Ресорната колегия на ВСС ще изслуша ръководителите на прокуратурите, които ще подлежат на окрупняване

Ресорната колегия на ВСС ще изслуша ръководителите на прокуратурите, които ще подлежат на окрупняване

Вторият етап от оптимизирането на структурата на държавното обвинение ще обхване не 28 районни прокуратури, каквото бе първоначалното предложение на главния прокурор Сотир Цацаров, а общо 29, това стана ясно на заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Към вече предложените за закриване органи на съдебната власт, Цацаров е добавил и прокуратурата в Елхово, на мястото на която да бъде разкрито териториално отделение в РП-Ямбол.

Както "Правен свят" писа, идеята на "обвинител №1" е, след закриването на 11-те районни прокуратури от 1 януари т.г., процесът да продължи с окрупняването на държавните обвинения в Малко Търново, Несебър, Поморие, Средец, Царево, Котел, Нова Загора, Велики Преслав, Нови Пазар, Исперих, Кубрат, Омуртаг, Попово и Радомир, Елена, Кнежа, Левски, Никопол, Провадия, Девня, Бяла, Дулово, Тутракан, Първомай, Гълъбово, Раднево, Берковица и Лом.

На заседанието стана ясно още, че преди Прокурорската колегия да приеме така направеното предложение и да го изпрати на Пленума на ВСС, на 27 май (понеделник) ще се проведе работно обсъждане между кадровиците и всички административни ръководители, засегнати от втория етап на процеса на оптимизиране на държавното обвинение, в това число тези на окръжните прокуратури.

След това Колегията трябва да гласува обобщения вариант на предложението и до го предаде на Пленума, който окончателно ще гласува и определи закриването на съответните прокуратури и разкриването на териториални отделения на мястото им. Ще се премине и през консултации с правосъдния министър относно процедурата.

В рамките на заседанието Огнян Дамянов и Гергана Мутафова изразиха пълната си подкрепа към актуалния вид на предложенията на главния прокурор. Единствено Калина Чапкънова, която преди да стане съдебен кадровик 7 години беше окръжен прокурор на Бургас – един от районите, който е и най-силно засегнат от новия етап на окрупняване на държавното обвинение, посочи, че има някои бележки по направените предложения, но предпочита да ги изложи в рамките на работното обсъждане.

Единодушно, Прокурорската колегия се съгласи, че крайният вариант на предложението, което ще бъде изпратено на Пленума на ВСС, ще стане ясен на 29 май, сряда, когато е следващото насрочено редовно заседание.

Още по темата

СГС повторно прекрати и върна на прокуратурата делото срещу директора на БТА

Предишна новина

Омбудсманът иска нова Стратегия за детето

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  Разград | нерегистриран
  5
  0

  Кака Светла да помоли Огито от Разград/не са ли близки/, за който гласуваха прокурорите от Разградско,вкл.и от родния град на кака Светла,че да отиде съгражданина им във ВСС!Какво са си мислили,че като е от техния регион и ще ги защитава?!Да, ама не, също като тяхната съгражданка Вергиния Мичева,която много бързо ги забрави!Разградчани драпат със зъби и нокти за София, обаче са много колективно негативно настроени срещу различните от тях!Сега с Исперихската и Разградска прокуратура, после на дневен ред ще са Исперихския и Кубратския районен съд!А,Огито винаги си е гледал личния интерес и този на жена му, която се гласи за ВАС!То, няма лошо, не се сърдете на Разградското Оги за личните му интереси, защото и тези,които му се сърдят са абсолютно същите като него!

 2. 7
  Пламен Горанов от Варна | нерегистриран
  9
  0

  Целият смисъл на тази псевдореформа в прокуратурата е като в поговорката:"Казали на лисицата - а тя на опашката си"...

  Казали на ръководството на съдебната власт, и специално на Главния прокурор, че правосъдието в БГ не работи, че върховете на съдебната власт са обвързани с олигархията и са корумпирани, че трябва реформа, и т. н. Естествено, че рибата се вмирисва от към главата, затова също е естествено, и че съдебната реформа трябва да се почне от към главата: С лечение на тази глава, ако не - с ампутация...

  Само че Цацаров /разбирай - и Лозан Панов/не е барон Мюлхаузен, не може да се изтегли сам от олигархичната кал, като се вдигне за косата...А реформа трябва да направи - и я прави както си знае: далеч по-лесно е да отскубне няколко косъма от опашката си /Малко Търново, Дулово, Кнежа и др./ Пременил се Илия, ама пак в тия...

