Ремонтът на Съдебната палата на специализираното правосъдие ще струва 19 млн. лв.

Ремонтът на Съдебната палата на специализираното правосъдие ще струва 19 млн. лв.
Бившият Механотехникум на бул. "Александър Стамболийски" 82 в София

Ремонтът на Съдебната палата на специализираното правосъдие на бул. "Александър Стамболийски" 82 в столицата ще струва 19 млн. лв. с ДДС. Това обяви председателят на Комисията "Управление на собствеността" Евгени Диков, позовавайки се на анализ и конструктивно обследване, изготвен от избрана от Висшия съдебен съвет (ВСС) фирма. Тя е изготвила и ценоразпис за всички строително-монтажни работи, които предстои да се направят.

За втори път ВСС оценява стойността на ремонта на сградата на бившия Образцов механотехникум в центъра на София. Сградата бе предоставена на специализираното правосъдие от правителството в началото на 2018 година, в опит да се разреши тежкият проблем с битовите условия, при които функционират специализираните прокуратури и съдилища. Към момента те се помещават в малката сграда на ул. "Черковна" 90, в която има едва пет съдебни зали.

Първият път, когато бе обявена обществена поръчка за ремонта на сградата на бул. "Александар Самболйски", тя беше на стойност 6 666 666 лв., Тя обаче беше прекратена, след като стана ясно, че сградата и прилежащите към нея терени са значително по-големи от отпуснатия за целта финансов ресурс. Оказва се, че имотът е около 11 дка, вместо първоначално изчислените 8 дка. Голямата разлика в площта и фактът, че сградата е Паметник на културата и напълно непригодна за Съдебна палата, наложи наново да се изчисли колко ще струва ремонтът, за да може да се обяви нова процедура за избор на изпълнител.

В дебата по казуса единствено Олга Керелска остана изненада защо сумата се е покачила от 7 млн. лв. на 19 млн. лв."Това, което ни се предлата сега, освен фрапиращата разлика, прави впечатление и това, че при изчисляване на цените е заложен и най-високият процент - 5% на завишаване, при допустим 3%. Само тази разлика в процентите оскъпява обекта с близо 700 000 лв. Не мога да разбера кое налага възприемането на този подход", заяви Керелска.

Боян Новански, който също е член на Комисията "Управление на собствеността", разясни подробно - реконструкцията на сграда, като тази на бул. "Александър Стамболийски", в която се е помещавало учебно заведение, а цялостен ремонт не е правен, е по-трудоемка и скъпа задача от това дори да се построи чисто нова сграда. "Ако си спомняте миналата седмица обявихме поръчка за 8 млн. лв. за Съдебната палата в Административен съд - Силистра, която е значително по-малка - 4 хил. кв.м.", припомни още Новански.

Огнян Дамянов също настоя, че предлаганата цена от 19 млн. лв. е реална, за да може обществената поръчка най-после да стартира, тъй като ремонтът при всички положения ще отнеме поне две години, а органите на специализираното правосъдие имат нужда от помещения за да изпълняват задълженията си. "Тази фирма, която е формирала цената, е представила крайната стойност на база над 1000 страници документи. Самата фима бе препоръчана от самата г-жа Керелска. Ако не одобрим тази цена, аз питам какво правим? Ще търсим нова фирма, докато не ни хареса цената ли?", попита Дамянов.

След краткия дебат, с 20 гласа "за" срещу единствения глас против на Олга Керелска, Пленумът на ВСС одобри подготвената документация за предстоящия ремонт на сградата на бившия Механотехникум и предстои обявяване на обществена поръчка.

Слагат четири външни асансьора в Съдебната палата

 

Четири нови асансьора – панорамен, товарен и два обикновени - ще бъдат изградени в Съдебната палата в София. Това стана ясно по време на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС).

 

Стойността на проекта е 1 448 835 лева, с период на изпълнение 2019-2020 г. и годишна задача за 2019 г. – 200 000 лева.

 

За целта кадровиците упълномощиха председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който стопанисва Съдебната палата в столицата да обяви и проведе обществена поръчка.

 

Освен изграждането на нови асансьори, Панов трябва да организира ремонт и на част от фасадите, вътрешните дворове, покриви, настилки, проходи, четири кабинета на сутерена, преустройство на две гаражни клетки и на пожаро-известителната система в Съдебната палата, като прогнозната стойност за това е 2 166 666 лв.

Още по темата

Специализираната прокуратура разследва търговия с влияние при доставки на оборудване за ВВС

Предишна новина

Прокурорка не иска да освободи ведомствено жилище, извеждат я принудително

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    *** | нерегистриран
    0
    -1

    А кога ние от Варна, ще видим нова сграда, при всеки дъжд, който падне вдитаме компютрите върху стол, защото не само вън вали, но вътре.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.