Решението на Конституционния съд за Истанбулската конвенция унизило българските деца

Решението на Конституционния съд за Истанбулската конвенция унизило българските деца
Рехав протест в защита на Истанбулската конвенция се проведе пред Конституционния съд, снимка: БГНЕС

Група неправителствени организации, финансирани основно от чуждестранни донори, сред които Фондация "Америка за България"и "Отворено общество"Джордж Сорос, излязоха с излъчваща истерия декларация, в която отправят груби и недопустими нападки срещу мнозинството в Конституционния съд (КС), което обяви, че ратифицирането на ИК противоречи на българската Конституция. 

В противоречие на един от основополагащите принципи на правовата държава, според който решенията на КС не се коментират, а се прилагат, активисти на НПО-та, сред които има множество практикуващи юристи, правят превратни коментари на мотивите на осемте конституционни съдии, които излязоха с историческо по своята същност решение. 

Групата от сдружения и фондации, начело с Българския хелзински комитет, са сред основните лобисти за легализирането на еднополовите бракове у нас. Същите бяха и основните пропагандатори в подкрепа на Истанбулската конвенция, като непрекъснато отричаха, че тя би довела до въвеждането на "трети пол" и джендър-идеологията у нас.

"Правен свят" публикува цялата позиция на лобистките организации срещу решението на КС:

На 27 юли 2018 г. Конституционният съд на Република България обяви, че Конвенцията на Съвета на Европа за борба с насилието над жени и домашното насилие (Истанбулската конвенция) противоречи на Конституцията на Република България. Основното противоречие според Конституционния съд е с чл. 4, ал. 1 от Конституцията, определящ България като правова държава. Това решение е порочно и е сериозен удар върху правата на човека в България, върху интегритета на българската съдебна система и върху международната репутация на нашата страна. То е най-лошото решение на Конституционния съд в цялата му история.

Несвързаният и вътрешно противоречив текст на решението не дава възможност да се проследи последователната аргументация, чрез която съдът стига до извода за противоконституционност. Според него конвенцията "разделя биологичното и социално измерение на пола и излиза извън рамките на възгледа за полова бинарност". Тя била "вътрешно противоречива" и съдържала "две паралелни и взаимоизключващи се понятия за "пол" – биологичен и социален, което повелята за правна сигурност, съдържаща се в самото понятие за правова държава, не допуска. "Релативизирали" се "границите между двата пола – мъж и жена като биологично детерминирани". И, най-сетне, Истанбулската конвенция въвеждала скрито "джендър-идеология" чрез предоставяне на възможност човек сам да избира по своя воля идентичност, основана на пола. В този и в редица други пунктове решението на практика напуска правната аргументация и настъпва в полето на политиката, на половото стереотипиране и на трансфобската пропаганда. То отива дотам да отрече, макар да не го изказва експлицитно, правото на защита и признание на идентичността на трансджендър и интерсекс хората. То също така възпроизвежда стереотипи, с които се бори самата конвенция.

Истанбулската конвенция, чийто фокус е единствено насилието срещу жени и домашното насилие, стана най-популярният договор на Съвета на Европа, а нейното ратифициране протича много бързо. 

Понастоящем тя е ратифицирана от 32 държави членки, включително от всички останали балкански държави. Конвенцията се позиционира изцяло в европейското правно поле и дава възможност за присъединяване към нея както на държави, които допускат еднополови бракове, така и на такива, в които те не са допустими, в това число по силата на техни конституционни разпоредби. Тя е един от малкото международни договори по правата на човека, към които желание за присъединяване е изразил самият Европейски съюз. 

Процесът на ратификация на Истанбулската конвенция от държавите членки бе съпътстван от внимателен преглед на нейната конституционосъобразност във всяка една от тях. До този момент нито един национален съдебен орган не е открил в нея проблемите и вътрешните противоречия, които откри българският Конституционен съд. Това в още по-голяма степен важи за противоречието с такива основополагащи конституционни принципи като принципът за правовата държава, който прониква конституциите на всички държави членки. Той е залегнал както в Устава на Съвета на Европа, така и в Лисабонския договор за функционирането на ЕС. И двете международни организации поставят спазването му като основно изискване за членство. На този фон истински куриозно изглежда решението на Конституционния съд, според което в България – страна пронизана от корупция, където върховенството на правото е на едно от най-ниските равнища в Европа – Истанбулската конвенция се оказва в противоречие с правовата държава.

