Решават в сряда за кадровите проблеми на двете спецпрокуратури

Решават в сряда за кадровите проблеми на двете спецпрокуратури

В сряда прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров ще решава въпроса с кадровото обезпечаване на нуждите на двете специализирани прокуратури, става ясно от дневния ред на колегията, публикуван на сайта на ВСС.

Към предвидената като първа точка в дневния ред на съдебните кадровици е направено уточнението, че измененията ще се осъществят по реда на чл. 194, ал. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), който предвижда трансформиране на щатове от един в друг равен по степен орган на съдебната власт, по възможност в същия апелативен район. Преназначаването на магистратите ще се случи без да се разкриват допълнителни работни места и без допълнителен конкурс.

Преди две седмици по време на заседание на пленума на ВСС министърът на правосъдието Цецка Цачева поиска информация за нуждите на специализираните съдилища и прокуратури с оглед промяната в подсъдността на делата за корупция по високите етажи на властта, с която те вече се гледат не от Софийски градски съд (СГС), а от Специализирания наказателен съд (СпНС).

Ден преди това главният прокурор Сотир Цацаров вече бе представил пред прокурорската колегия данни за необходимите действия за обезпечаване на кадровото укрепване и материалното осигуряване на Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура, в съответствие с разширената им компетентност след измененията в Наказателно-процесуалния кодекс.

"Увеличението на броя на прокурорите и следователите ще стане чрез оптимизиране на незаети магистратски длъжности и намаляване на щатната численост в други органи на съдебната власт в системата на прокуратурата, както и чрез преразпределяне на заети прокурорски и следователски длъжности и преназначаване на магистрати с необходимия професионален опит и стаж", обясни още тогава Цацаров.

А той предлага 5 нови щатни длъжности са за "прокурор" в Апелативната спецпрокуратура и 27 в Спецпрокуратурата. И още – да се разкрият 15 бройки в Следствения отдел.

Допълнително ще бъдат осигурени и 34 нови щатни длъжности за съдебни служители, от които 3,5 в Апелативната специализирана прокуратура, а 30,5 в Специализираната прокуратура.

Преди седмица и председателят на СпНС Георги Ушев в справка до ВСС, бе акцентирал върху необходимостта от увеличаване на щата на специализираните съдии, които към момента са едва 18. Припомняме, че по предложение на Комисията по атестиране и конкурсите (КАК), съдийската колегия към ВСС отказа да приеме предложението на титуляра на СпНС. Това предпостави магистрати от Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура начело с шефовете им Иван Гешев и Даниела Попова да се обърнат с писмо до главния прокурор за съдействие за решаването на проблемите на колегите им от специализираните съдилища, след като три поредни седмици председателят на Върховния касационен съд (ВКС) и председателстващ съдийската колегия към ВСС Лозан Панов не се поинтересува от конкретните нужди на съдите в спецсъдилищата и не предприе необходимите действия по обезпечаването им.

Още по темата

Спецпрокуратурата привлече четирима за разпространение на наркотици в София и Кюстендил

Предишна новина

Сотир Цацаров се срещна с федералния прокурор на Германия д-р Петер Франк

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.