Реформаторският блок иска и съветниците на министри да подават имотни декларации


Членовете на политически кабинети на министрите да декларират своето имотно състояние и да не получават възнаграждения за участие в бордове. Това са част от промените в Закона за администрацията, които предлагат депутатите Петър Славов, Мартин Димитров, Методи Андреев и други техни колеги от Реформаторския блок. Част от останалите промени целят да се предотврати назначаването на неквалифицирани кадри на ръководни позиции в държавните ведомства.

Таван на парите за представително облекло

Депутатите предлагат заместник-министри, председатели на агенции, държавни комисии, техните заместници, областни управители и заместник областни управители да не могат да получават допълнителни възнаграждения на основания, различни от посочените в закон. Те ще имат право на средства за представително облекло всяка календарна година, но в размер на не повече от 50% от основното им месечно възнаграждение. Идеята на вносителите е да се премахне възможността с вътрешни правила да се разписват възнаграждения под различна форма. Повод за тази промяна явно е разкритието, че петима членове на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) са си раздавали средно по 6200 лв. на година за представително облекло за последните пет години.
Промяната обаче няма да обхване всички хипотези за подобни злоупотреби. В началото на годината например стана ясно, че ръководителят на инспектората на Министерството на здравеопазването Пенка Белева е взела близо 5 хил. лв. за извънреден труд за един месец, а сметките показаха, че това е възможно само ако е работела всеки ден от месеца средно по десет часа.

Повече правила за политическите кабинети

Ако промените бъдат приети, началникът на кабинета на министъра, парламентарният секретар, говорителят, съветниците и техническите му сътрудници ще имат задължение да подават декларация за имотното си състояние, както и за конфликт на интереси. За тях ще важат и всички правила като за служители в държавната администрация – несъвместимост за изпълнение на длъжността, без право на възнаграждения за участие в бордове, както и по-ясен ред за определяне на допълнителни възнаграждения.

Поне три години опит

Друга промяна е шефовете на агенции и държавни комисии да се назначават с поне три години опит в съответната област, освен ако в закон не е предвидено друго. "Важно е да се въведе изискване за поне 3 години релевантен стаж за висшите чиновници. В момента сходни изисквания има към много от държавните служители, но не и към техните ръководители. Това е не само несправедливо, но и вредно за държавната администрация", коментира Мартин Димитров.
Сред предложенията има и още една идея - лицата, заемащи публични длъжности, да декларират участие в тайни и неформални организации и общества.

Крис Браун брои 250 хиляди за свободата си

Предишна новина

Прокуратурата с публичен регистър за членство в тайни организации, съюзи и НПО-та

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.