Решението на Конституционния съд прегражда възможността за ратификация на Истанбулската конвенция. Така България е вероятно да остане единствената държава членка на ЕС и единствената балканска държава, която няма да се присъедини към този международен договор. Решението на Конституционния съд ни нарежда до Русия и Азербайджан – единствените държави, членки на Съвета на Европа, които не са я подписали.

Решението на Конституционния съд унизи българските институции, България като член на европейското семейство държави, основани на зачитането на правата на човека и, разбира се, унизи най-вече българските жени. То е унизително и за следващите поколения български деца, които ще продължат да растат в страна, в която насилието се толерира и в която няма отговор на  една от най-грозните прояви на насилие днес – това срещу жените. То унизи и всички нас, като членове на едно цивилизовано европейско общество.

Фондация "Джендър алтернативи"

Асоциация НАЯ

Фондация "Център за изследвания и политики за жените"

Фондация "За нашите деца"

Български хелзинкски комитет

Велина Тодорова, член на Комитета по правата на детето на ООН

Българска асоциация за семейно планиране и сексуално здраве

Фондация "Джендър образование, изследвания и технологии"

Български център за нестопанско право

Фондация "Център отворена врата"

Сдружение "Център Динамика"

Сдружение за човешки права "Маргиналия"

Фондация "Български адвокати за правата на човека"

Фондация Лале

В петък вечерта малка група привърженици на хомосексуалните бракове и защитници на Истанбулската конвенция се събраха в петък вечер пред сградата на Конституционния съд, за да изразят несъгласието си от решението, което задължава Народното събрание да не ратифицира спорния документ. 

 

Евроскептични партии са на път да увеличат влиянието си в Европарламента

Предишна новина

Перу ще проведе референдум за съдебни реформи

Следваща новина

Коментари

14 Коментара

 1. 14
  Vyara | нерегистриран
  1
  -5
  До коментар #9 от "До платените викачи: | нерегистриран":
  Забравих да напиша, че България не е единствената страна нератифицирала конвенцията, пардон - конфекцията.

  Ето списъка в който сме и ние. Не е само Русия , както грачат едни:))))  България

  Хърватия - III на световното, ха,ха :)))) не искат дженджъри

  Гърция - може още 300 милиарда да вземат кредити, но не искат пол "Х"

  Латвия

  Литва

  Чехия- родината на комисарката по правосъдие

  Унгария - без коментар -Орбан само това чака, за да смени целия КС:)))

  Ирландия - бунтари по природа

  Люксембург - изненаада - страната на Юнкер; бре какви неблагодарници:)))

  Словакия

  Великобритания - бре в тяхното БСП не се страхуват, че ... Станишев ще ги нарита :)))) Ще видят те като им пратим делегация на ПЕС :)))  Виждате какви лоши хора има още - не сме сами :))))  Малко корекция - Гърция ратифицира на дата 18.06.2018г.,а Хърватия на 12.06.2018 Ето линк със пълният списъкhttps://www.coe.int/en/web/conventions/full-list/-/conventions/treaty/210/signatures?p_auth=76dRgDpE

 2. 13
  Въпросче | нерегистриран
  6
  0

  А ф.д. как е гласувал?

 3. 12
  стар българин с потури | нерегистриран
  6
  -1

  Сус бре,мухи.Бабага е жена,а не джендър,и затова още си я обарвам и прегръщам пред мивката,зад печката и в леглото дори.Джендъри-мендъри,направо измършавели педали,и долни лесбийки.

 4. 11
  Сталкер | нерегистриран
  13
  -2

  Лаленца ненагледни! Що не си ходят я у лево в ПЕС, я у жендо на терминала? А,да. Има още огризки от добрия чичко.

 5. 10
  ЗА КС | нерегистриран
  10
  -4

  Сега си представете, че КС е както върховните съдилища в отделните щати и се избират от народа.

  Представете си, че тази година има избори за 4 позиции в КС и свършват мандатите на четиримата с особено мнение. Аз знам резултата от изборите, а ... Вие :))))

  На тези четиримата ще им е последното правораздаване, но имат избор - частна практика и адвокати ни трябват :)))

  Направете избори и се обзалагам, че ще позная :)))

  Не че от другите ще се задържат - особено тази, която при едно решение се ... въздържа. Кой я пусна в КС. Представете си, че всичките дванадесет се ... въздържат. Призовете я тази да си ходи, че не спирам да се дразня какви хора получават огромни доходи. Явно не отчита, че след като в съдебната система никой съдия не може да се въздържи - в КС без изрична забрана, а на основание, че са едни от най-добрите юристи (или поне така трябва да е) и трябва да имат мнение по всеки повдигнат въпрос - въздържането е неприемливо и си е за импийчмънт, но такъв механизъм в България няма. То какво ли нормално е останало.

