Резултатите от изборите са в „Държавен вестник“ – на ход е президентът

Резултатите от изборите са в „Държавен вестник“ – на ход е президентът

Решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК), с които обяви резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в 45-ото Народно събрание и имената на избраните депутати, са публикувани в днешния 30 брой на „Държавен вестник“.

Именно обнародването на решенията на ЦИК предпоставят следващия ход в процедурата, а именно - президентът Румен Радев трябва да издаде указ за свикване на новоизбрания парламент.

В първия си коментар на резултатите от вота на 4 април, държавният глава заяви, че няма намерение да бави указа.

"След като ЦИК обнародва имената на бъдещите депутати, тогава ще издам указ с датата за свикване на първото заседание на Народното събрание. Нека видим обнародването на списъка, съответно ще взема решение. Няма да бавя, редно е в обстановката час по-скоро да имаме яснота", каза в понеделник президентът.

Според чл. 99 от Конституцията, след встъпването на 45-ото Народно събрание, президентът трябва да проведе консултации с парламентарните групи, след което да възложи на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство. В случая това е ГЕРБ. Те обаче нямат почти никаква подкрепа от останалите партии, а очакванията са ходовете на формацията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ да са решаващи в настоящата процедура.

Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател, а именно – „Има такъв народ“. Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът в срока по предходната алинея възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател. Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори

Още по темата

Отложиха делото срещу бизнесмена Пламен Бобоков

Предишна новина

45-тият парламент се събира на 15 април

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.