Родители в Сливен, Ямбол и Карнобат спират децата си от училище от страх социалните да не им ги отнемат

Родители в Сливен, Ямбол и Карнобат спират децата си от училище от страх социалните да не им ги отнемат
6-то ОУ в кв. "Даме Груев" в Сливен

Масова истерия обхвана родителите на ромски ученици в Сливен, Ямбол и Карнобат, че ги грози опасност социалните да отнемат децата им.

Две сливенски училища, в които учат ромските деца от квартал "Надежда" в Сливен, са били опразнени за минути. Масово родителите се втурнали в училищния двор и на пожар отвели децата си от класните стаи, научи DarikNews.bg. Причината за родителската паника се оказа страх, че ще им отведат децата служители на "Закрила на детето". "Беше ужас, щяха да ни изпотъпчат. Деца ревяха отвътре, отвън родители реват", разказа една жена от училищния персонал в града.

Според майки на деца от ромската махала някой им се е обаждал по телефона, че "Закрила на детето" или някой друг ще им отнема синовете и дъщерите, слухът се разнесъл, паниката бързо обзела цялата махала и обитателите й се отправили към класните стаи. Според публикации в социалните мрежи сред жителите на квартала е била разпространена фалшивата информация, че ще отнемат деца, които не са припознати от бащите им, а такива са преобладаващият процент от тях.

За минути,около 10.30-11.00 часа, класните стаи на 6-то и 8-мо основно училище в ж.к. "Даме Груев" в Сливен се опразнили. В социалната мрежа по-късно се появи и видео от двора на едното училище.

По информация на DarikNews от ръководството на РУО-Сливен директорите на двете училища веднага са сигнализирали в полицията. Предполага се, че става въпрос за провокация, свързана с придобилата популярност "Стратегия за детето".

Органите на реда проверяват кой се е обаждал на хората. "Явно някой им се е обаждал, че ще им се отнемат децата", потвърди ръководителят на образованието в региона Милена Чолакова. По думите й същите сцени са се разиграли в същия ден и в училища в Карнобат и в Ямбол. Тя съобщи още, че министърът на образованието е бил информиран веднага за случилото се. Точно в този момент Красимир Вълчев се намираше в Сливен и откриваше учебната година в бившия текстилен техникум, сега професионална гимназия по текстил и облекло.

Още по темата

Бившият управител на Фонда за научни изследвания получи 3 години условно

Предишна новина

Увеличиха на 100% натовареността на зам.-председателя на ВАС Мариника Чернева преди местния вот

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    112 | нерегистриран
    4
    0

    Хахахаха, а ако някой пусне слух и за отнемане на деца от непълнолетни майки, ще спрат от училище и останалите!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.