  -1

  Какво значи съдебен състав да е убеден, че приложимият по делото закон противоречи на конституцията, и вместо непосредствено да действат разпоредбите на конституцията, съдиите да питат дали може? Нали са съдии, а решенията на по-ниските инстанции подлежат на обжалване

 5. 2
  ингормирания | нерегистриран
  17
  -2

  Иване и ти Радане, приключихте с политиката,поради правна некомпетентност.

  Най-голямата ви грешка е коалицията с Борисов в името на личната облага.

  Можехте да получите повече отколкото реално заслужавате ако бяхте малко по-търпеливи...

 6. 1
  1-90-26 | нерегистриран
  11
  -1

  Мъка,мъка,мъка......!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.