Резултатите от проверката на ДАНС за първите 14 приватизационни сделки стават ясни в петък

Резултатите от проверката на ДАНС за първите 14 приватизационни сделки стават ясни в петък
Иван Гешев, главен прокурор; снимка: БГНЕС

Този петък, 29 май 2020 година, ще стане ясен резултатът от проверката на ДАНС на първите 14 приватизационни сделки. Това съобщи в-к "24 часа" при анонса на интервю с главния прокурор Иван Гешев. Резултатите ще бъдат предадени в прокуратурата, а след това прокурорите ще им направят правен анализ и може да се очакват наказателноправни действия по тях. 

"Първите 14 сделки са подредени в низходящ ред като се започва с продажбата на най-голям актив, а именно металургичния комбинат Кремиковци", съобщи главният прокурор Иван Гешев пред "24 часа".

Както "Правен свят" вече писа, на 12 февруари 2020 година главният прокурор Иван Гешев възложи на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) извършването на пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства. Действията обаче бяха забавени заради епидемията от коронавирус и наложените мерки във всички сфери у нас.

Проверката обхваща всички приватизационни сделки, извършването на плащания по тях, независимо от вида на платежните средства, както и всички предприети действия по осъществяването на следприватизационния надзор. ДАНС ще установи събрани ли са предвидените в приватизационните договори неустойки, лихви, обезщетения и банкови гаранции, в случай на тяхното частично или цялостно неизпълнение. В тази връзка следва да стане ясно и извършени ли са действия по разваляне на приватизационните договори, в случай на тяхното неизпълнение.

Очаква се в резултатите да бъде посочена и информация как е била водена цялата документация по текущия следприватизационен контрол, извършвани ли са проверки по изпълнение на приватизационните договори и била ли е актуализирана своевременно информацията в публичните регистри.

В обхвата на проверката ще бъде извършен анализ на одитните доклади на Сметната палата и какви действия са били предприети по изпълнението на дадените указания.

След разпореждането на главния прокурор темата с приватизационния процес отново излезе на дневен ред, а решението на Иван Гешев получи одобрението и подкрепата на всички парламентарни групи. 

От партия „Атака” обаче предложиха законодателна промяна в Наказателния кодекс с цел отпадане на давността при разследването на приватизационни сделки, с мотива, че 10-годишната давност би могла да се окаже пречка. Депутатите внесоха промени, с които "да развържат ръцете на главния прокурор и да бъдат осветени и осъдени грабителите на държавата”. Народните представители настояват да отпадне и давността на лица с имунитет, които са злоупотребили с приватизацията.

Още по темата

Специализираните съдилища излязоха с нарочни правила за достъп до дела в извънредната обстановка

Предишна новина

Не споделям твърдението, че съдебната система е била във ваканция в рамките на извънредното положение

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Мунчо | нерегистриран
  3
  -1

  Важното е ПрикриваТураТа да демонстрира активност, демек върши нещо. А какво "върши" в действителност вече всеки прост човек с невъоръжено око - кяри. Най-важното е всеки "наш човек" да е на заплата, бюджетна и да не умира от глад в условията на пазарно стопанство, понеже ако не сме на власт ... о Сатана ... за всичко е виновен Костов ... за Крамиковци и БГА "Балкан", нищо че ако сега имаше възможност тоз канибал да го изяде онзи премиер, щеше да разбере че пак не може да нахрани гладните и да напои жадните, понеже в онази кутия от която е пил вино кан Крум ... няма ни#КОЙ. In vino veritas, in aqua sanitas.

 2. 1
  Damnatio memoriae | нерегистриран
  6
  -1

  Тръгнали да гонят Михаля. А 700-800 млн. на Vladi Goranov са му липса само от хазарта! За хазната. Демек - за нас! Е, нема такава държава! С подобен главпрокурор.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.