 6. 9
  До платените викачи: | нерегистриран
  22
  -1

  Забравих да напиша, че България не е единствената страна нератифицирала конвенцията, пардон - конфекцията.

  Ето списъка в който сме и ние. Не е само Русия , както грачат едни:))))  България

  Хърватия - III на световното, ха,ха :)))) не искат дженджъри

  Гърция - може още 300 милиарда да вземат кредити, но не искат пол "Х"

  Латвия

  Литва

  Чехия- родината на комисарката по правосъдие

  Унгария - без коментар -Орбан само това чака, за да смени целия КС:)))

  Ирландия - бунтари по природа

  Люксембург - изненаада - страната на Юнкер; бре какви неблагодарници:)))

  Словакия

  Великобритания - бре в тяхното БСП не се страхуват, че ... Станишев ще ги нарита :)))) Ще видят те като им пратим делегация на ПЕС :)))  Виждате какви лоши хора има още - не сме сами :))))

 7. 8
  До финансираните ! | нерегистриран
  7
  -7

  Българските съдии, когато при рзвод присъждат режим за виждане с другия родител дали не са унижили българските деца. Ако детето иска днес, а не в неделя да се срещне с другия родител - това тормозили детето, ако не му позволят или детето "рипа" от радост, че не му позволяват.

  Много сте зле, но мисленето не е за всеки и е най-трудното, което се отдава на човека:))))

  При вас е даденост, защото човек работи това, за което му се заплаща. На вас ви се заплаща да клечите на протести и това не е лошото, а лошото е, че нищо конкретно не обсъждате, а сте като на село при патките на майка ми - грачат ли, грачат:))))

 8. 7
  | нерегистриран
  25
  -2

  За достойните осем съдии от КС поклон за решението. Легитимна институция трябваше да каже, че царят е гол и вие го направихте първи. Поклон.

 9. 6
  | нерегистриран
  4
  -1
  До коментар #5 от " | нерегистриран":
  Какъв протест?!?! Група жалки джендъри, на брой около и май под 10, излезли да вият като наритани чакали и да защитават сребърниците си, срещу които продават род и родина! Е, убедихме се, ме все още има наследници на Киряк Стефчов!!! И толкова!!!! КС каза, педалите да мълчат!!!!!  Нема КС, нема МС

 10. 5
  | нерегистриран
  34
  -3

  Какъв протест?!?! Група жалки джендъри, на брой около и май под 10, излезли да вият като наритани чакали и да защитават сребърниците си, срещу които продават род и родина! Е, убедихме се, ме все още има наследници на Киряк Стефчов!!! И толкова!!!! КС каза, педалите да мълчат!!!!!

 11. 4
  | нерегистриран
  31
  -4

  Майната ви, извращенци!!!

 12. 3
  альоооо | нерегистриран
  29
  -3

  шорош с парите ли го закъса или просто се затруднява с намирането на желаещи за протести? Той кво си мисли, че като правителството го е пуснало на масата, няма кой да го удари през дъртите, грозни, сбръчкани ръчища, треперещи от старост ли?  Още колко деца ще убият, за да го поддържат жив тоя смрад петнист?  Ей, много голямо ЗЛО върлува в Европа и ние сме го пуснали у нас, вместо да го натирим подобно на ОРБАН!  СТОП СОРОС!

 13. 2
  ооооооо | нерегистриран
  32
  -4

  Музика за моите уши и очи! Нека се гърчат червеите )))  Време е за "СТОП СОРОС" !!!

 14. 1
  Един призрак броди по света - призракът на джендъра | нерегистриран
  39
  -5

  Родоотстъпници, платени и всеядни червей - соросути изпаднаха в истерия:

  Решението на Конституционния съд за Истанбулската конвенция унизило българските деца!ЕДИН ПРИЗРАК БРОДИ ПО СВЕТА И БЪЛГАРИЯ – призракът на третият пол, обозначен като Х, който може да се вписва във всички документи. Един призрак броди в днешната епоха - заразата на педерастията, толерастията, либерастията, на мъжеложниците и на антибългаризма. С други думи педераслъка е заразна болест.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.