  КРАЕН РЕЗУЛТАТ ОТ ТАЗИ РЕФОРМА: Пак олигархията ще задава дневния ред на прокурорите отгоре, само че вече няма да могат да си вършат работата и прокурорите отдолу!

  Защото досега, въпреки всичко, поне по места прокуратурата все пак си вършеше работата, дори и в най-лошите години на прехода. Прокурорските структури "на село"/районните/ работеха и работят, ако не оптимално, то поне задоволително - близо до хората, респектирайки дребните апаши по места, това са им и задачите, и възможностите...

  Донякъде се справяха и Окръжните прокуратури - дотолкова, доколкото не бяха обрасли в олигархични и корупционни схеми...

  Резултатите от работата на прокурорските върхове обаче отдавна са скандално известни… Те може и да са положителни за обитателя на хотел „Берлин“, но за обществото като цяло дори не са нулеви, а изцяло отрицателни - и вече опасни за националните интереси!!!

  А имитацията на реформа, която ни се предлага, ще задълбочи още повече проблемите на спящия за сега СУВЕРЕН, когато се събуди на площада един ден!!!

 3. 6
  До №4 и №5 | нерегистриран
  4
  0

  Браво! Ясно, точно и вярно!

 4. 5
  .. | нерегистриран
  11
  0

  Вместо да окрупнят апелативните, където общо взето е курорт, се бутат районните прокуратури, където работата е най много и най неблагодарна. Никой не е проверил какъв е резултата от вече окрупнените прокуратури- общо взето е каша поне по данни на работещите там, но административните ръководители особено на окръжно и апелативно ниво отчитат едни бодри резултати и светло бъдеще, което изобщо не отговаря на действителността. Важно е да сме верни на настоящия главен прокурор, да му се харесаме, защото в него хляба и ножа, а кажем ли нещо срещу любимите му реформи, няма да можем да пълзим по стълбицата нагоре, а плужеците от колегията си мълчат и гласуват задружно....

 5. 4
  | нерегистриран
  8
  -2

  Пореден - втори/трети, ВСС, който ежедневно - в безсилието да изпълни присъщите по закон функции на органа със съдържание, демонстрира пълно пренебрежение и подценяване по отношение на мястото на районните нива на съд и прокуратура, и на усилията/труда на работещите при всъщност изключително тежки условия съдии и прокурори.

  Неуважаеми, най-близко до народа - източник на властта в макар и формално съществуващата ни държава, са районните нива на съд и прокуратура, поради което именно тяхната работа и ниво на компетентност пряко се отразяват и влияят на усещанията на хората за законност и справедливост.

  Както и друг път съм твърдяла, средностатистическите български граждани, съставляващи 90 % от населението, не ви знаят лицата, имената и пр., макар и да сте непрекъснато "в телевизора", но за сметка на това знаят районните си съдии и прокурори - лица, имена, семейства, произход и пр., във всяко едно от посочените в публикацията населени места, скроили са им шапките много точно - нищо, че са "прости", и в зависимост от работата/ не работата им правят извод за наличие/ липса на законност и справедливост.

  С нас каквото искате правете - ние не сме толкова много и гладни няма да останем, но хората не наказвайте с грешните си решения.

  Като сте толкова загрижени за бюджет - държавен, съдебен и пр., защо не пестите от себе си, защо не намалите щатовете на апелативните нива съдилища и прокуратури, административните такива и пр.

  Защо, в крайна сметка, не направите нещо в повече, съставляващо материален, духовен, интелектуален +, не създадете по - добри условия за труд и квалификация, а само рушите/ разграждате ?!?

  Толкова си можете, ама като се цаните за постове, друго пеете !

  Дявола обслужвате вие, а не справедливостта !

 6. 3
  Панев | нерегистриран
  8
  -2

  Не знам колко състава на ВСС ще трябва да се изредят, за да оправят "реформите" на настоящия...

 7. 2
  Хаха | нерегистриран
  9
  -2

  Кого си мислите, че заблуждавате, че правите реформа, бе??? Кого си мислите, че заблуждавате, че всичко е наред с първите отделения? Кого?! Някой стругар, тираджия, летец??

 8. 1
  RRR | нерегистриран
  12
  -2

  Втора серия на пародията.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.