Регионалното министерство също е против строителното разрешение за "Южен поток"

Регионалното министерство също е против строителното разрешение за "Южен поток"

Министерството на регионалното развитие (МРР) не поддържа предварителното изпълнение на разрешението за строеж на подобекти по проекта "Южен поток", съобщиха от ведомството. В последните дни МРР бе залято от жалби, с които се иска Върховният административен съд (ВАС) да отмени разрешението за предварително изпълнение, издадено на 31 юли от бившия регионален министър в кабинета "Орешарски" Десислава Терзиева. В понеделник от "Протестна мрежа" внесоха аналогичен сигнал и до главния прокурор Сотир Цацаров с искане да сезира ВАС.

В министерството са били получени жалби от Радан Кънев, Сдружение "Гражданска лига за България", подписана от Стефан Гамизов, Антраник Ташчиян, "Национален фронт за спасение на България", ВМРО-БНД, Институт за зелена политика, "Зелените", "Б ЕНД Б КОНСУЛТ" ЕООД, Национална асоциация "Българско черноморие", Живка Василева и Емилия Балчева. Повечето от жалбоподателите оспорват както разрешението за строеж по същество, така и предварителното му изпълнение. Всички 12 жалби са изпратени във ВАС, съобщават от министерството и изтъкват своите аргументи, поради които не поддържат предварителното изпълнение.

"Разрешителното за строеж на "Южен поток" от края на юли 2014 г. е административен акт, а не тръжна процедура, поради което може да бъде издадено. Допуснатото предварителното изпълнение обаче би довело до усложнения, защото наказателната процедура на Европейската комисия срещу България не е приключила. Така на практика е възможно предварителното изпълнение, вместо да защити държавния интерес, да доведе до вреди за държавата", се посочва в съобщението.

От МРР напомнят, че на 3-ти юни с официално писмо Европейската комисия е уведомила България за образувана процедура за неизпълнените й задължения по проекта. Комисията счита, че заради потенциалното нарушение на европейското законодателство и възможните последици, българското правителството трябва да спре възлагането на всички тръжни процедури и да се въздържа от сключването на договори.

Бившият министър-председател Пламен Орешарски с писмо от 31.07.2014г. до членовете на Министерския съвет припомня публично заявената си в началото на юни позиция за спиране на дейностите по изпълнение на проекта до окончателно приключване на наказателната процедура. Въпреки това, тогавашният регионален министър  Десислава Терзиева издава оспорваното разрешение за строеж на същия ден.

Още по темата

МВР и прокуратурата разкриха стара група от 8 лихвари във Врачанско

Предишна новина

Бойко Борисов осъди Волен Сидеров за 180 000 лева

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.