Решетников и Малофеев готвели пълзящ преврат у нас с над милиард от Василев


Пълзящ преврат с крайна цел геополитически завой на страната ни и превръщането й от прозападна държава с евроатлантически профил в сателит на Русия са подготвяли приближеният до Кремъл олигарх Константин Малофеев и съветският генерал от ГРУ ген. Леонид Решетников.
 
Основен двигател у нас на "Плана България", както условно е бил кръстен проектът, е бил бившият соцдепутат, ексиздател на партийния вестник на БСП "Дума" и председател на движение "Русофили" Николай Малинов, а за целите на реализирането на заговора са били прехвърлени активи за над половин милиард евро (1 милиард лева) от банкера беглец Цветан Василев. Това стана ясно от съвместно изявление на ръководствата на държавното обвинение, МВР и ДАНС. На него бяха дадени подробности около акцията навръх 9 септември, при която бяха обискирани 11 адреса, разпитани почти всички членове на ръководството на движение "Русофили" и арестуван Николай Малинов. Във вторник след проведено разследване на специализираната прокуратура и ДАНС, стартирало на 3 юли 2019 г., на Малинов е било повдигнато обвинение по главата "Престъпления срещу Републиката" от Наказателния кодекс. То е по чл. 105, ал. 1 и предвижда от 5 до 15 години затвор за всеки, който се постави в услуга на чужда държава или чужда организация.
 
След подвеждането му под отговорност Малинов е пуснат на свобода срещу 50 000 лева парична гаранция. Наложена му е забрана за излизане от страната. Забрана за влизане у нас за срок от 10 години пък е наложил ДАНС на Решетников. Малофеев вече е част от забранителните списъци на САЩ и ЕС заради финансирането на сепаратистите в Украйна и като такъв вече е персона нон грата за страната ни.
 
Именно в полза на две, свързани с тях, структури, маскирани като НПО-та е работил Николай Малинов, стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров. "Организациите, с които Малинов е работил, са базирани в Русия - общество "Двуглав орел" и "Руски институт за стратегически изследвания", посочи обвинител №1. В ръководството на "Двуглав орел" са Решетников и Малофеев, като първият бе начело и на Руския институт за стратегически изследвания от 2009 г. до началото на 2017 г. "В хода на разследването на престъплението е установена действаща схема за изпиране на пари. Схемата е използвана и за трансфер на финансови средства. По този начин са финансирани мероприятия, които заплашват националната сигурност на страната. Събрани са доказателства за участието на Николай Малинов, който е привлечен в качеството си на обвиняем", уточни Цацаров.
 
Гешев пък посочи, че в хода на разследването е било установено, че бившият соцдепутат е приемал да изпълнява задачи срещу заплащане за съответните организации. Според събраните при обиските и разпитите доказателства от януари 2010 г. до задържането на Малинов на 9 септември 2019 г. той е приел срещу заплащане да изпълнява задачи, поставени му от Решетников и Малофеев, чиято главна цел е била геополитическа преориентация на България от Запада към Русия. Едното от ключовите доказателства, на които са се натъкнали разследващите, е докладна записка от Малинов от 2015 г. на руски език, която е била изготвена с цел информиране на посочените руски организации. Кръстена "Проект България", в нея е начертан план в пет точки за манипулиране на проатлантическата ориентация на България, включващ създаване на НПО-та, придобиване на стратегически за икономиката ни секторни предприятия, налагане на контрол над интернет сайтове, собствен телевизионен канал, аналитичен център и създаване на партия, която да стане "незаобиколим фактор" и чрез която заговорът да придобие контрол върху "масова електорална сила". Малинов заявил също, че за целта "сме предприели действия за безвъзмездно прехвърляне на активи на стойност по-голяма от половин милиард евро от страна на обвиняемия в България Цветан Василев към руския бизнесмен Константин Малофеев". Той подчертал също, че "тези активи не трябва да попадат в български ръце, защото българската държава ще се намери в тяхното владеене и използване".
 
