След съгласуване с председателите на съдилищата, настанени в Съдебната палата – София, със заповед на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов бяха регламентирани правилата за достъп и редът в сградата след изтичането на срока на действие на извънредното положение, но при условия на пандемия, съобщиха от съда.

“С молба за търпение, толерантност и разбиране от страна на гражданите и адвокатите към наложените мерки, целящи опазване на здравето и живота на всички хора в сградата, очакваме правилата да бъдат спазвани, за да се осигури нормалната работа на съдилищата”, пишат от кабинета на Панов.

От 14 май 2020 г. влизането в Съдебната палата ще се осъществява през служебния вход на сградата откъм ул. „Алабин“ ще бъдат допускани единствено магистрати и съдебни служители; през главния вход откъм бул. „Витоша“ и през входа откъм ул. „Позитано“ ще могат да влизат адвокати и участници по дела.

Заповедта на председателя на ВКС предвижда още да не се допускат лица с външна симптоматика на заразяване; всички лица, влизащи в Съдебната палата, трябва да носят маски и ръкавици, като в случай че нямат, на входовете да бъдат осигурени и налични такива; на входовете да се поставят дезинфектанти; в сградата на Съдебната палата да се въведе, където има възможност, еднопосочно движение, като се поставят съответните обозначения за това; пред всички гишета на деловодства и регистратури да се следи за спазване на дистанция между лицата съгласно указанията на здравните органи, като не се допуска струпване на хора; в адвокатските стаи да се вземат необходимите мерки за спазване на физическа дистанция между лицата.

С друга заповед на Панов е наредено: считано от 14 май 2020 г., всички съдебни зали в Съдебната палата – София да се отворят за ползване от съдилищата; всички съдебни зали да се хигиенизират и дезинфекцират ежедневно от служители на Върховния касационен съд; дезинфекцията между съдебните заседания да се осъществява от съответните съдилища.

От 14 май 2020 г. съдебните състави на ВКС ще заседават съобразно графика на насрочените за разглеждане дела.

Текстовете на заповедите на здравния министър от днес (14.05.2020)

Предишна новина

Изслушват единствения кандидат за омбудсман

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.