Резиденция "Царска Бистрица" е собственост на държавата

Резиденция "Царска Бистрица" е собственост на държавата

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза трябва да върнат резиденция "Царска Бистрица" на държавата. Това е решил на 21 август Софийският окръжен съд, съобщи в. "24 часа". Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Според СОС интендантството на Цивилната листа на царя като държавно юридическо лице, е собственик на имота по силата на изтекла придобивна давност за времето от 1900 г. до 1930 г. По въпроса за статута на интендантството съдебният състав се е позовал на решението на Върховния касационен съд по делото "Кричим".

Според решението на съда Симеон Сакскуборгготски и сестра му Мария Луиза, които единствени упражняват фактическата власт върху имотите, са осъдени да предадат владението върху тях на държавата.

Бившият премиер и сестра му са осъдени да платят обезщетение от по 140 742 лева всеки и 80 000 лева лихва за ползване на имота без основание от март 2006 г. до март 2011 г. Исковете за времето преди март 2006 г. са отхвърлени като погасени по давност.

Съдът е постановил още, че двамата са били добросъвестни владелци. Изхарчили са за ремонти и изографисване на параклиса "Св. Иван Рилски" 168 000 лева. Същевременно обаче са получавали приходи от входни билети и от добита дървесина – общо около 124 000 лв. за всеки от ответниците. Затова съдът е постановил да се извърши прихващане на вземането на държавата - приходите срещу техните разноски в имота.

Освен наложеното обезщетение и лихвите, двамата трябва да платят и разноски по делото. Така сумата общо става към 400 000 лева.

В Софийския окръжен съд има още три висящи дела за установяване право на собственост на държавата върху част от имотите, възстановени на наследниците на Фердинанд и Борис III - хижа "Саръгьол", резиденция "Ситняково" и 66 гори в община Самоков. Делото за"Саръгьол" е обявено за решаване.

В края на 2013 г. Върховният касационен съд окончателно реши – резиденция "Кричим" остава държавна собственост.

Още по темата

Вицепремиерът и министър на правосъдието Христо Иванов ще посети в понеделник затвора в Ловеч, където ще се запознае с условията, в които се лекуват и обучават лишените от свобода. Правосъдният министър ще разгледа и психиатричното отделение на Специализи

Предишна новина

Съдиите Христина Михова и Алексей Трифонов от САС поемат делата срещу Цветанов

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  ? | нерегистриран
  1
  -1

  Вие за едно прихващане ли се хващате?

 2. 1
  Георги Къртев | нерегистриран
  2
  0

  "съдът е постановил да се извърши прехващане" :facepalm:

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.