Самият Николай Малинов е човекът, свързал Цветан Василев с Малофеев – факт, признат от самия руски олигарх в негово интервю. По думите му двамата дори са се виждали в Белград, където банкерът беглец избяга, след като избухна аферата "КТБ" и стана ясно, че е източил милиарди от фалирания от самия него трезор. Че българският еквивалент на международния аферист Бърни Мадоф се опита на няколко пъти да открадне с протекциите и дейното участие на Малофеев малкото златни активи, финансирани с кредити от КТБ и заложени в полза на банката, изданията на "Телеграф медиа" сме алармирали множество пъти през годините. Първият път бе именно през 2015 г., откогато е и докладната записка. Тогава се появи бандата за 1 евро на Пиер Луврие - белгиеца с московски паспорт и пряка обвързаност с Малофеев и бившия шеф на охраната му и настоящ лидер на украинските сепаратисти Игор Гиркин-Стрелков. Чрез Луврие кремълският олигарх и банкерът беглец се опитаха да задигнат под носа на държавата БТК, "Дунарит", "Авионамс", НУРТС, "Фърст диджитал" и ГАРБ. След краха на този опит бяха направени още няколко проби, като през Николай Малинов престъпната групичка се опита да сложи ръка върху финансираната с около 300 млн. лева от КТБ телевизия TV7. Този опит за кражба също се провали, както и опитът руският олигарх да сложи ръка върху БТК чрез друго свое подставено лице – Дмитрий Косарев. Въпреки това и към момента, макар и без каквато и да било легитимна база, Цветан Василев продължава да държи в хватка "Дунарит" през друг свой ортак – оръжейния бос Емилиан Гебрев, а военният завод играе ролята на касичка за свежи пари към банкера беглец и покровителя му Малофеев.
 
В намерената от разследващите докладна записка с автор Малинов де факто са описани и мотивирани всички стъпки, довели до тези опити за грабеж в полза на кремълските играчи. В докладната се посочва, че е нужна сериозна поддръжка за осъществяване на сериозен пробив в националното информационно пространство, което е възможно чрез създаване на влиятелен телевизионен канал или информационна агенция, за което са необходими сериозни инвестиции. Друг акцент в докладната е препоръка за придобиване на компанията "Виваком" чрез съдействието на руската Външнотърговска банка (ВТБ) и инвеститор, който да закупи компанията, но тя задължително следва да "остане под чужд контрол, а не български".
 
Сред акцентите в докладната още са препоръки за развитие на политическа партия, която трябва да присъства като непреодолим фактор в българския парламент и да се бори за промяна на геополитическата ориентация на България. Според Малинов привържениците на тези идеи в България не могат да се справят сами, без чужда подкрепа от руската държава, която подкрепата трябва "да се изразява в придобиване на доходоносни отрасли от икономиката на България".
 
Малинов посочва също, че контактът между Малофеев и Василев е осъществен по препоръка на Решетников. "За Решетников и Малофеев са налице доказателства, че те осъществяват дългогодишна съвместна дейност и участват заедно в различни организации, сред които общество "Двуглав орел", "Тинк танкът Катехун" и благотворителния фонд "Свети Василий Велики", уточни зам.-главният прокурор Иван Гешев.
 
В докладната записка Малинов заявил, че в периода от януари до март 2015 г. е постигната договореност за прехвърляне на активи, както следва: в областта на телекомуникациите - компанията "Виваком", във военнопромишления комплекс - на предприятия "Дунарит" и "Авионанс" Малинов е посочил, че "Дунарит" е втората по производство на боеприпаси, а "Авионанс" е с авторитет в ремонтната дейност. В медийния сектор имало различни телевизионни канали, в които се включвали ТВ 7, Нюз 7 и Супер 7. Телевизионната група е била посочена като четвърто място в България по пазарен дял. По делото са събрани доказателства, че през 2015 г. контролираното от Малинов дружество е получило финансиране в размер на милиони евро от компания в Кипър, контролирана от Малофеев с цел финансиране на опитите за овладяване на българските медии.
 
Разжалваха генерала след неуспешния опит за преврат в Черна гора
 
Решетников се прости с поста си начело на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) след провалилия се опит за преврат в Черна гора от октомври 2016 г. Пучът е бил подготвян, за да се предотврати влизането на Черна гора в НАТО през 2017 г., но беше предотвратен. Решетников сдаде поста малко след това - през януари 2017 г., след указ на руския президент Владимир Путин. Само преди няколко месеца за опита за преврат черногорски съд осъди задочно двама руски агенти – Едуард Шишмаков и Владимир Попов, като се оказа, че единият на няколко пъти е бил и в България. Тогава авторитетното издание "Инсайдър" коментира, че "ветераните от разузнаването не би трябвало да имат пряко отношение към научната работа в изследователски институт, но всъщност РИСИ активно се занимава с "приложна дейност". Оказва се, че Решетников отдавна работи в тандем с Малофеев, като двамата са си сътрудничели и при намеса в изборите в Република Сръбска.
 
Бившият шеф на охраната на кремълския олигарх Игор Гиркин-Стрелков пък е един от четиримата, обвинени като поръчители на свалянето на малайзийския Боинг.
 

София между Москва и Вашингтон

Предишна новина

Шпионски разкрития в САЩ за Русия

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.